Zamojski Szpital Niepubliczny Sp. z 0.0.
22-400 Zamość. ul. Peowiaków I
www.szpital.com.pl e-mail: zamoscQ©Q szpital. com.pl
tel. 84 677-50-00, fax 84 638-51-45
TÓVRhelalafd
Zamość, 22 października 2019 r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
w Warszawie
ZszN/DNK/81/2019
Zamojski Szpital Niepubliczny Sp. z 0.0. , w nawiązaniu do wniosku z dnia 15
października 2019 o udostępnienie informacji publicznej, przedstawia poniżej zakres
wskazanych informacji:
Ad.l) Szpital posiada własną kuchnię ( w strukturze organizacyjnej Dział Żywienia)
zatrudnia dwóch dietetyków. Zakres czynności w załączeniu
Ad.2) Przeciętnie, na jednego dietetyka przypada ok, 80 pacjentów na dzień.
Ad.3) Indywidualne porady dietetyczne są możliwe, decyduje o tym lekarz prowadzący, który
telefonicznie informuje o tym Dział Żywienia.
Ad.4) Całościowa dzienna stawka żywieniowa na jednego pacjenta w bieżącym roku wynosi
8,90 zł.
Ad.5) Nie dotyczy
Ad.6. Dział żywienia dysponuje dokumentacją regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków. Wdrożono system zapewnienia bezpieczeństwa żywności - Księga
HACCP oraz instrukcje systemu HACCP regulujące min. takie zagadnienia jak kontrole
temperatury wewnątrz potraw,przyjęcie 1 ocenę towaru, kontrole procesów
technologicznych, rozmrażanie surowców, dystrybucję posiłków, pobieranie i
przechowywanie próbek żywności, opis produktów-receptury potraw; Nie posiadamy własnej
dokumentacji regulującej wartość odżywczą i kaloryczną, korzystamy ze słownika Instytutu
Żywności i Żywienia- wersja elektroniczna.
Ad. 7. Tak, prowadzona jest bieżąca kontrola jakości posiłków podawanych pacjentom.
Kontrole i monitoring jakości posiłków przeprowadza kucharka dyżurna, w przypadku
wątpliwości konsultuje się z kierownikiem kuchni, monitoring i kontrola odbywa się
każdorazowo przed dystrybucją posiłków. Kontrole w tym zakresie prowadzi również
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zamościu, jeden raz w roku.
Ad 8. Tak, kontroła prowadzona jest na bieżąco przez pielęgniarki oddziałów szpitalnych
oraz opiekunów medycznych, którzy obserwują, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
posiłku, czy dieta jest odpowiednio dobrana do potrzeb pacjenta, mogą wnosić o modyfikację
diety
Ad.9) nie dotyczy
Bank Pekao S.A. O/Zamość - konto ne: 43 1240 2816 HIHI 0010 0428 7945 NIP 922-26-93-037 Regon 951217336
Kapitał zakładowy: 13 368 500 PŁN Numer KRS: 0000219506
Ad.10-11) W szpitalu nie ma odrębnej procedury zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia, obowiązuje jedna procedura zgłaszania skarg, która dotyczy
wszystkich zdarzeń niepożądanych jakie mogą mieć miejsce w szpitalu. W latach 2017 -2018,
nie wpłynęła żadna skarga dotycząca obszaru żywienia.
Co roku przeprowadzamy badanie ankietowe wśród pacjentów (ocena satysfakcji z
uzyskanych świadczeń zdrowotnych).Jednym z elementów badania ankietowego jest
zadowolenie z otrzymywanych posiłków ( pytania dotyczą min. stosowanej diety, wielkości
porcji, smaku potraw, różnorodności posiłków, temperatury itp.) Wyniki badan ankietowych
są podstawą ewentualnej weryfikacji jadłospisów, czy zmian organizacji dystrybucji
posiłków)
Ad.12) Pośród szkoleń zewnętrznych, odbytych prze lekarzy w roku 2018 , żadne nie
dotyczyło zasad prawidłowego żywienia. Niemniej jednak zgodnie z obowiązującymi
przepisami wszyscy pacjenci hospitalizowani podawani są przesiewowej ocenie stanu
odżywienia NRS.W szpitału funkcjonuje Zespół ds. leczenia żywieniowego, którego
członkowie przeprowadzają szkolenia wewnętrzne z zakresu prawidłowego procesu
żywieniowego w oddziałach szpitała.
Ad.13. Rodzaje diet oraz średnie dzienne ilości wydawanych diet:
1. PODSTAWOWA 60
2. PODSTAWOWA —- DZIECI 2
3. PODSTAWOWA — OPIEKA 6
4. LEKKOSTRAWNA 90-130
5. LEKKOSTRAWNA — DZIECI 6
(Z ROSOŁKIEM)
6. LEKKOSTRAWNA - OPIEKA 19
7. CUKRZYCOWA - 3 POSIŁKOWA 25
8. CUKRZYCOWA - 5 POSIŁKOWA 15
9, CUKRZYCOWA — OPIEKA 9
10. PŁYNNA WZMOCNIONA 6
11. PŁYNNA BEZMLECZNA 2
12. PAPKOWATA 3
13. WĄTROBOWO ( TRZUSTKOWA) 5
14. WRZODOWA 4
15. WYSOKOBIAŁKOWA 5
16. BEZMLECZNA 4
17. BEZGLUTENOWA sporadycznie
18.BEZSOLNA 3
19.KLEIK 2
20.NISKOBIAŁKOWA I
Bank Pekao S.A. O/Zamość - konto ur: 43 1240 2816 LIE 0010 6428 7945 NIP 922-26-93-037 Regon 951217336
Kapitał zakładowy: 13 368 500 PLN Numer KRS: 0000249506
W ramach Systemu Zarządzania Jakością została opracowana procedura dotycząca sposobu
zamawiania diet dla pacjentów hospitalizowanych, która zawiera charakterystykę diet
stosowanych szpitalu. Diety zostały opracowane na podstawie wiedzy dietetyków, oraz
publikacji naukowych: Zasady prawidłowego żywienia w szpitalach, Zasady żywienia i
dietetyka stosowana.
Ad.14) Szpital zapewnia pacjentom dietę wskazaną przez lekarza.
Ad.15) Na życzenie pacjenta zapewniamy dietę wegetariańską lub wegańską.
Ad.16) Doustne preparaty odżywcze stosowane w szpitału to nutridrinki. Szpitał nie stosuje
suplementów diety. Natomiast u pacjentów ciężko chorych, wymagających specjalistycznego
leczenia żywieniowego stosowana jest dieta przemysłowa.
Z. poważaniem
PREZ pŚ
mgr inż, Rkńriusz Paszka
Bank Pekao S.A, O/Zamość - konto net 43 1240 2816 FI 0010 0328 7945 NIP 922-26-93-037 Regon 951247536
Kapitał zakładowy: 13 368 500 PLN Numer KRS: 0000219506
RAMOWY ZAKRES CZYNNOŚCI, OBOWIĄZKÓW I ODPOWIEDZIALNOŚCI
DLA .......121.. pa
ZATRUDNIONEJ NA STANOWISKU DIETETYKA
$1
Dietetyczka podlega bezpośrednio Kierownikowi Działu Żywienia. Podczas nieobecności
Kierownika czuwa nad prawidłowym przebiegiem pracy w Dziale Żywienia.
2
Dietetyczka wykonuje swoje czynności zgodnie z aktualną wiedzą, dostępnymi metodami
i środkami zgodnie z ustalonymi standardami i procedurami.
$3
Do zadań Dietetyczki należy: ,
1. Planowanie jadłospisów dekadowych dła pacjentów wraz z Kierownikiem Działu Żywienia w
zależności od stanu zdrowia.
2. Nadzór nad przygotowywaniem posiłków zgodnie z wymogami i instrukcjami HACCP.
3. Przestrzeganie reżimu sanitarnego na stanowiskach pracy.
4, Dopilnowanie utrzymania w czystości naczyń, urządzeń i sprzętu kuchennego.
5. Zgłaszanie zauważonych awacii i usterek Kierownikowi lub bezpośrednio do odpowiedniego
Działu.
7. Przeprowadzaniu konsultacji dietetycznej z pacjentami w przypadku zaistniałej potrzeby.
8. Zachowanie tajemnicy służbowej.
10. Noszenie w pracy ustalonej odzieży.
11. Jak najwcześniejsze powiadomienie przełożonego w przypadku niemożności stawienia się do
pracy.
12. Udział w organizowanych szkoleniach zakładowych.
13. Przestrzeganie przepisów BHP i PPŹ.
14. Wykonywanie innych zleceń wydawanych przez Kierownika Działu Żywienia.
Zmajomość i przestrzeganie procedur Systemu Zarządzania Jakością obowiązujących
na danym stanowisku pracy.
$5
Dbanie o dobro zakładu, ochrona jego mienia oraz zachowanie w tajemnicy informacji, których
ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę,
$6
Współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi Zakładu.
Otrzymałam do wiadomości i stosowania Zatwierdził
Data i podpis pracownika Data i podpis osoby upoważnionej