Wojewódzki Szpital Zespolony
im. Stanisława Rybickiego
w Skierniewicach ŻAKRES
ul. Rybickiego | bowiązkó ień i o iedzialności pracownika
96-100 Skierniewice ODOWIŻKOW UDIAMAICTE! SERGI Ę
Stars a Dietetyczka
WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY IM. STANISŁAWA RYBICKIEGO
W SKIERNIEWICACH
Stanowisko
Imię i nazwisko pracownika
Miejsce pracy
MEDYCZNY
Pion
PO AA Naczelna Pielęgniarka
Pana/i bezpośrednim przełożonym jest: =
: : „ż: wić WYZNACZONY PRACOWNIK
Pracownika zastępuje w czasie nieobecności
Pracownik wykonuje swoje obowiązki zgodnie z Kodeksem Pracy z dnia 26.04.1974 r. oraz przepisami innych aktów
prawnych mającymi zastosowanie w ochronie zdrowia ofaz uregulowaniami wewnętrznymi, w szczególności:
1. Ustawą o działalności leczniczej z dnia 15.04.2011 r. wraz z aktami wykonawczymi.
2. Ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych z dnia 27.08.2004 r wraz z aktami
wykonawczymi.
3. Ustawą o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta z dnia 06.11.2008 r wraz z aktami wykonawczymi.
4. Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie rodzajów, zakresu i wzorów dokumentacji medycznej oraz sposobu jej
przetwarzania z dnia 09.11.2015 r.
5. Regulaminem organizacyjnym Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. Stanisława Rybickiego w Skierniewicach.
6. Regulaminem pracy Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. Stanistawa Rybickiego w Skierniewicach.
Podstawowe obowiązki pracownika,
1. Pracownik jest obowiązany wykonywać swoją pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń
przetożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są Qne sprzeczne z przepisami prawa oraz zawartą umową o pracę.
2. Pracownik jest obowiązany w szczególności:
1. przestrzegać czasu pracy ustalonego w Szpitalu;
2. przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego) w Szpitalu porządku pracy;
3. przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisów przeciwpożarowych;
a) znać przepisy i zasady bezpieczeństwa i higleny pracy, brać udział w szkoleniu i instruktażu z tego zakresu oraz
poddawać się wymaganym egzaminom sprawdzającym;
b) wykonywać pracę w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosować się
do wydawanych w tym zakresie poleceń i wskazówek przełożonych (kierujących komórką organizacyjną);
c) dbać o należyty stan sprzętu i innego wypobażenia oraz o ład i porządek w miejscu pracy;
d) stosować środki ochrony zbiorowej, a także używać przydzielonych środków ochrony indywidualnej oraz
odzieży i obuwia roboczego, zgodnie z ich przeznaczeniem (jeżeli ma to zastosowanie);
e) poddawać się wstępnym, okresowym i kontrolnym oraz innym zaleconym badaniom lekarskim i stosować się
do wskazań lekarskich;
f) niezwłocznie zawiadomić przełożonego (kierującego komórką organizacyjną) o zauważonym w zakładzie
pracy wypadku albo zagrożeniu życia lub |zdrowia ludzkiego oraz ostrzec współpracowników, a także inne
osoby znajdujące się w rejonie zagrożenia, b grożącym im niebezpieczeństwie;
g) współdziałać z pracodawcą i przełożonym (kierującym komórką organizacyjną) w wypełnianiu obowiązków
dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy.
4. dbać o dobro Szpitala, chronić jego mienie oraz zachowywać w tajemnicy informacje, których ujawnienie
mogłoby narazić pracodawcę na szkodę;
5. przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach;
przestrzegać w Szpitalu zasad etyki i współżycia społecznego oraz reagować na ich naruszenia;
7. podnosić swoje kwalifikacje zawodowe, boziom wiedzy i umiejętności poprzez samokształcenie, udział
w szkoleniach oraz innych formach doskonalenia zawodowego.
e)
3. Pracownik jest obowiązany pracować w| systemie zarządzania jakością funkcjonującym w Szpitalu,
a w szczególności przestrzegać obowiązujących przepisów prawa, wdrożonych w szpitalu standardów, procedur
i instrukcji oraz wewnętrznych zarządzeń Dyrektora Szpitala.
4. Pracownik jest zobowiązany do zachowania pdufności danych osobowych i wykorzystywaniu ich jedynie w celach
związanych z wykonywaniem powierzonych zadań, w tym obowiązków służbowych.
5. Pracownik zatrudniony w Szpitalu, bez względu na zajmowane stanowisko i rodzaj wykonywanej pracy jest
zobowiązany do samokontroli polegającej| na kontroli prawidłowości wykonywanej pracy w oparciu
o obowiązujące przepisy prawa i ustalenia wewnętrzne.
b. W każdym przypadku ujawnienia uchybień lub nieprawidłowości będących następstwem wadliwego działania,
nieprawidłowych decyzji własnych lub innych pracowników mających wpływ na funkcjonowanie szpitala oraz
bezpieczeństwo pacjentów i/lub pracowników należy bezzwłocznie powiadomić bezpośredniego przełożonego
(kierującego komórką organizacyjną).
Szczegółową obowiązki pracownika
1. Wydawanie gotowych mieszanek mlecznych i produktów gotowych i nadzór nad prawidłowym przechowywaniem,
2. Współpraca z personelem w zakresie transportowanią i dystrybucji posiłków,
3. Współpraca z pielęgniarkami oddziałowymi/ koordynLjącymi w zakresie żywienia pacjentów,
4. Nadzór nad właściwym przechowywaniem żywności |w lodówkach dla pacjentów,
5. Nadzór nad czystością kuchenek oddziałowych,
6. Współudział w ustalaniu diety w zależności od potrzeb pacjenta,
7. Czynny udział w szkoleniach organizowanych na terenie szpitala,
8. Dbanie o bezpieczeństwo epidemiologiczne, postepowanie zgodnie z procedurami,
9. Akceptacja jadłospisów dekadowych,
10. Przyjmowanie zapotrzebowani z oddziałów, weryfikowanie zamówień o bieżące zmiany,
11. Przekazywanie zamówień do firmy realizującej usługę żywienia pacjentów,
12. Codzienna ocena sposobu, jakości i ilości realizowanej usługi oraz podejmowanie działań wynikających z oceny,
15. Pracownik zobowiązany jest wykonywać wszelkie polecenia swoich przełożonych wiążące się z zakresem czynności, a
nie objęte niniejszym zakresem.
14. Pracownik może być skierowany na inny odcinek pracy, jeżeli istnieje taka potrzeba.
Zakkes uprawnień
Pani ma uprawnienia do:
1. Zgłaszanie uwag odnośnie obsługi, wyposażenia stanowiska pracy,
2. Korzystania z uprawnień wynikających z Kodeksu Pracy i Regulaminu Pracy oraz przepisów określających zasady wynagradzania.
3. Korzystania z uprawnień wynikających z Kodeksu Pracy i Regulaminu Pracy oraz przepisów określających zasady wynagradzania.
Twój Dietetyk 1.0.3
Twój Dietetyk 1.0.3 - © 2005
Produkty Bialko [ g] Tłuszcz [gl Węglowo. [g |Kalorie [ |ość[g]
l - |5G3I]
0.12 1200 30
| |23,22 OK 5 30. e, ]
je > ja].
B> 8 Bo
ape Eh
M0 |a6 [100 |
|Marchew : _Je 00 | > as Ę m Bs. |200
| [10,60 oo 49 |
|Kasza manna na mieku [8,1 127, w
|Masło SEA. zwykłe ie
Makaron dwujajeczny [3,45
JSelerkorzeń _ [0.65
Pietruszka, korzeń [1,30 2
| Pishuszka, nać 10,22
Jabłko 080
|Kasza jęczmienna __ |s60
| Szynka z piersi ikke
10,00 l40 |40
Garam=E |Me_ jsd |
|Kurczak, mięso z piersi 18,60
|bez « skóry
Polędwica z piersi 10,20
| | 0,00
|kurczaka |
Gm” > o me bę |pos pe
|Olejrzepakowy |
] Węglowo. B Kalorie [ pe
JI kcal] |
[suma o | |292, 91 |2160 | (EEE
[PROCENTOWY |64,9[%] |100[%]. [100[%] |
(UDZIAŁ | | | | |
BSJAMSA jdmaa sj] liaa | ||ARBE.
Zakres bdpowiedzialności
Pracownik ponosi odpowiedzialność za całokształt spraw należących do zakresu jego obowiązków.
=
i Regulaminie Pracy dla pracowników WSZ im. Stanisława Rybickiego w Skierniewicach.
Pracownik ponosi odpowiedzialność porządkową |i materialną w stopniu określonym w Ustawie Kodeks Pracy
3. Pracownik, który wskutek niewykonania lub nien leżytego wykonania obowiązków pracowniczych ze swojej winy
wyrządził pracodawcy szkodę, ponosi odpowiedzialrjość materialną według zasad określonych w Kodeksie Pracy.
4. Jeżeli pracownikowi powierzono mienie szpitala z o owiązkiem zwrotu albo do wyliczenia się (narzędzia i instrumenty
lub inne przedmioty), a także środki ochrony indywidualnej oraz odzież i obuwie robocze, odpowiada on za szkodę
powstałą w tym mieniu według zasad określonych w Kodeksie Pracy.
5. Za nieprzestrzeganie przez pracownika ustalonego |porządku, regulaminu pracy, przepisów bezpieczeństwa i higieny
pracy oraz przepisów przeciwpożarowych pracodawca może stosować kary porządkowe według zasad określonych
w Kodeksie Pracy.
Niniejszy zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności jest integralną częścią zawartej umowy o pracę.
Oświadczam, że wymienione w zakresie obowiązków informacje są zgodne ze stanem faktycznym
Skierniewice, dn. 01.09.201
(data, pieczątka i podpis bezpośredniego przełożonego)
Powierzam do wykonania.
Skierniewice, dn.01.09.2018 r......2. w-wa fat
(data, pieczątka i podpis Dyrektora lub osoby działającej w jego imieniu)
Oświadczam, że zapoznałem(am) się z powyższym zakre$em obowiązków i zobowiązuję się do jego wykonywania.
Potwierdzam odbiór jednego egzemplarza.
Skierniewice, dn.01.09.2018r.. ...1:-1-1::1::03+::- Sica al AZ AE ORANY GR MIUZ EEE GRA
= (data, podpis pracownika)