Dzień dobry ,

w nawiązaniu do otrzymanego wniosku o udostępnienie informacji publicznej na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej
w załączeniu przesyłam odpowiedzi na przesłane zapytania.:

1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

Tak
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

80 pacjentów
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

Tak, przez Oddziałowe
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

17,48zł
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

Tak, wsad do kotła jest jednym z kryteriów wyboru;
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

Tak
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Kontrola jest codzienna – odpowiedzialne są Dietetyk, Panie Oddziałowe
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

Wykonywane są badania pod kątem wartości odżywczej i kalorycznej posiłku, odpowiedzialny jest Dietetyk
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Tak
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Tak- (Program postępowania w przypadku reklamacji)
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

Pisemnie nie zgłoszono, ustne skargi- są na bieżąco rozwiązywane
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Nie
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).

16; opracowano „ Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” Jarosz
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Lekarz zleca dietę na podstawie diet funkcjonujących w szpitalu (wykaz diet stosowanych w SP ZOZ w Ustrzykach Dolnych)
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?

Tak
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Tak

Bernadeta Bochnak
Starszy Specjalista

SEKRETARIAT DYREKCJI
SP ZOZ USTRZYKI DOLNE
ul. 29 Listopada 57
38-700 Ustrzyki Dolne
Tel/fax: 13 476 91 28
{{ email }}