Pruszków, …………………….. r.
(Miejsce i data)
..................................................
(pieczęć zakładu pracy)
Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności
Pani……………………………….,
Zatrudnionejna stanowisku pracy: dietetyk w Szpitalu Kolejowym im. dr med.
Włodzimierza Roeflera w Pruszkowie ul. Warsztatowa 1, 05-800 Pruszków.
Pani
bezpośrednim
przełożonym
jest:
Kierownik
ds.
Pielęgniarstwa
a funkcjonalnie
podlega
Pani
ordynatorom/kierownikom,
lekarzom
i
pielęgniarkom oddziałowym.
W przypadku nieobecności zastępować Panią będzie każdorazowo pielęgniarka
epidemiologiczna.
I. Do podstawowych obowiązków pracownika należy:
a) rzetelne i efektywne wykonywanie pracy,
b) przestrzeganie obowiązującego w zakładzie pracy regulaminu pracy
i ustalonego porządku oraz czasu pracy,
c) przestrzeganie przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy a także
przepisów przeciwpożarowych,
d) właściwe odnoszenie się do przełożonych, współpracowników i pacjentów
mając na względzie zasady współżycia społecznego, kultury osobistej,
nadrzędności
podstawowych
interesów
pracodawcy
nad
interesami
partykularnymi, apolityczności w procesie pracy, poszanowania prawa do
odmienności poglądów i wyznania oraz poszanowania innych gwarancji
konstytucyjnych,
e) dbanie o dobro pracodawcy, chronienie jego mienia oraz zachowanie
w tajemnicy informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na
szkodę,
f) dbanie o należyty stan środków pracy i innego mienia pracodawcy oraz ład
i porządek w miejscu pracy, zgłaszanie przełożonym uwag w tym zakresie,
g) używanie środków pracy zgodnie z ich przeznaczeniem wyłącznie do
wykonywania zadań służbowych,
h) niezwłocznie zawiadamianie przełożonego o zauważonym w zakładzie pracy
wypadku albo zagrożeniu życia lub zdrowia ludzkiego, a ponadto ostrzeganie
współpracowników, a także inne osoby znajdujące się w rejonie zagrożenia
o grożącym im niebezpieczeństwie.
i) wykonywanie innych czynności określonych odrębnymi przepisami lub
zleconych przez przełożonego, wiążących się z zakresem jego działania, a nie
objętych niniejszym zakresem czynności.
II. Szczegółowy zakres obowiązków służbowych:
1 Dietetyk nadzoruje realizację umowy dotyczącej usługi żywienia w zakresie
przygotowania i dystrybucji posiłków dla hospitalizowanych pacjentów
przez firmę zewnętrzną.
2 Prowadzi dokumentację żywieniową zgodnie z obowiązującymi przepisami.
3 Zbiera i
przekazuje firmie cateringowej
zapotrzebowania na diety
określonego rodzaju, w określonej liczbie, których dokonują na piśmie
pielęgniarki oddziałowe.
4 Sporządza zestawienie zbiorcze do firmy cateringowej i kontroluje liczbę,
i jakość posiłków.
5 Kontroluje jakość odbieranych posiłków pod względem temperatury, cech
sensorycznych, organoleptycznych oraz zgodności z założeniami danej
diety.
6 Kontroluje zgodność rodzaju sporządzanych potraw z zaplanowanymi
jadłospisami , gramaturę posiłków, estetykę ich podawania oraz kontroluje
stan sanitarno – epidemiologiczny pomieszczeń kuchni.
7 Weryfikuje jadłospis dekadowy przed realizacją – ocena jakościowa
jadłospisów oraz ocena zgodności z opisem zamówienia ( np. zgodność
gramatur, częstotliwość występowania produktów mięsnych, produktów
zalecanych, przeciwwskazanych).
8 Kontroluje masę porcji serwowanych potraw- sprawdza stan faktyczny
masy porcji z jadłospisem (jadłospis zgodny z umową).
9 Koordynuje pracę personelu wydającego posiłki i rozdawanie posiłków we
wszystkich oddziałach Szpitala.
10 Kontroluje środki transportu służące do przewozu posiłków i personel
dostarczający posiłki.
11 Współpracuje z dietetykami firmy cateringowej- kontakt telefoniczny.
12 Ściśle współpracuje z lekarzem prowadzącym w zakresie ustalania diet
indywidualnych.
13 Prowadzi edukacje pacjentów dotyczącą diet w poszczególnych jednostkach
chorobowych (np. cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa,
choroba wrzodowa, niewydolność nerek itp.)
14 Przeprowadza konsultacje dietetyczne z pacjentami, ich rodzinami i wydaje
zalecenia dotyczące prawidłowego żywienia po opuszczeniu Szpitala.
15 Współpracuje z Działem Zamówień Publicznych w zakresie sporządzania
dokumentacji związanej z przedmiotem umowy na usługi żywienia
pacjentów hospitalizowanych.
16 Wykonuje polecenia dotyczące wykonywania prac doraźnych, nie objętych
zakresem
obowiązków,
ale
zgodnych
ze
stanowiskiem
pracy
oraz
wynikających z potrzeb i organizacji pracy.
III. Zakres uprawnień
Niezależnie od uprawnień pracownika wynikających z obowiązujących przepisów
i regulaminów posiada Pani uprawnienia do:
a. udzielania wyjaśnień, konsultacji oraz roboczych uzgodnień związanych
z zakresem działania komórki w uzgodnieniu z przełożonym;
b. występowania do jednostek współdziałających w celu zebrania określonych
informacji, wyjaśnień do określonych problemów oraz przekazywania
określonych materiałów do wiadomości;
IV. Zakres odpowiedzialności
Jest Pani odpowiedzialna za nienaganne wykonywanie powierzonych obowiązków,
a w szczególności za :
a) pełną i prawidłową realizację zadań wynikających z zakresu działania
zajmowanego stanowiska pracy oraz dodatkowych dyspozycji i decyzji
przełożonego;
b) przestrzeganie ustalonego porządku i dyscypliny pracy na zajmowanym
stanowisku pracy w komórce organizacyjnej;
c) przestrzeganie obowiązujących przepisów i instrukcji;
d) przestrzeganie przepisów bhp i p-poż., zabezpieczenia mienia oraz
tajemnicy służbowej;
e) za szkodę wyrządzoną przedsiębiorstwu według zasad określonych
w przepisach Kodeksu Pracy;
Przyjmuję do wiadomości
i stosowania
........................................................
………………………………………
(data i podpis pracownika) (podpis pracodawcy)