SZPITAL MIEJSKI św. JANA PAWŁA II w Elblągu *
82-300 Elbląg, ul. Komeńskiego 35,
NiP:578-310-44-67 REGON:281098840
KONTO: PKO BP S.A.O/Elbląg 19 1020 1752 0000 0202 0146 5483
tel. sekretariat (55) 239-44-02, fax. (55) 239-45-77 e-mail: sekretariat.essQelblag.com.pl
Elbląg, 28 października 2019
SM.XIV.215.2019
dot.:
SIEĆ OBYWATELSKA
WATCHDOG POLSKA
UL. URSYNOWSKA 22/2
02-605 WARSZAWA
wniosku z dnia 15.10.2019r. o udzielenie informacji publicznej
W odpowiedzi na wniosek z dnia 15.10.2019r., w sprawie udzielenia informacji publicznej, Szpital Miejski św.
Jana Pawła II w Elblągu, udziela odpowiedzi:
1. Czy wszpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie
przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Odp. Tak
2.
3.
Do obowiązków DIETETYCZKI w szczególności należy :
n)
o)
Znajomość planowania diet specjalistycznych.
Znajomość systemów jakości w zakresie bezpieczeństwa żywności HACCAP.
Opracowanie diet w uzgodnieniu z lekarzami oddziałów szpitala.
Przygotowanie jadłospisów siedmiodniowych.
Składanie zamówień na wszystkie środki spożywcze zaplanowane w jadłospisach.
Naliczanie rozdzielnika produktów żywnościowych na każdy dzień.
Sporządzanie stanu żywionych.
Sporządzanie wypisów dodatkowych oraz asygnat dodatkowych.
Prowiantowanie pacjentów i konsumentów oraz ich rozliczanie zgodnie z wymogami działu finanso-
wo — księgowego.
Sprawdzanie wielkości porcji oraz ich jakości, w kuchni szpitala.
Nadzorowanie prawidłowego rozdziału posiłków w oddziałach szpitalnych.
Zbieranie opinii od pacjentów, odnośnie żywienia w szpitalu.
Propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród pacjentów w formie pogadanek, prelekcji, z za-
stosowaniem różnych form wyrazu (np. ulotki, tablice poglądowe, plakaty); w tym w Oddziale Reha-
bilitacji Kardiologicznej, nie rzadziej niż dwie godziny w ciągu dwu —- * trzytygodniowego cyklu le-
czenia pacjenta.
Praca z osobami starszymi zagrożonymi wykluczeniem, propagowanie wśród nich zasad zdrowego
odżywiania, udzielanie porad dietetycznych.
Współudział w szkoleniu fachowym personelu służby żywnościowej.
Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odp. 140
Czy w szpitału istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób in-
formuje się o tym pacjentów?
Odp. Tak.
Strona internetowa.
KC 477
QMS EMS
Certyfikat Systemu Zarządzania Jakością i Środowiskiem wg norm: ISO 9001, ISO 14001
Certyfikat Akredytacyjny
GERTYFIKAT 2049/21
10.
11.
12.
13.
SZPITAL MIEJSKI św. JANA PAWŁA II w Elblągu ©
82-300 Elbląg, ul. Komeńskiego 35,
NIP:578-310-44-67 REGON:281098840
KONTO: PKO BP S.A.O/Elbląg 19 1020 1752 0000 0202 0146 5483
tel. sekretariat (55) 239-44-02, fax. (55) 239-45-77 e-mail: sekretariat.ess ©elblag.com.pl
Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Odp. 13,12 zł
Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie okre-
ślono minimalną kwotę/procent przeznacźone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Odp. Nie ,
Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków —
chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodat-
ków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Odp. Tak, księga diet.
Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te
kontrole i jak często one się odbywają?
Odp. Tak.
Dietetyk.
1x na kwartał.
Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada
za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odp. Nie .
Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Odp. Nie dotyczy.
Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy
wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Odp. Na zasadach ogólnych. Ankieta.
Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do
szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odp. 1
Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w
szpitalu?
Odp. Tak
Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpitał wraz ze wskazaniem źródeł ich opraco-
wania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpi-
tala).
Odp. 27 diet.
1. Dieta podstawowa
2. Dieta łatwostrawna wysokobiałkowa
3. Dieta dla dzieci w wieku 1-3 lat
4. Dieta dla dzieci w wieku 4-18 lat
5. Dieta łatwostrawna
6. Dieta łatwostrawna mielona
7. Dieta łatwostrawna położnicza
8. Dieta łatwostrawna matki karmiącej
9. Dieta niskobiałkowa
10. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczy do 50 mg (wątrobowa)
Certyfikat Systemu Zarządzania Jakością i Środowiskiem wg norm: ISO 9001, ISO 14001
Certyfikat Akredytacyjny
CERTYFIKAT 2018/21
QMS EMS
SZPITAL MIEJSKI Św. JANA PAWŁA II w Elblągu *
82-300 Elbląg, ul. Komeńskiego 35,
NIP:578-310-44-67 REGON:281098840
KONTO: PKO BP S.A.O/Elbląg 19 1020 1752 0000 0202 0146 5483
tel. sekretariat (55) 239-44-02, fax. (55) 239-45-77 e-mail: sekretariat.essQ©elblag.com.pl
NN nA ——Ń—ó||
11. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczy do 30 mg (trzustkowa)
12. Dieta bezsolna
13. Dieta z ograniczeniem soli i białka
14. Dieta ścisła L
15. Dieta do badań, po zabiegach, dieta kleikowa
16. Dieta cukrzycowa
17. Dieta bezglutenowa
18. Dieta wegetariańska
19. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
20. Dieta o zmienionej konsystencji- płynna, sonda
21. Dieta o zmienionej konsystencji — papka
22. Dieta ubogoenergetyczna
23. Dieta niskoresztkowa
24. Dieta bogatoresztkowa
25. Dieta bezpurynowa
26. Dieta przeciwzakrzepowa
27. Dieta specjalna, indywidualna
Wiedza dietetyka + normy Instytutu Żywności i Żywienia
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmiecznej czy.bez-
glutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Odp. Nie dotyczy.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Odp. Tak.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np.
wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Odp. Tak. |
Z-CA DYREKTORA
ds. fecznictwa
SZPITALJA MIE SKIEGO
św. Jana F sód uf Elblągu
F
lelej Jacek fw ójcik
Kierownik
Działu Żywienia
Dariusz Rówieski
Certyfikat Systemu Zarządzania Jakością i Środowiskiem wg norm: ISO 9001, ISO 14001
Certyfikat Akredytacyjny
CERTYFIKAT 2019/21
QMS EMS