Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez SZPITALE TCZEWSKIE SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #166 z SZPITALE TCZEWSKIE SPÓŁKA AKCYJNA
Dzień dobry,
w odpowiedzi na poniższego maila Szpitale Tczewskie S.A. odpowiada :
Ad.1
Szpitale Tczewskie S.A. nie zatrudnia dietetyka.
Ad.2
Szpitale Tczewskie S.A. nie zatrudnia dietetyka.
Ad.3
Nie istnieje taka możliwość.
Ad. 4
Wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1
pacjenta szpitala wynosi: na Tczew 11,86 zł. brutto, na Gniew 12,85 zł.
brutto.
Ad. 5
Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej i w dokumentacji
przetargowej określił minimalną wartość procentową przeznaczoną na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków?
Ad.6
Kaloryczność posiłków jest określana w jadłospisach, a pozostałe
informacje dotyczące jakości posiłków opracowuje dietetyk.
Ad.7
W szpitalu nad jakością posiłków czuwa zespół HACCP, dekadówki trafiają
do przewodniczącej zespołu , która na bieżąca sprawdza skład posiłków.
Również panie kuchenkowe, które serwują catering zwracają uwagę na
świeżość potraw.
Ad.8
Personel medyczny (pielęgniarki, opiekunki) codziennie kontroluje ilość
spożytego pokarmu przez pacjenta i w razie problemów zgłaszają ten fakt
lekarzowi prowadzącemu.
Ad. 9
Tak
Ad.10
W szpitalu personel zgłasza wszelkie uwagi dotyczące posiłków protokołem
rozbieżności, są też robione przez wykonawce usługi " identyfikacje
produktu "(symulacje w razie zatrucia).
Ad.11
Reklamacje zewnętrzne od pacjentów w 2017 i 2018 nie wpłynęły.
Ad.12
Nie przechodzili
Ad.13
Wykaz stosowanych diet opracowanych przez dietetyka:
1. Dieta podstawowa
2. Dieta bogato-resztkowa
3. Dieta łatwo strawna
4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu (wątrobowa)
5. Dieta trzustkowa
6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających
wydzielanie soku żołądkowego (wrzodowa)
7. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa)
8. Dieta o zmienionej konsystencji – papkowata
9. Dieta kleikowa
10. Dieta ubogo energetyczna
11. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa (nerkowa)
12. Dieta bezglutenowa
13. Dieta ryżowa KEMPNERA
14. Dieta łatwo strawna, bogato białkowa
15.Dieta bezmleczna
16. Dieta biegunkowa (I, II, III dzień)
17.Dieta drugiego roku życia
18.Dieta Położnicza (Matki karmiącej)
19. Dieta wysoko energetyczna
**Ad.14,15
Firma cateringowa dostarcza na zamówienie wszystkie możliwe diety
łącznie z wegetariańską i wegańską.
Ad.16
Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe zamawiane w aptece
szpitalnej.
--
Pozdrawiam
Joanna Kurowska
Inspektor ds.organizacyjnych
tel.58/7776674
Szpitale Tczewskie SA
ul. 30-go Stycznia 57/58, 83-110 Tczew, tel./fax. +48 58 531-38-30, tel. + 48 58 777-66-73, www.szpitaletczewskiesa.pl, email: {{ email }}
Konto: PKO Bank Polski SA 31 1020 1811 0000 0402 0342 3530
KRS 0000386185, NIP: 5932526795, REGON 220620689,
Kapitał zakładowy wynosi 25.222.350,00 zł. Kapitał został w całości wpłacony.
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: {{ email }}
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>