Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Ad.1
SPZGiCHP w Olsztynie zatrudnia Dietetyka na etacie. Poniżej Przedstawiam zakres obowiązków
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI
DIETETYKA PANI DANUTY PIASECKIEJ
1. Dietetyk w wykonywaniu swoich obowiązków podlega służbowo naczelnej pielęgniarce.
2. Do obowiązków dietetyka należy:
Kontrola organizacji, bezpieczeństwa i jakości odżywiania pacjentów,
Kontrola w zakresie przestrzegania zasad higieny w czasie przygotowywania i wydawania posiłków,
Kontrola w zakresie wartości odżywczej, urozmaicenia asortymentu przygotowywanych posiłków,
Kontrola w zakresie przechowywania, temperatury i dystrybucji posiłków we właściwym czasie,
Współtworzenie procedur przygotowywania i podawania specyficznych form żywienia,
Współpraca z lekarzami dotycząca oceny żywieniowej pacjentów.
Okresowy współudział podczas wydawania posiłków pacjentom w oddziale,
Zbieranie informacji w zakresie oceny poziomu żywienia w szpitalu,
Edukacja i propagowanie zasad prawidłowego żywienia,
Prowadzenie bieżącej i okresowej dokumentacji sprawozdawczości.
Wykonywanie innych czynności poleconych przez przełożonego, nie objętych niniejszym zakresem, a wchodzących w zakres kompetencji zawodowych.
Uprawniony jest do:
Kontroli organizacji, bezpieczeństwa zasad higieny i dystrybucji posiłków,
Wnioskowania zmiany źródeł nabywania produktów przez firmę realizującą żywienie w szpitalu,
Edukacji w zakresie różnych form i zasad prawidłowego żywienia.
Odpowiedzialny jest za:
Współtworzenie procedur przygotowania i podawania specyficznych form posiłków,
Rzetelność, terminowość i jakość świadczonych usług,
Wykonywanie pracy zgodnie z przepisami bhp, p/poż., regulaminami i obowiązującymi zarządzeniami,
Współpraca z pielęgniarkami oddziałowymi i pacjentami,
Współpraca z firmą dostarczająca posiłki do szpitala.
Dodatkowe zadania w zakresie pomocy socjalnej pacjentom:
Prawidłowe rozpoznanie sytuacji pacjenta dla określenia sposobu i celu pomocy,
Zaplanowanie form pomocy oraz skuteczne stosowanie w danym przypadku metod i technik pracy,
Udzielanie informacji, wskazówek i pomocy w zakresie rozwiązywania spraw życiowych pacjentom, którzy dzięki tej pomocy będą zdolni samodzielnie rozwiązywać problemy będące przyczyną trudnej sytuacji życiowej,
Skuteczne posługiwanie się przepisami prawa w realizacji zadań,
Współpraca z innymi specjalistami i instytucjami, celem skutecznego udzielania pomocy,
Kierowanie się zasadą dobra pacjenta z poszanowaniem jego godności i prawa do samostanowienia,
Zachowanie w tajemnicy wszelkich informacji uzyskanych przy wykonywaniu lub w związku z wykonywaniem czynności zawodowych oraz ochrona danych osobowych pacjentów, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Zakres obowiązków pracowniczych z art. 100 k.p.
Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę.
Pracownik jest obowiązany w szczególności:
przestrzegać czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy,
przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku,
przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisów przeciwpożarowych,
dbać o dobro zakładu pracy, chronić jego mienie oraz zachować w tajemnicy informacje, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę,
przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach,
przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.
Przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przepisów przeciwpożarowych jest podstawowym obowiązkiem pracownika. W szczególności pracownik jest obowiązany:
znać przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, brać udział w szkoleniu i instruktażu z tego zakresu oraz poddawać się wymaganym egzaminom sprawdzającym,
wykonywać pracę w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosować się do wydawanych w tym zakresie poleceń i wskazówek przełożonych,
dbać o należyty stan maszyn, urządzeń, narzędzi i sprzętu oraz o porządek i ład w miejscu pracy,
stosować środki ochrony zbiorowej, a także używać przydzielone środki ochrony indywidualnej oraz odzież i obuwie robocze, zgodnie z ich przeznaczeniem,
poddawać się wstępnym, okresowym i kontrolnym oraz innym badaniom lekarskim i stosować się do wskazań lekarskich,
niezwłocznie zawiadomić przełożonych o zauważonym w zakładzie pracy wypadku albo zagrożeniu życia lub zdrowia ludzkiego oraz ostrzec współpracowników, a także inne osoby znajdujące się w rejonie zagrożenia, o grożącym im niebezpieczeństwie,
współdziałać z pracodawcą w wypełnianiu obowiązków dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy.
przestrzegać przepisów o ochronie przeciwpożarowej.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Ad. 2
Pacjentów hospitalizowanych na oddziałach średnio przebywa 160 0sób.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Ad.3
Pielęgniarka przyjmująca pacjenta na oddział, lekarz prowadzący, według potrzeby, oraz na każdym oddziale jest wywieszona informacja o możliwości skorzystania z porady dietetyka.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Ad. 4
Wartość brutto: 17,17zł (słownie: siedemnaście złote 17/100)
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Ad. 5
Tak korzysta. W umowie określono minimalna kwotę na zakup składników.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Ad. 6
Tak - Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. System dietetyczny dla zakładów służby zdrowia – wydawca: Instytut Żywności i Żywienia, oraz zapisy w umowie z firmą cateringową:
14. Sporządzone posiłki muszą odpowiadać wszelkim rygorom recepturowym, smakowym, estetycznym i zdrowotnym przy szczególnym zachowaniu aktualnie obowiązujących, norm dziennych racji pokarmowych opracowanych w wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia pn. „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach”. Posiłki będą wytwarzane na bazie wyłącznie pełnowartościowych produktów i półproduktów o wysokiej jakości posiadających stosowne atesty.
15. Wszystkie elementy wykonywanej usługi muszą być zgodne z procedurami systemu Analizy Ryzyka i Kontroli Punktów Krytycznych (Hazard Analysis and Critical Control Points (w skrócie HACCP).
16. Wykonawca gwarantuje, iż będzie produkował posiłki z naturalnych produktów, metodą tradycyjną, nie używając produktów typu instant oraz gotowych produktów (np. pierogi mrożone, klopsy itp.) Zamawiający nie wyraża zgody na zastosowanie w posiłkach produktów seropodobnych i margaryny.
26. Zawartość energii i składników odżywczych w dziennych racjach pokarmowych pacjentów na diecie podstawowej powinna wynosić: energia – średnio 2000 kalorii, białko ogółem 75-80g, tłuszcz 65g, węglowodany przyswajalne 275g, błonnik pokarmowy 30-40g. Białko ogółem 15,5%, tłuszcz 29,5%, węglowodany 55% sumy dobowego zapotrzebowania energetycznego. Zamawiający dopuszcza +-10% odchylenie od wyżej podanych wartości. Wartości kaloryczne oraz zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze, wszystkich diet zamówionych przez zamawiającego, będą obowiązywać według norm i zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalach.
27. W całodziennych jadłospisach oprócz składników podstawowych muszą znajdować się warzywa, owoce bądź ich przetwory. Minimum 3 razy w każdym tygodniu Wykonawca zapewni wysokogatunkowe chude wędliny wieprzowe lub wołowe także dla diet specjalistycznych. Kompot do obiadu należy sporządzać wyłącznie ze świeżych lub mrożonych owoców. W całodziennych jadłospisach oprócz składników podstawowych muszą znajdować się dodatkowo warzywa, owoce bądź ich przetwory. Wszystkie jadłospisy muszą posiadać wyszczególnioną gramaturę mięs, sosów, surówek oraz owoców i warzyw dołączonych do posiłków w formie dodatków.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Ad.7
Dietetyk szpitala – kontrole raz w tygodniu.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Ad. 8
Pielęgniarka, lekarz, dietetyk – praca ciągła
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Ad. 9
Nie. Dietetyk zatrudniony jest na etacie w szpitalu
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Ad. 10
Tak
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Ad.11
Brak zatruć. Dwa razy w roku, jest przeprowadzana ankieta anonimowa satysfakcji pacjentów, dotycząca jakości usług żywieniowych. Ponad 80% pacjentów ocenia jakość bardzo dobrze/dobrze
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Ad.12
Wewnętrzne szkolenia
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Ad.13
Źródła naukowe, wiedza lekarza, dietetyka
KATALOG STOSOWANYCH DIET
Podstawowa ( ogólna)
Łatwostrawna
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa)
cukrzycowa niskokaloryczna
cukrzycowa 5-cio posiłkowa
cukrzycowa 6-cio posiłkowa
cukrzyca dializowana
cukrzyca płynna
cukrzyca papkowata
cukrzyca bezmleczna
cukrzycowa rozdrobniona
cukrzycowo – wrzodowa
cukrzyca – wątrobowa
cukrzyca bezmleczna
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
wątrobowa, trzustkowa
Małosolna
Ziemniaczana
Ubogoenergetyczna (Niskokaloryczna)
Bogatobiałkowa
Niskobiałkowa
Bogatoresztkowa
Wysokokaloryczna
Diety łatwo strawne o zmienionej konsystencji
rozdrobniona
papkowata
płynna
dializowana bezsolna
płynna do sondy
Biegunkowa
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
Wrzodowa
Kleikowa
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
Niskolipidowa
Bezmleczna
Mleczna)
Bezmięsna (wegetariańska)
Inne specjalne oraz indywidualne diety zgodnie z zaleceniami lekarza np:
bezglutenowa.
Ubogo purynowa
Aspirynowa
Ubogoresztkowa
- Ubogopotasowa
- Niskowapniowa
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Ad.14
Szpital zapewnia pacjentowi każdą zaordynowaną dietę.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Ad. 15
Tak
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Ad. 16
Tak
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: