Wojewódzki Szpital Specjalistyczny
w Olsztynie
SE The Regional Specialist Hospital in Olsztyn
SPECIALSTNCZY ul. Zolnierska 18, _ 10-561 Olsztyn
W OLSZTYNIE
Olsztyn, 28 października 2019r.
RP/WW-0511-55/19
Pani Katarzyna Batko — Tołuć
Pan Szymon Osowski
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2, 02-605 Warszawa
Dotyczy: dostępu do informacji publicznej.
Wobec wniosku o udzielnie informacji publicznej dotyczącej żywienia pacjentów w
Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Olsztynie (korespondencja elektroniczna z 16
października 2019r.) poniżej przedstawiamy odpowiedzi na poszczególne pytania.
I. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o
udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
W Szpitalu zatrudnionych jest 5 dietetyków, w tym:
- | dietetyk Szpitala — realizujący zadania w ramach poradni edukacji dietetycznej dla
pacjentów z cukrzycą, pełniący również nadzór nad żywieniem pacjentów w Szpitalu,
- | dietetyk w Stacji Dializ — realizujący zadania z zakresu żywienia pacjentów
dializowanych,
- | dietetyk w Ośrodku Żywienia Do- i Pozajelitowego — realizujący zadania z zakresu
żywienia do- i pozajelitowego,
- | dietetyk w Oddziale Neurologicznym — realizujący zadania w Oddziale, docelowo w
innych oddziałach,
- | dietetyk w Oddziale Neonatologii — realizujący zadania w zakresie żywienia noworodków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
W 2019r. na 1 zatrudnionego dietetyka przypada średnio 66 — 67 pacjentów dziennie.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli
tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
W Szpitalu istnieje możliwość indywidualnej porady dietetyka, którą prowadzi dietetyk
Szpitala w ramach edukacji dietetycznej. Czyni to na zlecenie lekarzy, ze szczególnym
uwzględnieniem zleceń z Poradni Diabetologicznej i Endokrynologicznej oraz z Oddziałów
Diabetologicznego i Endokrynologicznego.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1
pacjenta szpitala?
TELEFON: Dyrektor: tel./fax 89 538 65 50; e-mail: szpitalQ©wss.olsztyn.pl; www.wss.olsztyn.pl;
PHONE: Hospital Manager: +48 89 538 65 50; e-mail: szpitalQ©Qwss.olsztyn.pl; www.wssolsztyn.pl
Aktualnie wynosi 18,98 zł brutto.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w
podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków?
Szpital korzysta z usług firmy cateringowej w zakresie żywienia pacjentów, przy czym w
podpisanej umowie nie ma określonej minimalnej kwoty/procentu przeznaczonego na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
udostępnienie.
Wyciąg z umowy:
Załącznik nr 5 SIWZ
Normy żywieniowe posiłków
l. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla pacjenta w szpitalu przyjęto średnio na
2 200 kcal.
a) przy 3 posiłkach dziennie:
na śniadanie przypada 30 % dziennego zapotrzebowania w kcal;
na obiad przypada 45 % dziennego zapotrzebowania w kcal;
na kolację przypada 25 % dziennego zapotrzebowania w kcal;
b) przy 5 posiłkach dziennie:
na śniadanie przypada 25 % dziennego zapotrzebowania w kcal;
na II śniadanie przypada 5 % dziennego zapotrzebowania w kcal;
na obiad przypada 45 % dziennego zapotrzebowania w kcal;
na podwieczorek przypada _ 5% dziennego zapotrzebowania w kcal;
na kolację przypada 20 % dziennego zapotrzebowania w kcal;
W przypadku diety wysoko białkowej na obiad przypada 45 % dziennego zapotrzebowania na
kcal z uwagi na nie podawanie posiłku nocnego. '
Zawartość składników w dziennej racji pokarmowej wynosi:
— białko ogółem 81,5 g, w tym białko poch. zwierzęcego — 60 g
— tłuszcz 73,5 g
— węglowodany 319,0 g
2. Zalecane normy wyżywienia dla poszczególnych grup produktów wg projektu
Instytutu Żywienia i Żywności w dziennej racji pokarmowej wynoszą:
a) produkty zbożowe 300 g
b) mleko i produkty mleczne 570 g
c) jaja 15g
d) mięso, wędliny, ryby 135g
e) masło, śmietana, tłuszcze 48 g
f) ziemniaki 300 g
g) warzywa i owoce bogate w witaminę „C”, warzywa i owoce z karotenem
oraz inne warzywa i owoce 750 g
h) suche strączkowe 20g
i) cukier i słodycze 45g
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Specjalista ds. jakości, dietetyk Szpitala i pielęgniarka epidemiologiczna przeprowadzają
kontrolę jakości z częstotliwością co najmniej 1 raz w miesiącu.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Dietetyk Szpitala, co najmniej 1 raz w miesiącu.
9, Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka?
Nie, jednak obowiązkiem firmy cateringowej jest układania diet i przedstawianie ich
dietetykowi Szpitala do weryfikacji.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie
zgłoszenia ww. skarg?
Tak, procedura wynika z umowy. Funkcjonuje formularz reklamacji, który mogą złożyć:
pacjent, pielęgniarka, pielęgniarka Oddziałowa, pracownicy kontrolujący jakość posiłków.
Skargi (reklamacje) przekazywane są do pracownika Sekcji ds. Jakości, który przekazuje
przedstawicielom firmy cateringowej do ustosunkowania się.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w
szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
2017r. — 92
2018 r.-115
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Szpital nie przeprowadzał takich szkoleń.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Umowa odsyła do publikacji „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitala” wydanej
przez Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2011.
Opis rodzaju i ilości diet sporządzanych dla pacjentów Szpitala:
1. Dieta ogólna;
2. Dieta lekkostrawna;
3. Dieta z ograniczeniem tłuszczu ;
4. Dieta cukrzycowa;
5. Dieta z ograniczeniem soli;
6. Dieta wrzodowa;
7. Dieta specjalna .
Indywidualna, dostosowana do określonych schorzeń, będąca niezbędnym warunkiem
prawidłowego procesu leczenia — przygotowana wg wskazówek lekarza.
Do tej grupy należą takie diety jak:
ziemniaczana,
— bezglutenowa,
— wysokobiałkowa,
— cukrzycowo-ziemniaczana,
— VMA -dieta bez warzyw, cukru i produktów sztucznie barwionych,
— płynna wysokobiałkowa,
— papkowata wysokobiałkowa,
— bezmięsna,
— bezmleczna,
— niskokaloryczna,
— wegetariańska,
— cukrzycowa — dializowana — dieta bez cukru, produktów mlecznych, ryb
i produktów konserwowanych,
— wysokobiałkowa — dializowana — dieta bez produktów mlecznych, ryb i produktów
konserwowych, ze zwiększoną zawartością białka zwierzęcego ( 2 g białka
zwierzęcego, przypadającego na 1 kg ciała pacjenta).
8. Sporządzanie mleka, na bazie koncentratu w proszku — w wyjątkowych sytuacjach.
9. Posiłki profilaktyczne.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
bezmiecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Szpital zapewnia pacjentom diety wskazane przez lekarzy. Firma przygotowująca posiłki
zgodnie z zawartą umową zobligowana jest do sporządzenia posiłków wg zamówienia
złożonego przez Szpital. Diety bezglutenowe, bezmleczne zamawiane są jako tzw. diety
specjalne.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Tak, w ramach tzw. diety specjalnej.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót
do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Tak.
Z poważaniem
|