KOTNIY - 855 Aę
Krajowy Ośrodek Psychiatrii Sądowej dla Nieletnich w Garwolinie
PL 08-400 Garwolin, Al. Legionów 11, tel./fax: (025) 682-22-55
NIP: 826-20-22-343, REGON: 712573029
Garwolin, 2019-10-21
W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z 17 października
informujemy:
1i 2) szpital nie zatrudnia dietetyka
3) szpital przewiduje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka w uzasadnionych
przypadkach
4) wysokość całościowej stawki żywieniowej na jednego pacjenta stanowi kwotę 14,54 zł
netto
5) szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. Umowa nie przewiduje
minimalnej kwoty przeznaczonej na zakup składników użytych do przygotowania posiłków
6) jakość posiłków jest określona w dokumentacji przetargowej oraz w umowie z
Wykonawcą. Zawiera ona :
SZCZEGÓŁOWY OPIS WYMAGAŃ
Przewidziane minimalne gramatury dzienne
PRODUKT gramatura
Zupy mleczne 350 ml.
Zupy obiadowe 400 ml.
Ziemniaki 250 g.
Jarzyny gotowane 120 g.
Surówki 120g.
Makarony 220g.
Potrawy mączne 250g.
Ryż / kasze 200 g.
Kompoty / kisiele 200 ml.
Masło śmietankowe śn.20g.+kol.20g.
Herbata /kakao /kawa 200 ml.
Pieczywo mieszane 350 g.
Cukier — dziennie 70-80 g.
Twarożek 120 g
Pasztet 80 g.
Potrawka / gulasz mięsny 220 g.
Kurczak pieczony 150 g.
Pieczeń wieprzowa/wołowa 90 g.
Kotlet mielony/klops 90g.
Pieczeń wieprzowa/wołowa 90 g.
Drób/mięso b.k 80-90 g.
Ryby 100 g.
Pasty 60 g.
Krajowy Ośrodek Psychiatrii Sądowej dla Nieletnich w Garwolinie
PL 08-400 Garwolin, Al. Legionów 11, tel./fax: (025) 682-22-55
NIP: 826-20-22-343, REGON: 712573029
wędliny 40 g.
Sosy 100 ml
Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych w racjach pokarmowych
ENERGIA i składniki odżywcze jednostka Zawartość
Energia kcal 2200-2600
kcal
Białko g 70-90
Tłuszcze ogółem g 75-93
Węglowodany g 330-500
Wapń mg 1200
Żelazo mg 14-16
cholesterol mg 300
Udział energii z białka % 13
Udział energii z tłuszczu % 31-32
Wymagania dotyczące jakości produktów i posiłków:
2.1. owoce i warzywa - świeże, jędrne, zdrowe, nie nadgniłe, dobrze umyte,
2.2. masło — zawartość tłuszczu min 80% dostarczane w torbach/lodówkach w
porcjach w oryginalnych opakowaniach,
2.3. dodatek warzyw do śniadania i kolacji — warzywa będą gotowe do spożycia
(dokładnie umyte),
2.4. wędliny i jej zamienniki (np. ser żółty) - cienkie, pełne plastry, świeże bez
drobnych lub poszarpanych kawałków, jednego rodzaju.
2.5. ziemniaki -dobrze potłuczone, bez czarnych nie usuniętych elementów,
równomiernie posolone i ugotowane,
2.6. zupy- o odpowiedniej gęstości; niedopuszczalne są sytuacje gdzie w części
pojemników będzie tylko gęsta zawiesina a w innych rzadki wywar/bulion. W
przypadku dodatków typu makaron, ryż pakowane w osobne pojemniki, nie
mieszane z płynami.
2.7. chleb — świeży, pokrojone pieczywo musi być transportowane w szczelnych
opakowania z podaną datą przydatności do spożycia,
2.8. mięso - miękkie, dobrze rozbite, bez dużej ilości żył, chrząstek i widocznego
tłuszczu,
2.9. przetwory mączne (pierogi, kopytka itp.) będą odpowiednio transportowane,
tak aby nie dochodziło do sklejenia produktów; dodatkowo w jadłospisie
opisane będzie ile sztuk składa się na porcję,
2.10. zupy mleczne o odpowiedniej gęstości - tak jak w przypadku zup
obiadowych;
2.11. nie dopuszcza się pakowania ścinków i końcówek wędlin i serów żółtych.
Krajowy Ośrodek Psychiatrii Sądowej dla Nieletnich w Garwolinie
PL 08-400 Garwolin, Al. Legionów 11, tel./fax: (025) 682-22-55
NIP: 826-20-22-343, REGON: 712573029
71 8) Posiłki dostarczane są w termoportach do kuchenek oddziałowych. Jakość i ilość
posiłków kontrolowana i odnotowywanma jest codziennie przy każdym wydawanym posiłku
przez osoby rozkładające posiłki w kuchenkach. Osoby te zatrudnione są na stanowisku
sanitariuszek, Dodatkowo dostarczany jest jeden posiłek kontrolny dla lekarza dyżurującego.
9) Umowa z Wykonawca przewiduje wymóg zatrudnienia przez niego dietetyka
10) Procedurę współpracy z Wykonawcą w tym zgłaszanie skarg zawiera umowa z
Wykonawcą, wyznaczona jest imiennie osoba odpowiedzialna za koordynację ds. stałej
współpracy
11) w latach 2017 — 2018 nie odnotowaliśmy żadnych skarg w rozumieniu kpa dotyczących
niewłaściwego żywienia
12) lekarze nie przechodzili w 2018 r szkoleń z zakresu zasad prawidłowego żywienia
13) Wykaz diet wg umowy:
e dieta podstawowa dla osób zdrowych,
e dieta lekkostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego,
dieta cukrzycowa,
dieta ubogoenergetyczna,
dieta łatwostrawna wysokobiałkowa,
dieta niskobiałkowa,
dieta bogatoresztkowa,
e _ inne rodzaje diet wskazane przez lekarza lub dietetyka.
Podstawę do sporządzenia jadłospisów dla pacjentów przebywających na leczeniu
stacjonarnym stanowią:
przepisy ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. z 2018 poz. 1541),
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 w sprawie grup środków spożywczych
przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz
wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego
dzieci i młodzieży w tych jednostkach i inne akty prawne odnoszące się do przedmiotu
zamówienia;, zalecenia i wymagania zawarte w normach Instytutu Żywności i Żywienia;
indywidualne diety według zleceń lekarskich; różnicowana gramatura w zależności od
potrzeb danego oddziału, wg zapisów wymagań Zamawiającego wymienionych w Załączniku
do niniejszej umowy: normy żywieniowe w żywieniu na jedną osobę dziennie oraz diety
lecznicze podstawowe i diety lecznicze specjalistyczne- opracowane w oparciu o „Zasady
prawidłowego żywienia chorych w szpitalach”, „Normy żywienia dla populacji Polski -2017”
wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia pod redakcją prof. dr. hab. n. med. Mirosława
Jarosza lub inne publikacje naukowe.
14) umowa przewiduje opisane wyżej diety. Nie odnotowaliśmy przypadków, gdzie
zapewnienie odpowiedniej diety nie było możliwe
Krajowy Ośrodek Psychiatrii Sądowej dla Nieletnich w Garwolinie
PL 08-400 Garwolin, Al. Legionów 11, tel./fax: (025) 682-22-55
NIP: 826-20-22-343, REGON: 712573029
15) Jeżeli nie ma przeciwwskazań, szpital może zapewnić pacjentowi dietę wegetariańska lub
wegańską na jego życzenie
16) Szpital zapewnia suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia zgodnie z
zaleceniami lekarskimi
Sylwia Gór$ka