Dzień dobry,

przesyłam odpowiedzi na wskazaną we wniosku o informację publiczną:

SZP/DZMP/364/2019/DP Gdańsk, dnia 23.10.2019 r.

Stowarzyszenie

Sieć Obywatelska Watchdog Polska

_Udostępnienie informacji publicznej_

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

*Odpowiedz: *Tak.Zakres obowiązków dietetyka:

1.Nadzór i kontrola nad wykorzystywaniem usługi żywienia pacjentów
zleconej firmie zewnętrznej, w tym w szczególności: ilość i jakość
dostarczonych posiłków, sposób organizacji pracy i właściwy dobór
składników pokarmowych do poszczególnych diet, normatywnych wartości
energetycznych, temperatury, wartości odżywczych i smakowych oraz
sezonowości posiłków.

2.Kontrola jakości usługi żywienia pacjentów zleconej firmie zewnętrznej
w zakresie przygotowywania i transportu posiłków, a także produktów
wykorzystywanych przez firmę zewnętrzną do sporządzania posiłków - czy
odpowiadają potrzebom żywienia szpitalnego oraz przestrzeganie wymagań
systemu HACCP.

3.Uczestnictwo w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie, we
współpracy z zespołem terapeutycznym.

4.Prowadzenie poradnictwa dietetycznego dla pacjentów hospitalizowanych
i ich rodzin oraz samodzielne prowadzenie edukacji w tym zakresie.

5.Prowadzenie i archiwizowanie dokumentacji związanej z żywieniem
(jadłospisy, dekadówki, zamówienia itp.).

6.Współpraca z zewnętrzną firmą żywieniową w zakresie realizacji
żywienia i rozwiązywania problemów wynikających ze skarg interwencji itp.

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
*Odpowiedz: *Wszyscy pacjenci szpitala.

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
*Odpowiedz: *Tak, w przypadku niedowagi, nadwagi, otyłości lub innych
chorób dietozależnych. Informuje o tym pacjentów lekarz prowadzący.

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

*Odpowiedz: *15,50 PLN

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

*Odpowiedz: *Tak. Określono minimalną kwotę.

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
*Odpowiedz: *Szpital wymaga od dietetyka firmy cateringowej
przygotowywania do każdego jadłospisu dekadowego wartości odżywczej i
kalorycznej wszystkich posiłków. Jakość półproduktów i ich składy są
sprawdzane za pomocą comiesięcznych niezapowiedzianych kontroli
wewnętrznych firmy cateringowej.

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
*Odpowiedz:*Tak, zajmuje się tym dietetyk oraz pielęgniarki dyżurujące.
Kontrole odbywają się codziennie.

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?

*Odpowiedz:*Tak. Personel mający bezpośredni kontakt z pacjentem w
procesie terapeutycznym, w tym żywienia.

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?

*Odpowiedz: *Tak.

10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

*Odpowiedz: *W szpitalu istnieje ogólna procedura przyjmowania skarg i
wniosków. Postępowanie wyjaśniające okoliczności sprawy w przypadku
skargi dotyczącej żywienia przygotowuje dietetyk.

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

*Odpowiedz: *Jedna skarga w 2017 roku.

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

*Odpowiedz: *Tak, w ramach szkoleń wewnętrznych.

13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
*Odpowiedz: *Osiemnaście diet. Źródła opracowania: wiedza
dietetyka/wewnętrzne regulacje szpitala/ publikacje naukowe („Wykaz i
charakterystyka stosowanych diet w CSK MSWiA” Warszawa 2017).

_Rodzaje diet:_
- ogólna

- łatwo strawna

- kleikowa

- łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających
wydzielanie soku żołądkowego

- z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych

- łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu

- łatwo strawna niskobiałkowa (40g białka/dobę)

- łatwo strawna niskofosforanowa lub niskoszczawianowa

- łatwo strawna alergiczna

- łatwo strawna o zmienionej konsystencji (płynna)

- niskosodowa

- łatwo strawna niskobialkowa (60g białka/dobę)

_Diety specjalne – opracowywane indywidualnie:_

*

dieta ubogoenergetyczna (redukcyjna)

*

dieta bogatobiałkowa

*

dieta bogatoresztkowa

*

dieta bezmięsna

*

dieta bezglutenowa

_Dieta w mukowiscydozie:_

*

żywienie dzieci w wieku 1- 4 lata

*

żywienie dzieci w wieku 5-18 lat

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
*Odpowiedz: *Firma cateringowa jest zobowiązana to zapewnienia różnego
rodzaju diet eliminacyjnych.

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
*Odpowiedz:*Tak.

16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?
*Odpowiedz: *Tak.

lek.med. Małgorzata Paszkowicz prezes zarządu

*Dorota Poczwardowska*
Kierownik Działu Zarządzania, Marketingu i Promocji
Dział Zarządzania, Marketingu i Promocji
Tel:58/520-93-60 wew 140
{{ email }}
*Szpital Dziecięcy Polanki im. Macieja Płażyńskiego w Gdańsku sp. z o. o.
ul. Polanki 119, 80-308 Gdańsk*
_www.szpitalpolanki.pl_

Wpisany do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, Sąd
Rejonowy Gdańsk–Północ w Gdańsku,
VII Wydział Gospodarczy KRS 0000434843, NIP 5842728762, REGON 000294208,
kapitał zakładowy: 38 000 000,00 zł

--

Załączniki

  • małe_logo.jpg
  • dot._pkt._6_.pdf