FW: Wniosek o informację publiczną przez MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY W OLSZTYNIE w sprawie Żywienie w szpitalach #701 z MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY W OLSZTYNIE
Witam
Poniżej odpowiedzi na Państwa pytania
Julita Richter
_________________________
Kierownik Działu Żywienia
Pełnomocnik ds. Systemu
Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
Miejski Szpital Zespolony
ul. Niepodległości 44
10 - 045 Olsztyn
Phone: (+48 89 ) 67 86 681
Mobile: +48 606 402 108
From: Sekretariat MSZ [mailto:{{ email }}]
Sent: Thursday, October 17, 2019 11:16 AM
To: {{ email }}; {{ email }}
Subject: Fwd: Wniosek o informację publiczną
--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat:
Wniosek o informację publiczną
Data:
Thu, 17 Oct 2019 08:34:48 -0000
Nadawca:
{{ email }}
Odpowiedź-Do:
{{ email }}
Adresat:
{{ email }}
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
1 Dietetyczka pełny etat + 1 dietetyczka kontraktowa
Zakres obowiązków:
1. Odbieranie i realizacja zleceń lekarskich dotyczących diet i żywienia w oddziałach.
2. Współpraca z personelem poszczególnych oddziałów szpitalnych oraz firmy zewnętrznej.
3. Codzienne przygotowywanie zestawienia diet na podstawie zaprowiantowania z oddziałów i przygotowywanie danych wejściowych dla magazynu – zapotrzebowania magazynowego, dla kuchni – zestawienia diet oraz wytycznych do przygotowania diet specjalnych.
4. Nadzorowanie produkcji w zakresie dietetyki i weryfikacja poprawności wykonywania diet pod względem ilościowym i jakościowym oraz ich zgodności z zaleceniami lekarskimi.
5. Instruktaż personelu produkcyjnego z zakresu technologii sporządzania posiłków.
6. Sprawdzanie pod względem ilościowym i jakościowym wyprodukowanych w kuchni posiłków – ocena organoleptyczna.
7. Współpraca z kierownikiem działu oraz szefem kuchni w zakresie organizacji i wydajności pracy oraz dążenia do optymalizacji kosztów produkcji.
8. Określenie zapotrzebowania na dodatkowy surowiec do produkcji posiłków dla osób nowo przybyłych.
9. Nadzór nad przestrzeganiem zasad prawa żywnościowego i wytycznych Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem żywności oraz personel obsługujący żywienie w oddziałach.
10. Weryfikacja stanu higieniczno- sanitarnego środka transportu oraz wyposażenia do transportu żywności.
11. Nadzór nad prawidłowością transportu i dystrybucji posiłków z kuchni do punktu rozdziału oraz w oddziałach.
12. Weryfikacja min. 1X w tygodniu zachowania prawidłowej temperatury wydawanych posiłków w oddziałach.
13. Nadzór nad stanem higieniczno – sanitarnym rozdzielni posiłków, zmywalni oraz kuchenek oddziałowych.
14. Zwracanie uwagi na bezpieczeństwo pracy, higienę osobistą oraz stan zdrowia pracowników mających kontakt z żywnością.
15. Przeprowadzanie wywiadu żywieniowego i udzielanie wskazań dietetycznych pacjentom.
16. Przygotowywanie materiałów informacyjno – edukacyjnych dla pacjentów.
17. Systematyczne szkolenia pracowników obsługujących transport i dystrybucję żywności w oddziałach.18. Sprawne planowanie urozmaiconych jadłospisów okresowych i bieżących zgodnie z zasadami IŻŻ, normami żywienia, zasadami współczesnej dietetyki i planowanym budżetem szpitala.
19. Przygotowywanie receptariusza na każdą produkowaną potrawę i jego bieżąca aktualizacja.
20. Ocena jadłospisów dekadowych oraz diet specjalnych zgodnie z przyjętymi normami żywienia 1x w miesiącu.
21. Przyjmowanie zaprowiantowań płatnych posiłków pracowniczych i wydawanie abonamentów zgodnie z przyjętymi zasadami.
22. Nadzór nad praca bufetu i prawidłowością wydawania.
23. Doskonalenie wiedzy i umiejętności z zakresu wykonywanej pracy oraz uczestniczenie we wszystkich dedykowanych szkoleniach.
24. Przygotowywanie miesięcznych zestawień i rozliczeń żywieniowych do Działu Księgowości.
25. Reagowanie na wszystkie przypadki potencjalnego zagrożenia bezpieczeństwa żywności.
26. Przestrzeganie zasad prawa żywnościowego i wymagań Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem oraz Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością.
27. Wykonywanie bieżących obowiązków związanych z funkcją Pełnomocnika d. s Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności oraz zastępuje na czas nieobecności Kierownika Działu Żywienia. W przypadku nieobecności st. dietetyczka jest zastępowana przez Kierownika Działu Żywienia.2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Dietetyczka etatowa: ok. 220, kontraktowa 15 Oddział leczenia Otyłości + 40 edukacja pion położniczy
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Tak. Pion położniczy dodatkowo wydzielona dietetyczka. W przypadku jakichkolwiek potrzeb lub ordynacji lekarskich personel informuje o możliwości skorzystania z porady.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Dzienny wsad surowca z którego przygotowuje się posiłki: VIII 2019 7,85 zł / pacjenta/dzień
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Szpital posiada własny dział żywienia. Outsoursing obejmuje dystrybucję posiłków z kuchni do oddziałów szpitalnych i pacjenta.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Produkcja i dystrybucja posiłków odbywa się w oparciu o wymagania prawne i certyfikowany System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodnym z ISO 22000:2005. Każdy surowiec posiada specyfikację zgodnie z która jest zamawiany, w której zawarte są wymagania jakościowe danego środka spożywczego, nie wymagamy szczegółowych danych dotyczących wartości odżywczej, kcal i zawartości substancji dodatkowych. Weryfikacja dostawców następuje na etapie postępowania przetargowego. Informacja o wartości odżywczej czy kcal zgodnie z prawem żywnościowym Rozp. 1169/2011 leży po stronie producenta. Za zawartość dopuszczalnych poziomów substancji dodatkowych zgodnie z ordynacja prawną także odpowiada producent. Nie weryfikujemy tych danych.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Weryfikacja przy ekspedycji: tzw. zwolnienie wyrobu przez szefa kuchni. Weryfikacja w oddziale temperatury posiłków: min. 2 x w tygodniu dietetyczka
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Weryfikacja porcji i składu w oddziale podczas wydawania posiłków – oddziałowa lub pielęgniarka obecna przy wydawaniu + dietetyczka na losowo wybranym oddziale. Codziennie.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Nie dotyczy
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?Procedura zgłaszania skarg zawarta prawach pacjenta dostępnych w oddziale. Rzecznik praw pacjenta.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Nie wniesiono skarg dotyczących żywienia w 2017 oraz 2018. Pacjent ma możliwość wypowiedzenia się na temat żywienia w ankietach przeprowadzanych 1 x w roku: temperatura posiłków, ilość pożywienia oraz urozmaicenie posiłków.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Nie prowadzimy szkoleń dla lekarzy z zakresu dietetyki. Jeżeli są takie szkolenia, to są to indywidualne, zewnętrzne. Personel ma dostęp do opracowanego systemu dietetycznego na serwerze.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Na chwilę obecną średnio około 220 pacjentów:
Dieta ogólna/podstawowa: 64
Lekkostrawna:82
Wątrobowa z ograniczeniem tłuszczu:10
Bezmleczna:3
Wrzodowa:2
Wysokobiałkowa:2
Z ograniczeniem cukrów prostych:40
Papkowata:5
Płynna:5
Płynna do sondy:2
Bezlaktozowa:1
Bezglutenowa:1
Opracowany system dietetyczny
Podstawowe diety stosowanego systemu dietetycznego
1. Dieta podstawowa - ogólna
1a. Dieta bogatoresztkowa
2. Dieta lekkostrawna,
2a. Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu
2b. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
2c. Dieta lekkostrawna bogatobiałkowa
3. Dieta niskobiałkowa z ograniczeniem soli
3.1. Dieta niskobiałkowa do 20-30g białka/dobę
3.2. Dieta niskobiałkowa do 30-40g białka/dobę
4. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
5. Dieta wegetariańska
5a. Dieta wegańska
5b. Dieta bezmięsna
6. Dieta małoresztkowa
7. Dieta węglowodanowa z ograniczeniem tłuszczu i błonnika
Diety z modyfikacją wartości energetycznej
8. Dieta bogatoenergetyczna
9. Dieta ubogoenergetyczna
Diety z modyfikacją konsystencji
10. Dieta papkowata
11. Dieta płynna
11a. Dieta płynna wzmocniona
11b. Dieta do żywienia przez sondę lub przetokę
Diety eliminujące
12. Dieta bezglutenowa (z wyłączeniem dwucukrów: laktozy i cukru buraczanego)
13. Dieta bezmleczna
14. Dieta ubogosodowa
15. Dieta w przypadku dny moczanowej (ubogopurynowa)
Diety specjalne
16. Dieta ryżowa
16a. Dieta ryżowo- owocowa
17. Dieta kleikowa
18. Dieta pokrzywkowa
19. Dieta śródziemnomorska
20. Dieta ubogoniklowa
21. Dieta przeciwzakrzepowa
22. Dieta aspirynowa
23. Dieta hipoalergiczna
24. Dieta makrobiotyczna
25. Dieta ubogo żelazowa
W Szpitalu został opracowany własny receptariusz oraz system diet w oparciu o doświadczenie dietetyka oraz zalecenia IŻŻ. Diety specjalistyczne są układane według zleceń lekarskich i składają się różnej liczby posiłków od 3 do 6. Podstawą diet są 3 pełnowartościowe posiłki: śniadanie, obiad z zupą, pełnym drugim daniem i kompotem oraz kolacja (np. dieta ogólna , dieta lekkostrawna, dieta bezmleczna. W przypadku diet, w których zaleca się większą liczbę posiłków dodatkowo podawane są II śniadania i podwieczorki (5 posiłków: np. dieta z ograniczeniem węglowodanów prostych, papkowata) oraz posiłek nocny (6 posiłków: np. dieta wysokobiałkowa, dieta płynna). Możliwe jest przygotowanie każdej, innej, indywidualnej diety. O tym jaką dietę dostaje pacjent decyduje lekarz prowadzący.
Posiłki są planowane w oparciu o współczesne standardy żywieniowe, zgodnie z normami obejmującymi dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze na poziomie zalecanym przez Instytut Żywienia i Żywności. Jadłospis jest układany przez wykwalifikowanego, szpitalnego dietetyka na siedem dni w tygodniu, codziennie pacjenci jedzą inne potrawy. Do każdego posiłku są podawane warzywa albo owoce. Nowością jest dodatkowy, ciekawy posiłek dla ciężarnych oraz zwiększona ilość warzyw i owoców. Dział Żywienia przygotowuje dla pań specjalną dietę a wykwalifikowana, przypisana do tego obszaru dietetyczka dba o edukację żywieniową przyszłych mam.
Posiłki przygotowywane są na miejscu przez pracowników Działu Żywienia we własnym obszarze produkcji - kuchni na bieżąco ze świeżych, codziennie dostarczanych surowców. Wydawanie posiłków w oddziałach szpitalnych odbywa się w systemie bemarowym, czyli z podgrzewanego wózka bezpośrednio na talerz pacjenta.
Nadzór nad planowaniem i produkcją sprawują wykwalifikowani, dostępni dla pacjentów dietetycy.
Standard jakości i bezpieczeństwa żywienia jest potwierdzony corocznie zewnętrznym audytem Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodnego z wymaganiami ISO 22000:2005.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Nie praktykuje się zlecania diet na zewnątrz. Wszystkie diety przygotowuje dział żywienia - część produkcyjna – kuchnia szpitala
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Tak, zgodnie z życzeniem pacjenta.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Zgodnie z ordynacja lekarską szpital zapewnia uzupełnienie suplementami diety podstawowej oraz wysokobiałkowej np. przy oparzeniach
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{ email }}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872Obraz usunięty przez nadawcę.