Dzień dobry

W odpowiedzi na e-mail przekazuje zakres informacji.

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

Szpital nie zatrudnia dietetyka.

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

Szpital nie zatrudnia dietetyka.

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

Nie ma możliwości uzyskania indywidualnej porady dietetyka.

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

Wysokość całodziennej stawki żywieniowej wynosi

1) Posiłki „A” 12,85 zł netto + podatek vat 8% , tj. 13,88 zł brutto;

2) Posiłki „B” 12,55 zł netto + podatek vat 8% , tj. 13,55 zł brutto;

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej, w umowie został określony minimalny procent na zakup składników użytych do przygotowania posiłku. (Wsad do kotła min. 50% ceny brutto)

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

W umowie określono wartość odżywczą i kaloryczną posiłków.

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

W Szpitalu koordynator higieny szpitalnej nadzoruje jakość dostarczanych posiłków. Kontrole jakości posiłków są przeprowadzane codziennie na każdym oddziale.

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

Nie kontroluje się w przypadku samodzielnego spożywania posiłków przez pacjenta.

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?

Tak
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

Jest procedura zgłaszania skarg oraz jest wyznaczona osoba odpowiedzialna za kontakt .

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. Nie było skarg ani zatruć.

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? Nie

13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).

W szpitalu jest stosowane 13 diet opracowanych przez dietetyka.

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?

Szpital zapewnia diety zgodnie z zaleceniem lekarza.

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?

Tak

16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Tak

Z poważaniem

Alicja Cholaszczyńska

Kierownik Działu Organizacji i Statystyki Medycznej

Szpital im. Św. Jadwigi Śląskiej w Trzebnicy

<mailto:{{ email }}> {{ email }}

71 312 09 20 wew. 130

ul. Prusicka 53-55

55-100 Trzebnica

Załączniki

  • image001.png