Wz» ; ;
=—_4 WOJEWÓDZKI ZESPÓŁ LECZNICTWA
PSYCHIATRYCZNEGO
Nasz znak: OP.0614.51.2019 Olsztyn, dnia 23.10.2019 r.
Sieć Obywatelska
Watchdog Polska
16564©fedrowanie.siecobywatelska.pl
W odpowiedzi na wniosek o udostępnieni informacji publicznej Wojewódzki Zespół
Lecznictwa Psychiatrycznego w Olsztynie , informuje:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy
o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Odp. Tak, w szpitalu jest zatrudniony jeden dietetyk.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odp. W zależności od ilości hospitalizowanych pacjentów, jeden dietetyk przypada
na 320 — 400 pacjentów.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli
tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Odp. Tak, w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka,
o czym informuje się pacjenta przy przyjęciu na oddział szpitalny przy ustalaniu diety,
bądź w trakcie hospitalizacji, w zależności od zaistniałych potrzeb.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na
1 pacjenta szpitala?
Odp. Szpital nie ewidencjonuje „Całościowej stawki żywieniowej” przypadającej na
pacjenta szpitala natomiast tzw. „wsad do kotła” wynosi 6,02 zł
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy
w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków?
Odp. Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
do przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
udostępnienie.
Odp. Szpital zaopatruje się w produkty do sporządzania posiłków przy współpracy
z działem zamówień publicznych, drogą przetargów bądź zapytań ofertowych. Przy
umieszczaniu ogłoszeń na dostawy poszczególnych grup produktów (np. na dostawę
pieczywa, mięsa i wędlin, mleka i jego przetworów, artykułów spożywczych suchych,
ryb i in.) podawane są wymogi specyfikacyjne dotyczące wybranych artykułów ( np.
opis ketchupu: zawartość pomidorów w 100 g produktu nie mniej niż 160g,opis
kiełbasy śląskiej: ( minimum 80% mięsa, bez dodatku MOM — u, bez dodatku
fosforanów).
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
10-228 Olsztyn, al. Wojska Polskiego 35, telefon: 089 678-53-53, fax: 089 678-53-00, sekretariat © wzlp.pl
KRS 0000002206, REGON 000295484, NIP 739-29-55-788
WAP
za U 29 WOJEWÓDZKI ZESPÓŁ LECZNICTWA
PSYCHIATRYCZNEGO
Odp. W szpitalu jest wdrożony system HACCP, kontrola posiłków odbywa się
codziennie od przyjęcia surowca do magazynu, poprzez magazynowanie, produkcję ,
aż po wydanie gotowego produktu. W Dziale Żywienia gotowy posiłek kontroluje
codziennie kierownik Działu lub dietetyk, natomiast na oddziałach pielęgniarka
oddziałowa lub pielęgniarka dyżurna.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odp. Posiłki wydawane pacjentom na oddziały są sporządzane na podstawie
jadłospisu i gramatury potrawy sporządzonej przez dietetyka. Na poszczególnych
etapach odpowiedzialność ponoszą: Kucharz przy sporządzaniu potrawy uwzględnia
recepturę z ściśle podaną gramaturą. Dietetyk odpowiada za zapewnienie
odpowiedniej porcji posiłku i kontroluje gramaturę sporządzanych potraw, poprzez
ważenie losowo wybranych porcji. Odbywa się to codziennie. Tak przygotowane
posiłki odbierane są na oddziały przez kuchenkową, która w obecności pielęgniarski
wydaje posiłki pacjentowi.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka?
Odp. Nie dotyczy —szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt
w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Odp. Istnieje procedura zgłaszania zatruć, którą realizuje pielęgniarka
epidemiologiczna. Niewłaściwe żywienie może być zgłaszane zwykłą drogą skarg
i wniosków.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia
w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odp. 2017 — 0, 2018 - 0
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Odp. Nie
18. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Odp. Rodzaje diet: ogólna, bogatoresztkowa, lekkostrawna, lekkostrawna
z ograniczeniem tłuszczu (wątrobowa), lekkostrawna z ograniczeniem substancji
pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (wrzodowa), © zmienionej
konsystencji (papkowata, zmiksowana, płynna, półpłynna), ubogoenergetyczna,
o zwiększonej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowch, wysokobiałkowa,
z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa), niskobiałkowa,
z ograniczeniem lub wyeliminowaniem składników pokarmowych
(małosolna, niskotłuszczowa, bezmleczna, bezglutenowa, niskobiałkowa,
niskopurynowa, jarska, wegańska)
llość diet: około 200 — 250 diet ogólnych, około — 120 — 150, w zależności od stanu
hospitalizowanych
Opracowania diet na podstawie wiedzy dietetyka, kierownika Działu Żywienia oraz
materiałów naukowych:
10-228 Olsztyn, al. Wojska Polskiego 35, telefon: 089 678-53-53, fax: 089 678-53-00, sekretariat © wzlp.pl
KRS 0000002206, REGON 000295484, NIP 739-29-55-788
t
f
VA? © :
- 2. WOJEWÓDZKI ZESPÓŁ LECZNICTWA
7
PSYCHIATRYCZNEGO
Helena Ciborowska, Anna Rudnicka „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego
człowieka”
„Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu” pod redakcją Jana Gawęckiego i
Lecha Hryniewieckiego
„żywienie człowieka zdrowego i chorego” J.Gawęcki , M.Grzymisławski
Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda „Wartość
odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza
(np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki
pacjentowi?
Odp. Nie miała miejsca taka sytuacja. Szpital zapewnia wszystkie rodzaje diet,
łącznie z dietą w żywieniu dojelitowym.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Odp. Tak
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości
białka)?
Odp. Tak
Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności
Podległość służbowa
Bezpośrednim przełożonym jest: pielęgniarka naczelna
Zakres obowiązków wynikających z art. 100 Kodeksu pracy:
8 1. Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz
stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one
sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę.
8 2. Pracownik jest obowiązany w szczególności:
1) przestrzegać czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy,
2) przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku,
3) przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także
przepisów przeciwpożarowych,
4) dbać o dobro zakładu pracy, chronić jego mienie oraz zachować w tajemnicy
informacje, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę,
5) przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach,
6) przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.
Zakres obowiązków wynikających z art. 211 Kodeksu Pracy:
Przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy jest podstawowym
obowiązkiem pracownika. W szczególności pracownik jest obowiązany:
1) znać przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, brać udział w szkoleniu i
instruktażu z tego zakresu oraz poddawać się wymaganym egzaminom
sprawdzającym,
2) wykonywać pracę w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i
higieny pracy oraz stosować się do wydawanych w tym zakresie poleceń i
wskazówek przełożonych,
10-228 Olsztyn, al. Wojska Polskiego 35, telefon: 089 678-53-53, fax: 089 678-53-00, sekretariat © wzlp.pl
KRS 0000002206, REGON 000295484, NIP 739-29-55-788
WAP
s 9 WOJEWÓDZKI ZESPÓŁ LECZNICTWA
PSYCHIATRYCZNEGO
3) dbać o należyty stan maszyn, urządzeń, narzędzi i sprzętu oraz o porządek i ład w
miejscu pracy,
4) stosować środki ochrony zbiorowej, a także używać przydzielonych środków
ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego, zgodnie z ich
przeznaczeniem,
5) poddawać się wstępnym, okresowym i kontrolnym oraz innym zaleconym
badaniom lekarskim i stosować się do wskazań lekarskich,
6) niezwłocznie zawiadomić przełożonego o zauważonym w zakładzie pracy
wypadku albo zagrożeniu życia lub zdrowia ludzkiego oraz ostrzec
współpracowników, a także inne osoby znajdujące się w rejonie zagrożenia, o
grożącym im niebezpieczeństwie,
7) współdziałać z pracodawcą i przełożonymi w wypełnianiu obowiązków
dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy.
Zakres obowiązków (czynności) na stanowisku pracy:
* organizacja i nadzór wyżywienia pacjentów podczas hospitalizacji,
* układanie jadłospisów z uwzględnieniem wartości odżywczej i energetycznej,
* popularyzacja zasad prawidłowego żywienia chorego,
« poradnictwo i instruktaż w zakresie żywienia w poszczególnych jednostkach
chorobowych,
« współpraca z oddziałami w zakresie żywienia z uwzględnieniem leczenia
dietetycznego,
* nadzór nad prawidłowym funkcjonowaniem kuchenek oddziałowych.
Uprawnienia:
* ocena jakości posiłków,
* propozycje modyfikacji diet stosownie do wieku i choroby.
Zakres odpowiedzialności:
* za żywienie pacjentów,
* za edukację pacjentów i ich rodzin w zakresie racjonalnego żywienia i zasad
żywienia.
Z poważaniem
DY
WOJEWÓDZKI
PSYCHIĄŻR
Jen Citko
10-228 Olsztyn, al. Wojska Polskiego 35, telefon: 089 678-53-53, fax: 089 678-53-00, sekretariat © wzlp.pl
KRS 0000002206, REGON 000295484, NIP 739-29-55-788