Ankieta_2019r._żywienie.docx
|
Odpowiedzi do Ankiety z dnia 17.10.2019r. godz. 10:41
Ad. 1 – TAK, Zakres obowiązków dietetyka w załączeniu; Ad.2 – Średnio ok. 100 pacjentów; Ad.3 – 1 zdanie -TAK, 2 zdanie -Dietetyk jest wzywany do pacjenta jeśli występuje u niego choroba dieto-zależna; Ad. 4 – 19,79 zł brutto tj. 18,32 zł netto; Ad. 5 – 1 zdanie -TAK, 2 zdanie- brak w umowie kwoty czy procentu, natomiast jest podana gramatura minimalnej dziennej racji pokarmowej produktów spożywczych w poszczególnych dietach oraz wartości kaloryczne diet; Ad. 6 – Posiada wartość kaloryczną /podane w załączeniu/; Ad. 7 –TAK, dietetyk szpitala, kontrole 2x w tygodniu; Ad. 8 – 1 zdanie – TAK, 2 zdanie – opiekun medyczny lub pielęgniarka, przy każdym posiłku; Ad. 9 – TAK, wpisano 2 dietetyków w wykazie osób wykonujących zamówienie; Ad. 10 – 1 zdanie – TAK, 2 zdanie – dietetyk szpitala; Ad. 11 – Brak; Ad. 12 – TAK; Ad. 13 – 6 rodzajów diet: podstawowa, łatwo strawna, łatwo strawna o zmienionej konsystencji, łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu, z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa), dieta specjalna np. ryżowa, wegetariańska, bezglutenowa, ziemniaczana itp. - wiedza dietetyka lub wg zaleceń lekarza. Poza tym wykorzystanie „Podstaw Naukowych Żywienia w Szpitalach” przy dostosowaniu do potrzeb naszego szpitala; Ad. 14 – Szpital zapewnia dietę wskazaną przez lekarza; Ad. 15 – TAK; Ad. 16 – TAK.
|
Zakres_obowiązków_dietetyka.pdf
|
TV. Obszar zadań
-uczestniczenie w planowaniu potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia, |
„uczestniczenie w planowaniu jadłospisów w oparciu o obowiązującą klasyfikację diet,
-kontrolowanie jakości surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania, -kontrolowanie kuchenek oddziałowych,
degustacja potraw przed wydaniem na oddziały szpitalne,
„prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów w tym przygotowanie pod względem merytorycznym specyfikacji do przetargu na żywienie pacjentów,
-sporządzanie dziennego zbiorczego raportu żywieniowego ,
„ocena stanu odżywiania, sposobu żywienia i zapotrzebowanie nia składniki odżywcze pacjentów, „uczestniczenie w prowadzeniu leczenia żywieniowego przy współpracy z lekarzem,
„udzielanie porad dietetycznych w poszczególnych jednostkach chorobowych w oddziałach szpitala, prowadzenie edukacji żywieniowej,
-sporządzanie miesięcznych kosztów żywienia,
-wykonywanie zadań zleconych przez bezpośredniego przełożonego,
„przestrzeganie przepisów BHP , p.poż., oraz-regulaminów, przepisów, standardów:i procedur obowiązujących w Zakładzie,w tym standardów wynikających z Programu Akredytacji Szpitali CMJ i zgodnie z wymogami systemu ISO:9001, ISO:14001 oraz OHSAS 18001,
-dbałość o powierzone mienie i przestrzeganie tajemnicy zawodowej i służbowej.
|
Wartości_kaloryczne_diet.pdf
|
V. WARTOŚCI POSZCZEGÓLNYCH DIET
L
II.
TV.
Podstawowa ENERGIA 2000 kcal BIAŁKO 15-80 g TŁUSZCZ 65 g WĘGLOWODANY 275 g Łatwo strawna ENERGIA 2 000 kcal BIAŁKO 75g TŁUSZCZ 65 g WĘGLOWODANY 275g Łatwo strawna o zmienionej konsystencji ENERGIA 2.000 kcal BIAŁKO 80g TŁUSZCZ 75g WĘGLOWODANY 250 g Łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu ENERGIA 2 000 kcal BIAŁKO 80-85 g TŁUSZCZ 35-40 g WĘGLOWOWODANY 330 g. Z ograniczeniem łatwo ptzyswajalnych węglowodanów cukrzycowa) ENERGIA 1 800 kcal BIAŁKO 75g TŁUSZCZ 55 g WĘGLOWODANY 260 g_ Dieta specj .. ziemniaczana ENERGIA 2 000 kcal BIAŁKO 20-30 go TŁUSZCZ 70-80 g WĘGLOWODANY 300 g
|