Szanowni Państwo,
107 Szpital Wojskowy z Przychodnią w Wałczu przesyła poniżej odpowiedź
na wniosek o udzielenie informacji publicznej.

1.

Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu
jego/ich obowiązków .
Tak,szpital zatrudnia jednego dietetyka.

Zakres obowiązków:

- planowanie i sprawozdawczość struktury żywienia
- dokumenty rozchodowo – sporządzenie
- kalkulacja wstępna kosztów żywienia
- szerzenie profilaktyki żywieniowej,
- poradnictwo dietetyczne.
Obowiązki merytoryczne:
- opracowywanie jadłospisów dekadowych na wszystkie należności
żywnościowe, zestawy i diety lecznicze oraz ich wycena wstępna,
- sporządzanie codziennych zestawień żywionych, rozdzielników
produktów i asygnat kuchennych,
- sporządzanie miesięcznych zestawień struktury żywienia,

- uzgadnianie diet indywidualnych z lekarzem prowadzącym lub
ordynatorem właściwego oddziału,
- współudział w szkoleniu fachowym personelu kuchennego,
- nadzór nad przestrzeganiem procesów technologicznych przy
sporządzaniu posiłków dietetycznych i ich degustacja,
- edukacja pacjentów w zakresie zasad racjonalnego żywienia ze
szczególnym uwzględnieniem profilaktyk zdrowotnej,
- udzielanie porad dietetycznych chorym opuszczającym szpital,
- wykonywanie innych zadań i poleceń przełożonych wynikających ze
specyfiki pracy,
- analiza opinii chorych dotyczących wyżywienia.
2.

Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
W zależności od obłożenia szpitala. Szpital posiada 275 łóżek.

3.

Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Pacjent może uzyskać poradę dietetyczną np. podczas wypisu ze
szpitala. Każdy oddział szpitalny posiada informację o alergenach
obecnych w żywności wraz z kontaktem do dietetyka.

4.

Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Wsad do kotła – 7,50 zł, koszt żywienia 16,40 zł (koszt zawierający
media i płace) – dane na rok 2017 r.

5.

Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Nie korzysta.

6.

Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Specyfikacja do przetargu na zakup środków spożywczych (dokładny
opis produktu), wartość odżywcza zawarta jest w kartotece potraw
stosowanych w szpitalu. Ilość i jakość konserwantów, barwników nie
jest monitorowana.

7.

Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
Codziennie przeprowadzana jest degustacja przygotowanych dla
pacjentów potraw, za jakość przygotowanych posiłków odpowiada
kierownik kuchni. Degustację przeprowadza dietetyczka.

8.

Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
się odbywają?
Obserwacja pacjenta, ilość spożywanego przez niego pokarmu
kontrolowana jest przez personel sprawujący opiekę nad pacjentem w
oddziale szpitalnym.

9.

Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
Nie dotyczy.

10.

Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Skargi dotyczące żywienia przyjmuje dietetyk szpitala, inną formą
oceny żywienia w szpitalu jest ankieta satysfakcji pacjenta.

11.

Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
W latach 2017 i 2018 nie zgłoszono do dietetyka skarg dot. żywienia.
Raport z ankiet za ten okres dostępny jest w dziale marketingu.

12.

Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

Nie, ponieważ lekarze posiadają wystarczającą wiedzę w tym zakresie
i nie było potrzeby, aby takie szkolenie przeprowadzać.

13.

Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
Wszystkie diety zostały opracowane przez dietetyka na podstawie jego
wiedzy z wykorzystaniem dostępnych publikacji naukowych. Poniżej
diety najczęściej stosowane w szpitalu:

- pełna ogólna,

- wysokobiałkowa,
- lekkostrawna,
- wrzodowa,
- wątrobowa,
- cukrzycowa,
- pooperacyjna,
- z modyfikacją konsystencji: płynna, papkowata i do sondy.
14.

Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Staramy się zapewnić pacjentowi żywienie w każdym przypadku.
Zawieraliśmy przetargi na żywność i produkty bezglutenowe i bez
laktozy. Jeśli jakiś produkt nie jest dla szpitala dostępny wówczas
współpracujemy z rodzinami pacjentów, którzy chętnie pomagają w tych
sytuacjach.

15.

Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
Tak, zapewniamy "diety na życzenie – wegańska i wegetariańska" ( z
produktów dla nas dostępnych).

16.

Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Ze strony żywienia, aby wspomóc powrót do zdrowia np. Gojenie ran,
modyfikujemy dietę (dieta wysokobiałkowa, dodatkowa ilość płynów).

--
Pozdrawiam,
Katarzyna Penkala

Sekretariat
107 Szpital Wojskowy z Przychodnią SP ZOZ

W dniu 2019-10-15 o 22:29, {{ email }} pisze:
--
Pozdrawiam,
Katarzyna Penkala

Sekretariat
107 Szpital Wojskowy z Przychodnią SP ZOZ