zakres_obowiązków_dietetyk_1.pdf
|
W
Wojewódzki Samodzielny Zespół Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej im. Profesora Eugeniusza Wilczkowskiego w Gostyninie 09-500 Gostynin ul. Zalesie ł Pan / Pani
Ksenia Kusiak
st. dietetyk
stanowisko pracy Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności ( zakres czynności )
A. Podległość służbowa, Dietetyk podlega bezpośrednio Przełożonej Pielęgniarek.
B. Zakres obowiązków pracowniczych zgodnie z art. 100 k.p. $ 1. Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę. $ 2. Pracownik jest obowiązany w szczególności: 1. przestrzegać czasu pracy ustałonego w zakładzie pracy, 2. przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku, 3. przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisów przeciwpożarowych, 4. dbać o dobro zakładu pracy, chronić jego mienie oraz zachować w tajemnicy informacje, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę, 5. przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach, 6. przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego. Załores obowiązków _z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej Przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przepisów przeciwpożarowych jest podstawowym obowiązkiem pracownika. W szczególności pracownik jest zobowiązany : 1. znać przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, brać udział w szkoleniu i instruktażu z tego zakresu oraz poddawać się wymaganym egzaminom sprawdzającym, 2. wykonywać pracę w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosować się do wydawanych w tym zakresie poleceń i wskazówek przełożonych, 3. dbać o należyty stan urządzeń, narzędzia i sprzęt oraz o porządek i ład w miejscu pracy, 4. poddawać się wstępnym , okresowym i kontrolnym badaniom lekarskim oraz innym badaniom lekarskim i stosować się do wskazówek lekarskich, 5. niezwłocznie zawiadomić przełożonych o zauważonym w zakładzie pracy wypadku ałbo zagrożeniu życia lub zdrowia ludzkiego oraz ostrzec współpracowników, a także inne osoby znajdujące się w rejonie zagrożenia o grożącym niebezpieczeństwie, dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, 6. współdziałać z pracodawcą i przełożonymi w wypełnianiu obowiązków dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, 7. przestrzegać przepisów o ochronie przeciwpożarowej.
|
zakres_obowiązków_dietetyk_2.pdf
|
C. Do obowiązków dietetyka nale 1. Planowanie i merytoryczna oraz kosztowa analiza dekadowych jadłospisów dla pacjentów Zespołu. 2. Opracowywanie diet leczniczych i wspomagających wg zaleceń lekarskich i założeń diety. 3. Ustalenie wartości odżywczej dziennej racji pokarmowej dla pacjenta zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia na podstawie ustalonej stawki żywieniowej. 4, Kompleksowa koordynacja żywienia pacjentów szpitala poprzez: - sporządzanie codziennych zestawień stanu żywionych zgodnie z nomenklaturą dietetyczną, - sporządzanie okresowych wykazów wydanych posiłków, - nadzór prawidłowości transportu na oddziały, - kontrola prawidłowości wydawania posiłków w kuchenkach oddziałowych, - kontakt z dostawcą w zakresie merytorycznym i organizacyjnym, 5. Nadzór nad bezpieczeństwem i jakością zdrowotną żywności poprzez: - opracowanie i kontrolę stosowania zasad GHP w zakresie żywienia zbiorowego, - kontrolę organoleptyczną potraw i terminów ważności produktów gotowych, - kontrolę temperatury, wagi, objętości dostarczanych posiłków, - nadzór nad prawidłowością przechowywania potraw w kuchenkowych oddziałach, - kontrola higieny personelu kuchenek oddziałowych oraz konwojentów. Edukacja żywieniowa pacjentów. . Rozliczanie kosztów żywienia na poszczególne oddziały. 8. Opracowywanie danych dotyczących żywienia dla potrzeb Działu Zamówień Publicznych w ramach procedur przetargowych.
"o
D. Dietetyk posiada następujące uprawnieni
1.Określania przez przełożonego zakresu praw i obowiązków — kompetencji.
2.Otrzymania instruktażu wstępnego na stanowisku pracy.
3.Wyjasnienia przyczyn zmieniających decyzje podjęte uprzednio w ramach kompetencji na określonym stanowisku.
4.Podnoszenie kwalifikacji zawodowych.
5.Zapewnienia właściwych warunków pracy.
6.Uprawnienia wynikające z Zakładowego Regulaminu Pracy, ustawodawstwa pracy / Kodeks pracy/, przepisów wykonawczych oraz przekazane przez bezpośredniego zwierzchnika.
7.Kontroli produkcji i prawidłowości procesów technologicznych u dostawcy.
E. Dietetyk odpowiada za: 1. Realizację zakresu czynności. 2. Zachowanie tajemnicy zawodowej, służbowej, norm etycznych. 3. Przestrzeganie zasad regulaminu pracy. 4. Przestrzeganie zarządzeń i poleceń przełożonego, przepisów bhp i przeciwpożarowych. 5. Powierzone mienie, sprzęt i materiały pracy . z
Zatwierdzam: 1..:...h.0 eposie
Przyjęłam do wiadomości i stosowania, wyrażam zgodę :
ku 2! ch kasi h Ag
podpis pracownika
|
załącznik.pdf
|
di Servis Sp.z 0.0.
Jadłospis na dzień 2019-10-01 dla diety: Z ZWYKŁA Z ZWYKŁA
(Gramatura dania Ssladniki odżywcze boat | Danone Węża psa i i że | da ; omas || |-eee| oe | nam | w Joop żase konny | i | wal s a ta M |odea|KA| mj jej |cna | ma | bu | pe iż Ś ge |egl | niodze [as rośinne 150 Te| odsj Bio] oo) 824 401.5 pic Tearoisk cą | 10000) 5 m EE Sedan [kawa zzaśwama | 20050) mi al ma| © ze] 10% 7a T6m| 4 Gm r Sażan ace na m 3560 | 65 REZ z 26] Faj 50] sa] loci Sram |cheorszowy pos | 5060] 9 256 z mi | 2a Sram |Girfpoch mó] Gai Gie] 715 Sradmi |Fzodkewka ms | 6% al 1a] ze| naj om] ozj 6% 1 | maj ma| 1] 58 maj sA
posh Fietz nrczeka gaj 5 | 1855 otowany tock
|Kompa z owoców
waj 05] 583 zj 548
sal Gaj zj sm] 382
"| zaj
oniad [Zupa z marny pick w] zaj 65] 45] 5130 zaj 12370 Euraczk gotowane 1 ma| sa| te] 4.8] a r m5| Taz] 441 lock Pasta zo smi] 6 | zaj o] 650] | 1250 ma| 377 warzywa lock | [Herosie [loci WIECU aso oss] 5% goi forz6 Aj 054) olecki Koacja |Ghies zwytły [lock | zsa| sa|_15 aj 0 kolege |Ehsb razowy (plosk| 3 256 ra5| Fr
TJ JF I
EE] TENBA CM ZNAJ TERA] BAWIA]. BELAH
endi Servis Sp.z 0.0.
Jadłospis na dzień 2019-10-02 dla diety: Z ZWYKŁA Z ZWYKŁA
Gradi
e: Skoda odyncze | Me ; biegow Pos Dapekcyponi Era | lato sA loanau| mó| sa) | poj 298% | „ad, Wiem | eos | zas | ies m a aso) i [amen] bi wo acl] al | brd | bul A teg] Ą Średona|Bzya tnwewa (ec Gś| 252 EJ m | 46
Sacanie | Horata [placi
Smedone [Gfieb zwy pl
Śniadanie [Ryna mie io
|szae
[as rodime [pci
Buka z zane (och)
Guiro
zm
Ferma gotowane
Kate serabowy [lo
Surówka z biale kapusty [lock
[Kompot z owoców [Bock]
(Kolacja |Enebzwyky (poki gae| 135] 4832) 450
zj tn] 26
Kolacja
ma| 0% Gra l <A:
olaa
EAT TA TATONKA OAZA EOKA
endi Servis Sp.zoo.
Jadłospis na dzień 2019-10-03 dla diety: Z ZWYKŁA Z ZWYKŁA
GG z e Sidiośtyucze *ęgiow | a pea | Dmehsopm | |cmrawj,, |z| a, |zazz| aby jj Za |, Mara tot | | wat s kala | | fraj | gro, | Slraj mi | mat | mat > ia tegl asi rome [plci UE) 00 04 ns) 2a] 0% Ga2] 12775 2884 b
Feat
[hist zwy
[Pai ousine na nie flach
(Ghieb razowy od
[sier [loci]
[Pomidor (pick ma Piarg kniwsz masie aniem | 2500) o | 51957 2007] olch
Komp z owoców [oc DE
ya arti [laj
[koacja |Hefata ilocj
|kolsca — |Mastroślne (pork
[koacja |Erebzwyky (pach raj 48
Kólca |chieb rezowy(Podhj s] sl zaj on] 24 Gusier [loci] oce] 9 | 5*68 5]
[Fota |wa z jebkom placki mj s | rza] 051] oc5] sm]
FAZ] ATE M8]
KOJE ZU GEE
endi Servis Sp.z 00.
Jadłospis na dzień 2019-10-04 dla diety: Z ZWYKŁA Z ZWYKŁA ak pm are
aa p Żwiaa | „8A,, |wierin| Pots | Fosbr | Watt
[cana , a |eota| jra |Sya, achaj Gs | kai | al ji a
101: os
asa roślinne [io
Taro z rzodkewią [plc Tao] s | ao] 16 srej z0566| 0556
Kawa zosta ra reku [pod
Teb rezony plc EJ
taca zsae| 301)
oc
znierca ra nieku
(chieb zwy plc) maj 451 Gusier loci Gama |Zterniak gotowane plci Gia |Kongotzowaców plk a zacerkow (ploch] | 486 Surowa z kapusty Kszerej lack 235 yta smażona [loci 250 [Pasta serowo-ajeczna z kukurydza | irak boki Ferta (poc EJ z 81 aso rodirce [placi 6] s | m1se|_ 063] D ua 5| | (Ehieb zwy (loch mamo) s | 25m] 53] 156 maj raze] 250) faja |Erebrazawy plci s] s | 5555] 266) 165) sj mz] 2% [re [Cute |plosk osa g | 546 l T Gia] 158]
-SZATTEA PETRA FATE PEAT]
endi Servis Sp.zo. ,,
„Jadłospis na dzień 2019-10-05 dla diety: Z ZWYKŁA Z ZWYKŁA
jean dnie sa Danahsanyneń | |cansiy| | et | śm Wydana: Pos | Posta | Wspó Doa Gg | ma | ma | bal Śaanie |Ma rośinne (lock |soe| s | mej 005 om] 054 Sdace [Sza dobowa fa mj v | | 28 | 2 Śniadanie |Kerbata (plocki 300.00] ml an] 01] | Środa |rebzeyky Pod z6%| 65 naj e
Śniadanie |Makaron na mieku |odkj aa] 1824]
[ogórek świe (ock 58] 082 z) mj 6 Eni razi (POI osa] 266] aa| 1125 (Gier [loci Gra zermiekigolowane (plc [kol pożarsi [poci] |obiad [Kortgol z owoców [ploch| 5: [Wiera zjogutem [ci [Bai |uparyżacia (och) ona] mi |kainca |Szynka drobiowa (plockj «| s Kaja [Herma (pod m koca |Masorośimne [poc a 003 goa] 324 10325] sa] 2 |kozcja |enieb zwykty (pio a msój 144%| 480 lecz |Ogórakkonsecuony (ck 5050] 9 055 530 eb razowy |pock) EE naj arso| 115] [ukier [plac] 3 | J [
mA PASA GA PAPAE BEETĄ SBM za
tendi Servis Sp.z 00.
Jadłospis na dzień 2019-10-06 dla diety: Z ZWYKŁA Z ZWYKŁA
Siui,
a Skok odżycza Pinia Liege pok | Omielnanei |, Ergo | siek sA Baa |EEP |a| "ae | 5 | Zap | ewa kop M
kal | 61
Śniadanie | Mas ro 04] 054
Tee] daj 840
e [pok
|zma debowe [pac aa| sm] 2%
fetata [procki
Grab razowy po 5565 cr] Klu ra mieku [Pod zr20a 1; gy Boch 155] (er [loci aa | EZ) szc] 05a] 054
26848] 488] 428
[kasza jeczmienna loch
Fkompot z Ghoców [ach] 075 zac brosulowa [loci raz] 1077] Saka z buraczków z] sma]
ia 5000) 6 m55| 2828] 1ośa| mase] tio] zta6| 16] ser żó lock) so] s | 582] 57] rasa Koks zooma mi Kolacja Tpochi a8ca] 9 cm 15% kosa |Ehieb znyky (poc EJ 5% Er Kalecz |Ehieb razowy poci som] 5 256 arao| [osea |esier loci ma 9 kaca |erefutipoc mam) s | sm] 16] 0850 2865) i | |
EEG NIA] ZA BIK|
endi Servis Sp.zoo.
Jadłospis na dzień 2019-10-07 dla diety: Z ZWYKŁA Z ZWYKŁA
GRA z a Skad odżywcze Po DaniejAsortyment 2 o nisatyneni 3A came | ssa] Że22 Het tama Pos | Gas | wam > Sema] gl |ayacaj Ga | Ga | i ij
Śniadanie |Pasta serowojejeczn maka poc Hieńata jid
Grek 20 oi Ej
Sedane |Patjznierne r reko OG raj
Śnedane |Gesrazowy [pac ar
rada |Euierplo
Sedona |iosoreimne och ań Tz ra| 5
Bai |EszanizksztepusiaT wąsem az zj zaj me| wj ore oc | -
Gmi |komo i mmm] zaj 08] 0 rej 362
Gad [A sm] 2 am] 57] 851] 53
Kolacja — |Serek topiony 5000] g 608] 12. /8,30| 260,10] 185,15)
Kalaca Herbata (plocki 300,00) mi 002 1
FOWIETU 56 0 6 | 051
Gaza |Eret zepły Poi mea 5
Kaca |Ehub ow (Pod sm 26] 07
Rea |Euter poci s r CZEEII sia | se] osej def 56] Gr
GTA PASO TAA WOTA
tendi Servis Sp.zoo.
Jadłospis na dzień 2019-10-08 dla diety: Z ZWYKŁA Z ZWYKŁA
CJ e Skad odżywczo Pai Po | Dmhamymi | |ooqauj, kara|zes (22, |neem| ms | ra | wa a | raj ges eobaj| a | al | Msi da śl rścne [loch se] oo| 10125 dA] 054 Para och 8a] 06] 55] ra] | 02 ae zbożowa ramie reea| ors| raj 228] rare] 805] 07)
miadane _ |Ghleb zwykły (plock
śniadanie. |Ryż na mleku (piockj | 7875 jCukier (plock - |
Sbiad |udko gotowane w sosie [pl 50.50)
Jbiad |Marchewka gotowana z dyrią zaz| 857] 16|2361.25| orz OR O a| ane] se] 4 rm] 38] 35 [Rosół odiuszczony plecki «| 4%] 3025] 5244] 158] 6390] 2736] 526]
Fota [et 200 |asło roślinne (pack). 15,00 | moge] oos] Bio] 004] 824) 101,25] Podaj 05] ; | 255] EJ wj o | 28 G5] ar] 3 75 060] o | 958 U) Tóś| EJ ENIEJ mls| | | rasa] | 15
FEET MAROKO GEST TESTTEEAT WZA K
tendi Sens Sp.z oo.
Jadłospis na dzień 2019-10-09 dla diety: Z ZWYKŁA Z ZWYKŁA
Grań s Stadik odżyncze EW Poske are a Kiegeu e , Donahomynańi | |sanow| |Eiede| Maka | ma | aa |ęypgj Żzóż |, |Wania| te | Ta | Was a pa |a| 6 |%wm trgl | Gray ale] ima) | ini | inst Lug sło ośle cej mej ons] sej daj Baj co] 10tz| 05 Pasze (poc) mas| an] 2%] +2] 05 ED ga Fota (poc) Gzi | pis zwł ich ED 700 Mararon na mieśu (plockj 3,28) (Ehieb razowy |plock zm| [ser cj 155 Brazanie [Gran och 205 56 Draższówia [podj Gaj 45 Obiad |Euraczk gotowane (plocej «| Tsz]
Obi [Kompot z owoców (plock| m| żraj cdj o
ed k (loch) ooo mi | zteqe| 404] _ 584] Gad |peczeń rzyrska (posh ara 12] 1651 Gb: zrniaki gotowane (płock) 22973] 5,16 27 Rakga |Pasazmięsrawiprzowegoz | 6080] g | test] 170 nek poc | i falcja |Hetata jid zz Paso robie [lok] UNE sz] 05] wrz Eh zuykt (los 2550] 650 mosa| 1,8] [Ereb razowy (plci | sj p | 2585] ze) 20565] 155] jęzter Gosi MEJ EJ I aaa 155)
FZ SZEWATEWE AA
BREE BET WAGA]
tendi Servis Sp.z 0.0.
Jadłospis na dzień 2019-10-10 dla diety: Z ZWYKŁA Z ZWYKŁA
log, Skaaniki odzywcze: k igo A pm | Owakatnm | |oomou|, |-Tega| Bee | tarz | sy || im | „ga, |ore| ros | Fot | ać s "lal | M |a|] Bol |eraylcfraj Gal | imi | ta i : M ji Śniadanie. |st róne (los 6] o | 7isej cs] Bioj 004] 824 101,5 śniadanie. 3 7822] śro] 602] 002) 63.86] eter Srania 15] 5 c) Kada 270) 15 Sredzn= [ogar mety poi 15 Śniadanie |Chieb razowy [plocx| 0.77] [er pe) Szyi rabosa (Poz) 122 Sg Razy och 055
[erniaigolowane flock
Fempotz owi pio
Umie
Obiad Ę
Oba |kotelzyby | se 10a] 1032 | 12 Roada | Twareżek z szczypiorkiem [p 76a] 237] mó] 058 Kolaga — |Femata plocti %
"Kolacje |Masb roślinne [piocej DE) Gaj 101,25) - 054)
Kolacja |Grebzwyky poci > 5 wsz 5150] 120)
[cnieb zony (poc
[Guker lod
u mar
EJ
SEROWA ZZS
ETAT TWA]
FGEH
WASA|
|