Sandomierz, 23.10.2019r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na maila zawierającego wniosek o dostęp do informacji publicznej informujemy , że:
Ad.1) Szpital Specjalistyczny Ducha Świętego w Sandomierzu zatrudnia na umowę o pracę pracowników na stanowisku dietetyka.
Zakres obowiązków na stanowisku dietetyka
1. Uczestniczenie w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie, przy współpracy z lekarzem,
2. Udzielanie porad dietetycznych oraz samodzielne prowadzenie edukacji żywieniowej wśród pacjentów hospitalizowanych
3. Prowadzenie dokumentacji będącej elementem składowym historii choroby pacjenta
4. Kontakt z chorymi w celu zbierania ich uwag dotyczących żywienia
Sporządzanie dziennego zestawienia diet na podstawie raportu dziennego z oddziałów,.
Planowanie jadłospisów dekadowych,
Sporządzanie jadłospisów dziennych,
Planowanie diet indywidualnych,
Sporządzanie zamówień na podstawie rozdzielnika magazynowego,
Sporządzanie rozdzielnika wydawanych produktów wg jadłospisu,
Kontrola gotowych potraw w kuchni przed wydaniem na oddziały,
Kontrola wydawania posiłków z kuchni na oddziały i na poszczególnych oddziałach
Monitoring i prowadzenie zapisów dotyczących systemów HCCP
Ad. 2) Liczba pacjentów przypadająca na jednego dietetyka w Szpitalu Specjalistycznym Ducha Świętego w Sandomierzu 405 osób- dane z dnia 21.10.2019r.
Ad. 3) Dietetyk zatrudniony w Sekcji Żywienia SSDŚ udziela porad indywidualnych:
-w pierwszym tygodniu miesiąca na oddziale Wewnętrznym/ Kardiologicznym
-w drugim tygodniu miesiąca na oddziale Pediatrii/ Nefrologii Dziecięcej
-w trzecim tygodniu miesiąca na oddziale Rehabilitacyjnym
-w czwartym tygodniu miesiąca na oddziale Chirurgicznym
oraz każdorazowo po zgłoszeniu zapotrzebowania z oddziału.
Ad. 4) Stawka żywieniowa w miesiącu wrześniu 2019 wynosiła 6,22 zł.(wsad żywieniowy).
Ad.5) SSDŚ w Sandomierzu nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
Ad.6) Produkty używane do przygotowania posiłków w Szpitalu Specjalistycznym Ducha Świętego w Sandomierzu posiadają etykiety z wartością odżywczą, a wartość odżywcza i kaloryczna produkowanych posiłków monitorowana jest w programie Mapi (Mapi Jadłospis).
Ad. 7)W szpitalu kontroluje się jakość posiłków. Kontrolę przeprowadza codziennie pod względem organoleptycznym dietetyk.
Ad. 8) W oparciu o program Mapi planuje się odpowiednią ilość produktów przeznaczonych do produkcji posiłków na poszczególne diety wg zapotrzebowania z oddziałów. Jadłospis układany jest przez dietetyka.
Ad 9) Nie dotyczy.
Ad.10) W szpitalu istnieje „ Instrukcja postępowania w przypadku wystąpienia ogniska epidemicznego QI -051”. Osoba odpowiedzialna za zgłoszenie- personel oddziału zgłasza do Zespołu Kontroli Zakażeń w SSDŚ w Sandomierzu. Poza tym raz w roku przeprowadzana jest ankieta „Analiza badania satysfakcji pacjenta” w której m.in. ocenie poddaje się dietę i posiłki.
Ad. 11) - Skargi –brak.
- Zatrucie - jedno zgłoszenie w 2018r.
Ad. 12) W 2018r. nie było szkoleń z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w grupie zawodowej lekarzy .
Ad. 13)
Dieta podstawowa
Dieta lekkostrawna
Dieta wrzodowa
Dieta wątrobowa
Dieta bezmleczna
Dieta niskobiałkowa
Dieta wysokobiałkowa
Dieta cukrzycowa
Dieta bezsolna
Dieta beztłuszczowa
Dieta płynna
Dieta papkowata
Dieta kleikowa
Dieta indywidualna
Dieta bezglutenowa
Dieta ziemniaczana
Diety opracowane na podstawie wiedzy dietetyka.
Ad. 14) Szpital zapewnia każdą dietę wskazaną przez lekarza.
Ad.15) Szpital zapewnia dietę wegeteriańska lub dietę wegańską.
Ad.16) Szpital zapewnia chorym po zleceniu lekarza doustne suplementy diety, które zapotrzebowane są w aptece szpitalnej i realizowane w zakresie oddziału.
Z-ca Dyrektora ds. Opieki Zdrowotnej SSDŚ w Sandomierzu lek.med. Beata Wiater.