SZPITAL WOJEWÓDZKI
Gory ME IM. DR. LUDWIKA RYDYGIERA
im. dr. Ludwika Rydygiera
W SUWAŁKACH
w Suwałkach
pm || DD, ||| mo ,„_,_____ m m m ,.ll o wo„OALDADOAJ -->,,2>—„ new
Suwałki, 18.10.2019r.
SZW/DE.SG-126/19 Sieć Obywatelska
Watchog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na e-maila z dnia 15 października 2019 r. przesyłamy odpowiedzi na
zawarte w nim pytania.
Z poważaniem
© R
, ż kiego
im. dr. Ludwika Rydygiera w Suwałkach
Adam Szałanda
AN/RS
16-400 Suwałki, ul. Szpitalna 60, tel. (0-87) 562 94 21, fax (0-87) 562 92 00, http:/szpital.suwalki.pl,
e-mail: wojewodzkiQszpital.suwalki.pl, NIP 844-17-86-376, REGON 790319362,
nr konta: PKO BP SA 79 1020 1332 0000 1402 0973 9899
CERTYFIKAT 2017/36
UDEKRA
Sery 2 $?
Ad.1 W szpitalu jest zatrudnionych 2 dietetyków.
Ad.2 W szpitalu miesięcznie przebywa ok 2000 pacjentów.
Ad.3 Na oddziale Chorób Wewnętrznych, Gastroenterologii z odcinkiem Diabetologii 1pacjenci
mają dostęp do indywidualnych konsultacji dietetycznych, natomiast na innych oddziałach tylko z
wskazań lekarskich. Dodatkowo 2 razy w tygodniu odbywa się Edukacja dla pacjentów z cukrzycą
oraz 2 razy w miesiącu Edukacja żywieniowa dla pacjentów onkologicznych.
Ad.4 15,18 zł brutto
Ad.5 Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. Nie ma ustalonej minimalnej kwoty
przeznaczonej na zakup produktów.
Ad.6 Szpital posiada wyliczenia energii oraz wartości odżywczej dla diet ogólnej, w
niedokrwistości, dzieci do lat 3, dzieci starsze. Dodatkowo posiadamy składy wszystkich posiłków
oraz alergeny ( w załączniku przykładowe wyliczenia dla diety ogólnej).
Ad.7 Posiłki kontroluje dietetyk szpitala od 5 do 8 razy w tygodniu.
Ad.8 Zapotrzebowanie energetyczne jest wyliczane przed dietetyka ( kwartalnie lub przy zmianie
jadłospisu).
Ad.9 Tak
Ad. 10 W szpitalu jest procedura ,, Postępowanie reklamacyjne” i pacjenci na każdym oddziale
mogą składać skargi pielęgniarkom. Wszystkie skargi z oddziałów zgłaszane są dietetykom szpitala,
którzy interweniują. W naszym szpitalu nie mamy zatruć. Dodatkowo dekadowo rozdawane są
ankiety przy przyjęciu do szpitala i pacjenci wypełnione wrzucają do skrzynek na oddziałach.
Ad.11 Rejestr skarg jest prowadzony od kwietnia 2019r.
Ad. 12 Tak
Ad.13 W szpitalu mamy 16 diet głównych ( ogólna, lekkostrawna, papkowata, dzieci do lat 3,
wrzodowa, niskosodowa, dzieci starsze, cukrzycowa, wątrobowa, bezmleczna, wątrobowo-
cukrzycowa, bezglutenowa, płynna, przy niedokrwistości oraz niskokaloyczna. Jeśli jest potrzeba,
aby pacjent był na innej diecie to taką tworzymy i dostaje posiłki dostosowane do swojego zdrowia.
Diety opracowywane są przez dietetyków zgodnie z najnowszymi zaleceniami.
Ad. 14 Mamy wszystkie diety, nie ma sytuacji, że szpital nie jest w stanie zapewnić diety
pacjentowi.
Ad. 15 Tak, w naszym szpitalu jest zarówno dieta wegańska jak i wegetariańska.
Ad. 16 Szpital zapewnia doustne suplementy pokarmowe zarówno dla dzieci (m.in różne rodzaje
mieszanek Nan oraz Bebilon) oraz dla dorosłych ( m.in diason, kubison, nutridrinki)
MY olajczi
agi! U
jetet)
Analiza posiłków - dieta ogólna Sobota 2
Śniadanie:
kasza manna na mleku
250 ml
kawa zbożowa z cukrem 200ml kurczak w jarzynach 120/150g
Obiad:
zupa chłopska 300ml
kasza jęczmienna 160g
Kolacja:
kawa zbożowa z mlekiem i
cukrem 200ml
chleb zwykły 90g
chleb zwykły 90g kisiel 200g bułka pszenna 1szt
bułka pszenna 1szt mix tłuszczowy 15g
mix tłuszczowy 15g blok mięsny 50g
ser topiony 50g ogórek 80g
jabłko 80g
Śniadanie waga kcal białko tłuszcze węglowodany
mix ttuszczowy 15,00 86,00 | 0,13 9,60 0,13
mleko 200,00 102,00 | 6,80 4,00 9,80
bułka 30,00 77,10 2,55 0,42 16,30 |
chleb | _90,00. 225,90 6,30 1,35 49,35
cukier | 8,00 32,00 | 0,00 0,00 8,00
kasza marna 30,00 104,40 | 2,61 0,39 23,01 |
kawa zbożowa 5,00
jabłko 80,00 36,80 0,32 0,32 9,68
ser tobiomy | 50,00 149,00 6,75 13,50 0,60
|__ 508,00 813,20 25,46 29,58 116,87
Obiad waga kcal białko tłuszcze węglowodany
| koncentrat pomidorowy | 10,00 9,20 0,56 0,15 1,67
| olej rzepakowy | 10,00 88,40 0,00 10,00 0,00
kukurydza konserwowa 20,00 | 20,40 0,58 0,24 4,72
ćwiartka z kurczaka 150,00 | 237,00 25,20 15,30 0,00
kisiel |. 8,00 | 30,16 0,02 0,02 7,42
śmietana | 15,00 | 27,60 0,38 2,70 0,54
cukier 10,00. | _ 39,84 0,00 0,00 10,00
makaron zacierka 30,00 112,20 3,60 0,78 23,04
jarzynka 2,00 1,80 0,04 0,01 0,70
mąka pszenna | 5,00 17,17 0,50 0,06 3,70
koper zielony | 1,00 0,26 0,02 0,02 0,06
kasza jęczmienna | 60 196 4,14 1,32 45
kalafior mrożony | 20,00 4,00 0,44 0,04 0,90
| fasolka szparagowa mrożona | 20,00 | 4,80 0,44 0,04 1,36
| marchew o 70,00 | 5,40 0,20 0,04 1,74
pietruszka nać 1,00 0,41 0,04 0,00 0,09
oietruszka | 15,00 5,77 0,39 0,07 1,57
por | 10,00 | 0,24 0,22 0,03 0,57
ziemniaki | 120,00, 6112 | 1,36 0,07 39,17
groszek konserwowy 20,00 12,60 0,98 0,04 3,16
seler 15 3,15 0,24 0,04 3,46
612,00 877,52 39,34 30,97 148,86
Kolacja | waga kcal białko tłuszcze węglowodany
mleko | __ 150,00 16,50 5,10 3,00 1,35
mix tiluszczowy 15,00 86,00 0,14 9,60 0,14
bułka | 30,00 17,10 2,55 0,42 16,30
chleb | 90,00 225,90 6,30 1,35 49,30
ogórek świeży 80,00 _ 11,00 0,60 0,10 1,90
blok mięsny J 50,00 122,00 5,00 10,50 1,55
cukier | 1000 | 39,84 | 0,00. 0,00 10,00
| 425,00 | 638,34 | 19,69 || 24,97 | 86,54
Suma poszczególnych posiłków:
Posiłek waga | kcal białko tłuszcze węglowodany
Śniadanie 508,00 | 813,20 25,46 29,58 116,87
Obiad 877,52 877,52 39,34 30,97 148,86
Kolacja 425,00 638,34 19,69 24,97 86,54
1810,52 2329,06 84,49 85,52 352,27
Udział procentowy kcal, białek, tłuszczy, węglowodanów w posiłkach oraz w całym dniu:
(0 Posiłek |) %kcal | %białko | %tłuszcze | % węglowodany
__ Śniadanie _ ,, |) 3492 | 12,52 | 32,74 _ | SĄ,TĄ
(0 Obiad . | 3768 | 17,93 31,76 | 50,31 |
|, Kolacja _ | 2741 | 1234 | 35,21 5246 |
Suma in 100,00 14,51 | 33,05 52,44
Jadłospis przygotowany przez firmę cateringową został sporządzony prawidłowo
i zaakceptowany przez dietetyków szpitala.