Content-Type: multipart/alternative; boundary="===============1047099427212739037==" MIME-Version: 1.0 Subject: =?utf-8?q?Wniosek_o_informacj=C4=99_publiczn=C4=85?= From: sprawa-16956@fedrowanie.siecobywatelska.pl To: robmroz@wp.pl Reply-To: sprawa-16956@fedrowanie.siecobywatelska.pl Date: Thu, 17 Oct 2019 08:22:44 -0000 Return-Receipt-To: sprawa-16956@fedrowanie.siecobywatelska.pl Disposition-Notification-To: sprawa-16956@fedrowanie.siecobywatelska.pl Message-ID: <20191017082244.34226.96119@fedrowanie.siecobywatelska.pl> --===============1047099427212739037== Content-Type: text/plain; charset="utf-8" MIME-Version: 1.0 Content-Transfer-Encoding: 8bit Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: sprawa-16956@fedrowanie.siecobywatelska.pl Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji -- Sieć Obywatelska Watchdog Polska ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa tel: 22 844 73 55 www.siecobywatelska.pl www.watchdogportal.pl www.funduszesoleckie.pl www.informacjapubliczna.org NIP 526282872 --===============1047099427212739037== Content-Type: text/html; charset="utf-8" MIME-Version: 1.0 Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dos= t=C4=99pie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sie=C4=87 Obywatelska W= atchdog Polska wnosi o udost=C4=99pnienie nast=C4=99puj=C4=85cych informacj= i publicznych:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyk=C3=B3w? (chodzi o bezpo= =C5=9Brednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firm=C4=99 cateringow= =C4=85). Je=C5=BCeli tak, to wnosimy o udost=C4=99pnienie zakresu jego/ich = obowi=C4=85zk=C3=B3w.
2. Ilu pacjent=C3=B3w przypada na jednego zatrud= nionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje mo=C5=BCliwo=C5=9B=C4=87= uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Je=C5=BCeli tak, to w jaki spos= =C3=B3b informuje si=C4=99 o tym pacjent=C3=B3w?
4. Jaka jest wysoko= =C5=9B=C4=87 ca=C5=82o=C5=9Bciowej dziennej stawki =C5=BCywieniowej przypad= aj=C4=85cej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z us=C5=82= ug zewn=C4=99trznej firmy cateringowej? Je=C5=BCeli tak, to czy w podpisane= j umowie okre=C5=9Blono minimaln=C4=85 kwot=C4=99/procent przeznaczone na z= akup sk=C5=82adnik=C3=B3w u=C5=BCytych do przygotowania posi=C5=82k=C3=B3w?=
6. Czy szpital posiada dokumentacj=C4=99 reguluj=C4=85c=C4=85 jako=C5= =9B=C4=87 produkt=C3=B3w u=C5=BCywanych do przygotowania posi=C5=82k=C3=B3w= =E2=80=93 chodzi o warto=C5=9B=C4=87 od=C5=BCywcz=C4=85 i kaloryczn=C4=85 = posi=C5=82k=C3=B3w oraz dopuszczaln=C4=85 ilo=C5=9Bci konserwant=C3=B3w, ba= rwnik=C3=B3w, dodatk=C3=B3w? Je=C5=9Bli tak, wnosimy o jej udost=C4=99pnien= ie.
7. Czy w szpitalu kontroluje si=C4=99 jako=C5=9B=C4=87 posi=C5=82k= =C3=B3w podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i j= ak cz=C4=99sto one si=C4=99 odbywaj=C4=85?
8. Czy w szpitalu kontroluj= e si=C4=99, czy pacjent spo=C5=BCywa odpowiedni=C4=85 ilo=C5=9B=C4=87 pokar= mu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak cz=C4=99sto one si=C4= =99 odbywaj=C4=85?
9. Czy w umowie z zewn=C4=99trzn=C4=85 firm=C4=85 c= ateringow=C4=85 okre=C5=9Blono wym=C3=B3g zatrudnienia dietetyka?
10. = Czy w szpitalu istnieje procedura zg=C5=82aszania skarg dotycz=C4=85cych ni= ew=C5=82a=C5=9Bciwego =C5=BCywienia b=C4=85d=C5=BA zatrucia? Czy wyznaczono= osob=C4=99 odpowiedzialn=C4=85 za kontakt w sprawie zg=C5=82oszenia ww. sk= arg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotycz=C4=85cych niew=C5=82a= =C5=9Bciwego =C5=BCywienia /zatrucia w szpitalu zg=C5=82oszonych do szpital= a w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolw= iek szkolenie z zakresu zasad prawid=C5=82owego =C5=BCywienia chorych w szp= italu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzaj=C3=B3w diet stosowanych = przez szpital wraz ze wskazaniem =C5=BAr=C3=B3de=C5=82 ich opracowania (wie= dza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/=C5=BAr=C3=B3d=C5=82a inter= netowe/wewn=C4=99trzne regulacje szpitala).
14. Je=C5=9Bli szpital nie= jest w stanie zapewni=C4=87 pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. = bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki spos=C3=B3b zapewnia w=C3=B3wczas= posi=C5=82ki pacjentowi?
15. Czy na =C5=BCyczenie pacjenta szpital za= pewnia diet=C4=99 wegetaria=C5=84sk=C4=85 lub wega=C5=84sk=C4=85?
16.= Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagaj=C4=85ce= powr=C3=B3t do zdrowia (np. wspomagaj=C4=85ce gojenie ran, dostarczaj=C4= =85ce dodatkowe ilo=C5=9Bci bia=C5=82ka)?

Wnosimy o udost=C4=99pnienie wskazanych informacji w formie elektroniczn= ej na adres: sprawa-16956@fedrowanie.siecobywatelska.pl

Szymon Osowski i Katarzyna Batko-To=C5=82u=C4=87 - cz=C5=82onkowie zarz= =C4=85du, zgodnie z zasadami reprezentacji

--

Sie=C4=87 Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-= 605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.wa= tchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.o= rg
NIP 526282872

--===============1047099427212739037==--