Szpital Miejski w Morągu sp z o.o

Dział Żywienia

Kierownik Działu -Marzanna Drzewiecka-dietetyk dyplomowany

Udostępniam publiczną informację wg przesłanych do nas pytań.

1.Dietetyk pełni funkcję kierownika działu i magazyniera magazynu
spożywczego

Zakres obowiązków:

*

organizacja pracy Działu Żywienia czyli

-układanie harmonogramu pracy pracowników działu

-planowanie jadłospisów diet i ich modyfikacją

-sporządzanie miesięcznych kluczy kosztów żywienia na poszczególne
działy

-codzienny nadzór nad produkcją potraw

-codzienny nadzór nad czynnościami higieniczni-sanitarnymi

-nadzór nad eksploatacją sprzętu drobnego i maszyn gastronomicznego

*

codzienny monitoring CCP -krytycznych punktów kontrolnych

*

prowadzenie bieżącej dokumentacji HACCP

*

nadzór nad kuchenkami oddziałowymi

*

prowadzenie gospodarki magazynowej czyli

-zamawianie produktów zgodnie z umową przetargową na produkty oraz
zapotrzebowaniem na podstawie planowanego jadłospisu

-przyjmowanie dostaw i sprawdzanie zgodności z wystawioną F-VAT

-monitoring produktów poprzez selekcję ważności daty do spożycia
oraz przechowywania w odpowiednich warunkach wskazanych przez producenta

-codzienne wydawanie produktów na podstawie dokumentu RW zgodnie
zapotrzebowaniem

wg jadłospisu na dzień….

*

Nadzór nad produkcją potraw dietetycznych(diet specjalnych)

*

nadzór nad zgodnością wydawania ich wg zapotrzebowania na oddziały
szpitalne

2. Dietetyk-kierownik Działu żywienia ma 147 pacjentów tyle jest łóżek
szpitalnych

3.Poradę dietetyczna może uzyskać tylko pacjent który przebywa bądź
przebywał w szpitalu,udzielana jest na zgłoszenie pielęgniarskie
ewentualnie lekarskie w formie ustnej i pisemnej

4.Całościowa stawka dzienna żywieniowa wynosi 13,87 zł w tym kwota 6,50
stanowi tkz.”wsad do kotła”

5.Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy Cateringowej .

6.Są wyliczane wartości odżywcze jadłospisów dekadowych ,które
uwzględniają również alergeny,

Przesyłam dekadówkę dla informacji jak wygląda w naszym szpitalu
dekadówka diety podstawowej  wrzesień 2019r Załącznik nr1

oprócz tego jest Księga Kart Produktu Spożywczego-zawiera opis
specyfikacji produktu przedstawionego przez producenta i co roku jest
uaktualniana.(po przetargu na produkty spożywcze)

7.W naszym szpitalu zidentyfikowano 5 Krytycznych Punktów Kontrolnych w
tym 3 dotyczą etapów: -przygotowania ,przechowywania,wydawania gotowego
posiłku na oddział szpitalny

-transport i wydawanie posiłków w oddziale szpitalnym

- przechowywanie gotowego posiłku w lodówce w kuchence oddziałowej oraz

przechowywanie indywidualnej żywności osoby hospitalizowanej

Codzienny nadzór nad wydawanym posiłkiem w oddziale pełni pielęgniarka
dyżurująca uczestniczy w wydawaniu,dwa razy w miesiącu przeprowadza
kontrolę pielęgniarka oddziałowa i wprowadza zapis w karcie kontrolnej i
dwa razy w miesiącu kierownik działu żywienia – dietetyk również
dokonuje zapisu w karcie kontroli ,dwa razy w roku jest przeprowadzana
kontrola przez PSSE -zapis kontroli-protokół pokontrolny

8.Pacjenci w szpitalu objęci długoterminową hospitalizacją ,obłożnie
leżący ,narażeni na wyniszczenie organizmu są codziennie pod stałą
kontrolą osób opiekujących się w oddziale (pielęgniarka, opiekun
medyczny) którzy prowadzą zapisy dotyczącą żywienia i podawania płynów .

9. nie dotyczy

10.W szpitalu istnieje księga skarg w której jest możliwość wpisu skargi
dotyczącej żywienia i nie tylko .Oprócz tego przeprowadzana jest ankieta
satysfakcji pacjenta i jednym z punktów ankiety są posiłki szpitalne.
Gdyby zaistniała sytuacja zatruć pokarmowych, sprawę przejmuje
pielęgniarka epidemiologiczna i jest uruchomiana procedura postępowania
w tym przypadku tzn. szukamy źródła zatrucia i zaczynamy od kuchni
szpitalnej .W kuchni szpitalnej są przechowywane próbki pokarmowe
48godz. ,które mogą być przesłane do badań epidemiologicznych.

11.W przeciągu ostatnich 5 latach nie stwierdzono żadnych skarg
dotyczących żywienia i nie było żadnych zatruć.

12.Lekarze w naszym szpitalu są na umowach kontraktowych i trudno
wyegzekwować u nich jakiekolwiek szkolenie na temat żywienia czy
dietetyki ,jest to temat dla nich nie istotny.

13.nomenklatura diet w naszym szpitalu została opracowana w oparciu o
materiały IŻIŻ z pewnymi modyfikacjami dostosowanymi do specyfiki
naszego szpitala.

Przesyłam w załączniku nr2 UKŁAD DIET

14.15.Kuchnia szpitalna w 100% jest wstanie zapewnić pacjentowi każdą
dietę wskazaną przez lekarza,w/g potrzeby przygotowania do badań
diagnostycznych ewentualnie zdiagnozowania pacjenta oraz wg potrzeb
pacjenta czyli wegańska, wegetariańska,bezglutenowa,bezmleczna,bezlaktozy

Posiadamy duży asortyment produktu i bazujemy wyłącznie na swoim wyrobie
nie korzystamy z półproduktów .Personel posiada wiedzę w przygotowywaniu
tych posiłków.

16.W razie potrzeby i na zlecenie kuchnia szpitalna jest w stanie w
każdej chwili przygotować i wydać produkty dodatkowe wspomagające powrót
do zdrowia:potrawy bogatobiałkowe z dużą zawartością białka zwierzęcego
jak i roślinnego odpowiednio zbilansowanego , jogurty naturalne, zakwasy
buraczane, napary z siemienia,soki świeżo wyciskane owocowe i warzywne,
kiszona kapusta,ocet jabłkowy naturalnej fermentacji

Jednak potrzebna jest dobra wola i zainteresowanie tym tematem osoby
uczestniczącej i opiekującej się pacjentem hospitalizowanym w danym czasie .

Ignorancja w szpitalach zawodu dietetyka jest nie od dziś. Pracuje w
zawodzie 34lata w jednym szpitalu na różnych oddziałach. Współpraca z
personelem lekarskim jest nijaka.

Myślę,że w sposób wyczerpująco odpowiedziałam na pytania .

W I kwartale 2018 r nasz dział żywienia przeszedł wnikliwą ,planowaną
kontrolę NIK, której wynik wg protokołu kontrolnego NIK , jest dla mnie
jako kierownika bardzo korzystny.

I mimo tej kontroli i poprzednich nic się nie robi z zawodem dietetyka w
sensie usankcjonowania prawnego zawodu jak dobrze pamiętam projekt
ustawy z 2010r oraz nakład finansowy na szpitale miejskie ze strony NFZ
jest jaki jest i nie do końca o czym mówią media

Z góry przepraszam za niektóre słowa żalu _ale musiałam!_

Załączniki

  • dekadówka_wrzesień_2019_r.odt
  • zalącznik_2_do_ankiety.doc