INSTYTUCJA N
WOJEWÓDZTWA
MAŁOPOLSKIEGO MAŁOPOLSKA
SZPITAL KLINICZNY IM. DR. JÓZEFA BABIŃSKIEGO
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W KRAKOWIE
Kraków, dniadśpaździernika 2019 roku
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
Ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
Dotyczy: odpowiedzi na pytania o dostępie do informacji publicznej przesłanej pocztą elektroniczną w dniu
15.10.2019.
W odpowiedzi na zapytanie Sieć Obywatelska Watchdog Polska z dnia 15 października 2019r. o
udostępnienie informacji publicznych Szpital Kliniczny im. dr. J. Babińskiego SPZOZ w Krakowie niniejszym
informuje:
1. W Szpitalu zatrudnionych jest obecnie trzech dietetyków. Do obowiązków dietetyka należy w
szczególności:
a)
b)
c)
d)
f)
5)
Planowanie jadłospisów i ich uzgadnianie z magazynierami i Kierownikiem Zespołu ds. Żywienia,
Przygotowywanie jadłospisów dekadowych dla Sanepidu,
Planowanie i przygotowywanie potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet
zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia,
Przygotowywanie sumariusza i pasków zbiorczych do wydawania posiłków na oddziały,
Nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych na
wszystkich etapach produkcji potraw z uwzględnieniem systemu analizy zagrożeń krytycznych
punktów kontrolnych,
Kontrolowanie jakości surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich
przechowywania,
Prowadzenie instruktażu dla pracowników zatrudnionych przy produkcji żywności pod kątem
organizacji stanowisk pracy i przestrzegania zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej,
Udzielanie porad dietetycznych,
Planowanie i wyliczanie wartości odżywczych posiłków profilaktycznych,
Degustacja potraw przed ich wydawaniem,
Nadzór nad prowadzeniem ewidencji druków ścisłego zarachowania dot. Żywienia,
Współuczestnictwo w przygotowywaniu dokumentacji do przetargów.
Ponadto dietetyk jest zobowiązany do wykonywania wszelkich czynności dodatkowych wiążących się
bezpośrednio z zakresem Jego działalności, a nie objętych niniejszym zakresem czynności, jeżeli zostaną
zlecone przez bezpośredniego przełożonego.
2. Zatrudnionych jest trzech dietetyków, którzy obsługują pacjentów Szpitala. Jeden dietetyk przypada
średnio na 260 pacjentów.
ul. dr. Józefa Babińskiego 29, 30-393 Kraków. tel. +48 12 652 43 47. fax:+48 12 262 13 35. e-mail:
biuro a babinski.pl
NIP: 676-20-96-303. REGON: 000298554. KRS: 0000005002
ISO 9001:2015 ISO 14001:2015 ISO 27001:2013
INSTYTUCJA N
WOJEWÓDZTWA
MAŁOPOLSKIEGO MAŁOPOLSKA
SZPITAL KLINICZNY IM. DR. JÓZEFA BABIŃSKIEGO
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W KRAKOWIE
W Szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Pacjenci mogą bezpośrednio
umówić się na taką poradę, jak również uzyskać informację przez telefon. Informacje o powyższym
udzielane są pacjentowi podczas przyjęcia na oddział.
Wysokość całodziennej stawki żywieniowej przypadającej na jednego pacjenta wynosi 13,67 zł.
Nie.
W Szpitalu Klinicznym im. dr. J. Babińskiego jakość produktów używanych do przygotowywania
posiłków określa w podstawowym kształcie opis przedmiotu zamówienia (postępowania
przetargowe), wartości odżywcze i ilość kalorii w każdym posiłku wylicza się przy pomocy
specjalistycznego programu MAPI Jadłospis 2 wraz z licencjonowaną bazą danych Instytutu Żywności i
Żywienia zawierającą tabele wartości odżywczych produktów spożywanych i potraw.
Kontrola przygotowywanych posiłków odbywa się codziennie przez kucharza zmianowego, a
dodatkowo od poniedziałku do piątku również przez Dietetyka i Kierownika Zespołu ds. Żywienia.
Kontrole spożywania przez pacjentów odpowiedniej ilości pokarmów odbywają się codziennie i są
przeprowadzane przez personel danego oddziału.
Nie dotyczy.
W Szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących wszystkich nieprawidłowości. Za kontakt w
sprawach niewłaściwego żywienia/ zatrucia odpowiedzialne są wyznaczone osoby.
W latach 2017/2018 nie zgłoszono żadnych skarg dotyczących niewłaściwego żywienia i nie
odnotowano żadnych zatruć spowodowanych niewłaściwym żywieniem.
W roku 2018 lekarze nie byli szkoleni z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w Szpitalu.
W Szpitalu Klinicznym im. dr. J. Babińskiego stosuje się następujące diety:
a) Dieta podstawowa,
b) - Dieta łatwo strawna,
c) Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
(wrzodowa),
d) Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu,
e) Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzyca),
f) — Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa,
g) Dieta łatwo strawna niskobiałkowa,
h) Dieta ubogoenergetyczna,
i) ” Dieta bogatoresztkowa,
j) Dieta o zmiennej konsystencji - papkowata, płynna,
k) Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę,
|) ” Dieta wegetariańska (semiwegetariańska),
m) Dieta specjalna (wg. wskazań lekarskich np. niskoresztkowa, niskopurynowa),
n) Dieta eliminacyjna np. bezlaktozowa, bezglutenowa.
ul. dr. Józefa Babińskiego 29. 30-393 Kraków. tel. +48 12 652 43 47. fax:+48 12 262 13 35. e-mail:
biuro c babinski.pl
NIP: 676-20-96-303. REGON: 000298554. KRS: 0000005002
ISO 9001:2015 ISO 14001:2015 ISO 27001:2013
INSTYTUCJA N
WOJEWODZTWA
MAŁOPOLSKIEGO MAŁOPOLSKA
SZPITAL KLINICZNY IM. DR. JÓZEFA BABIŃSKIEGO
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W KRAKOWIE
Wykaz diet opracowano na podstawie wiedzy dietetyków oraz publikacji naukowych: Helena Ciborowska,
Anna Rudnicka „Dietetyka — żywienie zdrowego i chorego człowieka” Wydawnictwo lekarskie PZWL, Prof.
Dr hab. N. Med. Mirosław Jarosz „, Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach”.
14. Nie dotyczy.
15. W Szpitalu stosuje się dietę wegetariańską (semiwegetariańska).
16. Szpital zapewnia chorym doustne produkty żywieniowe w ramach dodatków białkowych np.: jogurt,
serek homogenizowany, maślankę oraz produkty medyczne wspomagające dostarczanie
dodatkowych ilości pokarmowych, np. białka. Dodatkowo w Szpitalu stosowane są produkty lecznicze
przeznaczone do specjalnych celów żywieniowych.
ZOZ EAZA Ó ZZ ZZ ZZOZ ZE Z EZ ZZA c,
ul. dr. Józefa Babińskiego 29. 30-393 Kraków. tel. +48 12 652 43 47. fax:+48 12 262 13 35. e-mail:
biuro 4 babinski.pl
NIP: 676-20-96-303. REGON: 000298554. KRS: 0000005002
ISO 9001:2015 ISO 14001:2015 1SO 27001:2013