Dzień Dobry

W odpowiedzi:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. TAK

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? 350 (średnio)

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? TAK - informacje w tym zakresie przekazywane są na zebraniach informacyjnych oraz w trakcie pogadanek i spotkań z pacjentami.

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? 9,80 zł

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? NIE

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie? Posiłki są przygotowywane zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia, z uwzględnieniem diet zgodnych ze wskazaniami medycznymi oraz profilem leczenia. W szpitalu nie stosuje się barwników i konserwantów

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? Kierownik żywienia – kontrole doraźne, Dietetyk kontrole codzienne.

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? NIE

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? NIE – brak cateringu

10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? TAK – W przypadku niewłaściwego żywienia pacjent zgłasza problem kierownikowi żywienia, który podejmuje odpowiednie działania. W przypadku zatrucia, pacjent zgłasza problem pielęgniarce dyżurnej, która uruchamia działania wynikające z procedury PM2 – dotyczące sprawowania opieki pielęgniarskiej w trakcie pobytu pacjenta w szpitalu.

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. NIE – Brak skarg

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? NIE

13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 3 RODZAJE DIET - PODSTAWOWA , LEKKOSTRAWNA, CUKRZYCOWA, opracowane wg. wewnętrznych regulacji szpitala.

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? W szczególnych przypadkach, na zlecenie lekarza prowadząco dieta jest przygotowywana.

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? NIE

16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? NIE – Nie dotyczy

W załączeniu: skan obowiązków dietetyka

Załączniki

  • image001_v88ufME.jpg
  • Obowiązki_dietetyk.pdf