> \-------- Oryginalna wiadomość --------
> Od: Zespół Opieki Zdrowotnej w Pińczowie <{{ email }}>
> Do: sekretariat <{{ email }}>
> Data: 21 października 2019 o 10:24
> Temat: odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznych, ZOZ w
Pińczowie
>
>

>

> W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznych, ZOZ w
Pińczowie udziela następujacyhych odpowiedzi:
>

>

> 1\. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
>

>

> Odpowiedź: Nie zatrudniono dietetyka.
>

>

>
>

>

> 2\. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
>

>

>
>

>

> Odpowiedź: Nie ma zatrudnionego dietetyka.
>

>

>
>

>

> 3\. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
>

>

>
>

>

> Odpowiedź: Nie ma mozliwości uzyskania indywidualnej porady dietetyka.
>

>

>
>

>

> 4\. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
na 1 pacjenta szpitala?
>

>

>
>

>

> Odpowiedź: Wysokość netto dziennej stawki żywieniowej wynosi: 13,90 zł.
Wysokość brutto dziennej stawki żywieniowej wynosi:15,01 zł.
>

>

>
>

>

> 5\. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na
zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
>

>

>
>

>

> Odpowiedź: Tak, szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W
podpisanej umowie nie określono minimalnej kwoty/procentu przeznaczanego na
zakup składników użytych do przygotowania posiłków.
>

>

> 6\. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków
oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy
o jej udostępnienie.
>

>

> Odpowiedź: Szpital nie posiada.
>

>

>
>

>

> 7\. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
>

>

>
>

>

> Odpowiedź: W szpitalu nie kontroluje się jakości posiłków podawanych
pacjentom. Jednak zgodnie z umową Dyrekotr ZOZ w pińczowie może być powoływać
komisję, która ma za zadanie sprawdzać prawidłowość wykonywania umowy przez
Wykonawcę.
>

>

>
>

>

> 8\. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
>

>

>
>

>

> Odpowiedź: Nie kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu.
>

>

>
>

>

> 9\. Czy w umowie z zew nętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
>

>

>
>

>

> Odpowiedź: Tak, Wykonawca musi zatrudniać dietetyka.
>

>

>
>

>

> 10\. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
>

>

>
>

>

> Odpowiedź: Tak, w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia. Skargi zgłasza się bezpośrednio u
Dyrekcji ZOZ w Pińczowie.

>

>
>

>

> 11\. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
>

>

>
>

>

> Odpowiedź: Nie wpłynęła żadna skarga dotycząca niewłaściwego
żywienia/zatrucia w 2017 i 2018 roku.

>

>
>

>

> 12\. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
>

>

>
>

>

> Odpowiedź: Nie przechodzili.
>

>

>
>

>

> 13\. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
>

>

>
>

>

> Odpowiedź: Realizacja przedmiotu umowy odbywać się będzie poprzez
przygotowywanie posiłków w oparciu o system HACCP, w szczególności poprzez:
>

>

> 1. Przygotowywanie, porcjowanie posiłków dla pacjentów do odbioru przez
uprawniony personel poszczególnych oddziałów w określonych godzinach.
>

>

> 2. Przestrzeganie norm żywieniowych zalecanych przez Instytut Żywności i
Żywienia, dla poszczególnych grup pacjentów przebywających w szpitalu, według
wieku i stanu fizjologicznego.
>

>

> 3. Stosowanie zasad racjonalnego żywienia chorych i prozdrowotnego
charakteru żywienia.
>

>

> 4. Pozostawiania próbek żywnościowych zgodnie z obowiązującymi przepisami.
>

>

> 5. Zapewnienie pacjentom naczyń stołowych (talerze, kubki) oraz sztućców.
>

>

> 6. Odbiór, mycie i wyparzanie, sterylizacja sztućców, naczyń stołowych,
transportowych na istniejącej bazie Szpitala - Kuchnia Centralna.
>

>

> 7. Usuwanie wszystkich odpadów pokonsumpcyjnych zgodnie z obowiązującymi
przepisami oraz zaleceniami odpowiednich służb sanitarnych (np. Państwowej
Inspekcji Sanitarnej).
>

>

> 8.
>

>

> Dzienna ilość posiłków wg zleconych diet będzie wynikać z liczby
hospitalizowanych pacjentów oraz ze wskazań medyczno-dietetycznych.
> Trzy posiłki- dieta normalna, lekkostrawna, kleikowa: Śniadanie, Obiad,
Kolacja.

>

> Pięć posiłków - dieta cukrzycowa, wrzodowa, wysokobiałkowa, trzustkowa,
cukrzycowo-wątrobowa, cukrzycowo-wysokobiałkowa: Śniadanie, drugie śniadanie,
obiad, podwieczorek, kolacja
> Sześć posiłków- dieta cukrzycowa: Śniadanie, drugie śniadanie, obiad,
podwieczorek, kolacja, posiłek nocny zgodnie z indywidualnym zaleceniem
lekarza i dietetyka.

>

>
>

>

> 9. Sporządzanie, w szczególnych przypadkach, specjalistycznych diet
zgodnie z indywidualnym zleceniem lekarza.
>

>

> 10. Bieżąca dostawa przegotowanej wody lub herbaty według potrzeb
pacjentów.
>

>

> 11. W całości żywienia Wykonawca zobowiązany będzie uwzględnić potrawy
okolicznościowe z okazji Świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocnych, a także
świąt obchodzonych przez inne wyznania religijne.
>

>

> 12. Wydawanie posiłków dla pacjentów Szpitala odbywać się będzie w
następujących godzinach.
>

>

>

>

> 1
>

>

> |

>

> Śniadanie I,
>

>

> Śniadanie II,
>

>

> |

>

> 8.00-8.30
>

>

> 10.00-10.15
>
>
> ---|---|---
>
> 2
>

>

> |

>

> Obiad
>

>

> |

>

> 12.30-13.30
>
>
> 3
>

>

> |

>

> Podwieczorek
>

>

> |

>

> 15.00-15.15
>
>
> 4
>

>

> |

>

> Kolacja
>

>

> kolacja nocna
>

>

>
>

>

> |

>

> 18.00-18.30
>

>

> 20.00-20.15
>
>
>
> |
> |
>
>
> |
> |
>
>
> |
> |
>
>
>
>

>

> |
>
>
>
>

>

> 14\. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia
wówczas posiłki pacjentowi?
>

>

>
>

>

> Odpowiedź: Wykonawca, który dostarcza posiłki dla pacjentów szpitala potrafi
zapewnić takie diety.
>

>

>
>

>

> 15\. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
>

>

>
>

>

> Odpowiedź: Wykonawca, który dostarcza posiłki dla pacjentów szpitala jest
zobowiązany do sporządzania, w szczególnych przypadkach, specjalistycznych
diet zgodnie z indywidualnym zleceniem lekarza.
>

>

>
>

>

> 16\. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
ilości białka)?
>

>

>
>

>

> Odpowiedź: Tak, szpital zapewnia tego rodzaju suplementy.
>

>

>
>

>

>
>

>

> ZOZ w Pińczowie
>

>

>
>

>

>
>