Szpital Kliniczny ul. Długa 1/ 2, 61-848 Poznań
Przemienienia Pańskiego tel. centrala 61 854 90 00
Ę na <q]
EA
, j tel. sekretariat: 61 854 91 21, fax. 61 852 94 72
H "fUJJJ Uniwersytetu Medycznego p. :
UP Tor RZ im. Karola Marcinkowskiego emil nokoalkdop ed
w Poznaniu Dyrektor: dr hab. med. Szczepan Cofta
Nasz znak: AAD Aa; 19 Poznań, dnia 25 października 2019 r.
Sieć Obywatelska
Watchdog Polska
Ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
E-mail: 16778Qfedrowanie.siecobywatelska.pl
Dotyczy wniosku o udostępnienie informacji publicznej:
Działając w imieniu Szpitala Klinicznego Przemienienia Pańskiego Uniwersytetu
Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu (zw. w dalszej części pisma „Szpitalem”),
w odpowiedzi na Państwa wniosek z dnia 15 października 2019r . o udzielenie informacji
publicznej, w postaci przesłania drogą elektroniczną następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o
udostępnienie zaktesu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak,
to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całodziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta
szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w
podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków-chodzi o wartość odżywczą i kalotyczną posiłków oraz
dopuszczalną ilość konserwantów, barwników, dodatków1.? Jeżeli tak, to wnosimy o
jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków1. podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczącego niewłaściwego
żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie
zgłoszenia ww. skarg?
salus aegrofi, educatio, scienizo p” PO,
SZPITAL TRADYCYJNY I INNOWACYJNY |. Ę
www.skpp.edu.pl, e-mail: szpital©skpp.edu.pl Ó zas ©
NIP 778-13-43-588, REGON 000288828, KRS 0000001853 ię NV:'G )
CERTYFIKAT 2015/15 nasze obiekty: ul. Długa 1/2, ul. Szamarzewskiego 84, Osiedle Rusa 55 ISO 9001
Szpital Kliniczny ul. Długa 1/ 2, 61-848 Poznań
Przemienienia Pańskiego tel. centrala 61 854 90 00
Uniwersytetu Medycznego tel. sekretariat: 61 85491 21, fax. 61 852 94 72
im. Karola Marcinkowskiego e-mail: szpital©skpp.edu.pl
w Poznaniu Dyrektor: dr hab. med. Szczepan Cofta
11.Prosimy o podanie liczby skarg dotyczących niewłaściwego żywienia/zatrucia w
szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 toku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13.Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki
pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót
do zdrowia (np. wspomaganie gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Ad.1
W. Szpitalu Klinicznym Przemienienia Pańskiego działa Sekcja Żywienia, „w której
zatrudnionych jest dwóch dietetyków: jeden dietetyk zajmuje się żywieniem Szpitala przy ul.
Długiej, drugi dietetyk zajmuje się żywieniem w Szpitalu przy ul. Szamarzewskiego oraz
Hospicjum przy ul. Rusa.
Ponadto w SKPP przy ul. Szamarzewskiego na Oddziale Nadciśnienia Tętniczego i Chorób
Metabolicznych pracuje dietetyk, który zatrudniony jest na mocy umowy z Uniwersytetem
Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
Do obowiązków dietetyka należy:
e Ocena produktów żywnościowych i jadłospisów dostatczonych przez firmę
cateringową
e Opracowanie materiałów edukacyjnych dla pacjentów w zakresie żywienia, zgodnych z
wymogami akredytacyjnymi
e Konsultacje dietetyczne pacjentów hospitalizowanych na wszystkich oddziałach zgodnie
z potrzebami
e Przeprowadzanie wywiadów żywieniowych wśród pacjentów oddziałów
e Prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia i postępów dietoterapii u pacjentów
hospitalizowanych
e Prowadzenie akcji edukacyjnych dotyczących prawidłowego żywienia na oddziałach
e Prowadzenie szkoleń dla wolontariuszy
e Wykonywanie innych poleceń, zleconych przez bezpośredniego przełożonego.
Ad. 2
Średnia ilość pacjentów hospitalizowanych dziennie w placówkach Szpitala Przemienienia
Pańskiego wynosi średnio 400. Nie jest możliwe jednoznaczne stwierdzenie ilości pacjentów,
przypadających na jednego zatrudnionego dietetyka, gdyż część pacjentów hospitalizowanych
jest w trybie jednodniowym.
( ) sałus aegroli, educalio, scientio go O,
SZPITAL TRADYCYJNY I INNOWACYJNY ANĄ”
| www.skpp.edu.pl, e-mail: szpitalQskpp.edu.pl s zau ©
|
NIP 778-13-43-588, REGON 000288828, KRS 0000001853 ię ""
CERTYFIKAT 2015/15 nasze obiekty: ul. Długa 1/2, ul. Szamarzewskiego 84, Osiedle Rusa 55 ISO 9001
Szpital Kliniczny ul. Długa 1/ 2, 61-848 Poznań
Przemienienia Pańskiego tal. centrala 61 834.30 00
A HRESE Uniwersytetu Medycznego tel. sekretariat: 61 854 91 21, fax. 61 852 94 72
im. Karola Marcinkowskiego e-mail: szpital skpp.edu.pl
ULD
Wn
w Poznaniu Dyrektor: dr hab. med. Szczepan Cofta
o Ź
Ad. 3
Istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetycznej. Następuje to poprzez zlecenie
konsultacji przez lekarza w systemie Eskulap. Pacjent może zgłosić lekarzowi potrzebę
rozmowy z dietetykiem lub lekarz wg własnej decyzji zleca konsultację, informując o tym
pacjenta.
ZG
POJ
* |
m l)
Ad. 4
Zgodnie z obowiązująca Umową nt 298 /17/EZP zawattą 3 sierpnia 2017 koszt dziennej stawki
wyżywienia jednego pacjenta wynosi 18,36zł.
Ad. 5
Tak, Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
Kwota przeznaczona na zakup składników użytych do przygotowania posiłków została
określona w podpisanej umowie z firmą cateringową.
Ad. 6
Tak, dokumentem regulującym jakość produktów używanych do przygotowania posiłków jest
Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia Na Całodzienne Żywienie Pacjentów We
Wszystkich Jednostkach Zamawiającego, Wytwarzanie Posiłków Poza Szpitalem Wraz Z
Dystrybucją Na Oddziały Szpitalne Do Wszystkich Jednostek.
Fragment Specyfikacji, w której określono jakość produktów użytych do przygotowania
posiłków zawiera załącznik nr.1.
Ad. 7
W Szpitalu dietetyk przeprowadza codzienną kontrolę śniadań i obiadów na 3 wybranych
oddziałach, dodatkowo 2 razy w miesiącu kontrolowana jest kolacja. Podczas kontroli dietetyk
dokonuje pomiaru temperatur dostarczonych produktów i potraw, ocenia produkty wizualnie,
sprawdza zgodność w ilości zamówionych potcji, a ponadto dokonuje oceny organoleptycznej
obiadu. Pomiary temperatur, ocena wizualna produktów dostatczonych przez catering oraz
wszelkie uwagi dotyczące ich jakości odnotowywane są w karcie kontroli, a wszystkie karty
kontroli są archiwizowane w Sekcji Żywienia. Następnie dietetyk po każdej kontroli posiłku
przesyła ocenę dostatczonych produktów i potraw do wiadomości Pielęgniatki Naczelnej oraz
firmy cateringowej.
Ad. 8
Ilość spożywanego pokarmu jest monitotowana po każdym posiłku. Odpowiedzialność za
żywienie pacjentów spoczywa na pielęgniarce oddziałowej a w razie jej nieobecności na
pielęgniarkach przez nią wyznaczonych.
Ad. 9
"Tak, określono wymóg zatrudnienia dietetyka, który będzie posiadał wyższe wykształcenie i
przynajmniej 3 letnie doświadczenie w zawodzie.
salus aęgroti, educatio, scientzo
SZPITAL TRADYCYJNY I INNOWACYJNY
www.skpp.edu.pl, e-mail: szpital©skpp.edu.pl
ą 56
NIP 778-13-43-588, REGON 000288828, KRS 0000001853 a" )
CERTYFIKAT 2015/15 nasze obiekty: ul. Długa 1/2, ul. Szamarzewskiego 84, Osiedle Rusa 55
Szpital Kliniczny ul. Długa 1/ 2, 61-848 Poznań
Przemienienia Pańskiego tel. centrala 61 854 90 00
tel. sekretariat: 61 854 91 21, fax. 61 852 94 72
e-mail: szpitalQ©skpp.edu.pl
NN ESZÓA
OR? WYMLAs
PER
e Uniwersytetu Medycznego
AK EZ
im. Karola Marcinkowskiego
w Poznaniu Dyrektor: dr hab. med. Szczepan Cofta
$SSSSSSSS $$ Ó ÓQÓŚUÓUÓUÓUÓĆÓĆŚCCCSSCZ()]),r"7rH7r7r-rHrHrHrHMrHrr7-r7r-7rmgw
Ad. 10
Tak, w Szpitalu Klinicznym Przemienienia Pańskiego istnieje procedura zgłaszania braków 1
uchybień, jakich dopuściła się firma cateringowa. Wówczas Pielęgniatka Oddziałowa bądź
Pielęgniatka Dyżurna, zgodnie z Instrukcją postępowania w przypadku braków wynikających z
nienależytego wykonania przedmiotu umowy przez firmę cateringową, dostarczającą posiłki do
SKPP, sporządza Kartę Braków i Uchybień, powiadamia o zaistniałym incydencie Sekcję
Żywienia lub przedstawiciela firmy cateringowej, wyznaczonego do kontaktu, gdy incydent
zaistniał poza godzinami pracy Sekcji Żywienia. Wówczas jeśli uchybienie zgłoszono do Sekcji
Żywienia, osobą kontaktującą się z cateringiem jest dietetyk.
w Szpitalu istnieje procedura obsługi wszelkich składanych skarg wpływających: P-DZ.1-1
OBSŁUGA SKARG i WNIOSKÓW PACJENTÓW.
Procedowaniem wszystkich wpływających do Szpitala skarg zajmuje się Sekcja Organizacji.
Jeżeli skarga dotyczy niewłaściwego żywienia bądź zatrucia, rozpatrywanie odbywa się w
porozumienia z Sekcją Żywienia.
Pacjent może pozostawić wpis do zeszytu uwag, który znajduje się na każdym oddziale w
dyżutce pielęgniarskiej, anonimową kartkę, którą należy umieścić w skrzynce „Uwagi
Pacjentów” lub wypełnić Elektroniczny wniosek składania skarg i wniosków, zamieszczony na
sttonie internetowej Szpitala.
Pacjent może także pozostawić opinię na stronie profilowej Szpitala jednego z portali
społecznościowych. Wówczas Dział Marketingu zajmujący się profilem przesyła skargę do
wiadomości Sekcji Żywienia i Pielęgniarki Naczelnej, a następnie po dokonaniu analizy
zaistniałej sytuacji udzielana jest odpowiedź.
Ponadto pacjentowi przysługuje prawo do rozmowy z Dyrektotem Szpitala lub jednym z jego
zastępców, codziennie od 8.00 — 15.00; w Biurze Dytekcji, ul. Długa 1/ 2.
Szpital zgodnie z Umową ma prawo nałożyć na firmę cateringową katę finansową za
dopuszczenie się uchybień. Wysokość kat finansowych reguluje umowa zawarta pomiędzy firmą
cateringową a Szpitalem.
Ad. 11
W roku 2017 i 2018 nie odnotowano skatg.
Ad. 12
Kompetencje lekarzy w zakresie prawidłowego żywienia pacjentów wynikają z kwalifikacji
uzyskanych w drodze kształcenia przed dyplomowego. Niezależnie są prowadzone szkolenia.
Ad. 13
W Szpitalu Klinicznym Przemienienia Pańskiego istnieje 14 rodzajów diet, a każda dieta może
być dostosowana do potrzeb pacjenta:
Dieta podstawowa - całodobowa wartość energetyczna wynosi ok.2300 kcal, posiłki zawierają
średnio 95g białka (w tym ok. 2/3 pełnowartościowego), 80g tłuszczu i 300g węglowodanów.
Żywienie to spełnia wymagania racjonalnego żywienia ludzi zdrowych, pokrywa
salus aegrali, educatio, scientto e SST,
SZPITAL TRADYCYJNY I INNOWACYJNY
www.skpp.edu.pl, e-mail: szpital© skpp.edu.pl
NIP 778-13-43-588, REGON 000288828, KRS 0000001853
CERTYFIKAT 2015/15 nasze obiekty: ul. Długa 1/2, ul. Szamarzewskiego 84, Osiedle Rusa 55
Szpital Kliniczny ul. Długa 1/ 2, 61-848 Poznań
Przemienienia Pańskiego tel. centrala 61 854 90 00
tel. sekretariat: 61 854 91 21, fax. 61 852 94 72.
Uniwersytetu Medycznego
Y Y 8 e-mail: szpitalQ©skpp.edu.pl
im. Karola Marcinkowskiego
w Poznaniu Dyrektor: dr hab. med. Szczepan Cofta
R WOLNA || mmm
e
LL TJ
Ut >
zapotrzebowanie na energię oraz wszystkie składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego
funkcjonowania organizmu.
Dieta lekkostrawna - jest to prosta modyfikacja żywienia podstawowego. Jeżeli nie ma
dodatkowych wskazań, zawiera taką samą ilość energii i wszystkich składników odżywczych jak
dieta podstawowa. Konieczne jest odpowiednie przygotowanie potraw (gotowanie w wodzie,
na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii). Należy wykluczyć produkty
ciężkostrawne, wzdymające, tłuste, ostre przyprawy oraz zmniejszyć ilość błonnika
pokarmowego.
Dieta wysokobiałkowa — dieta dostatcza 100-120g białka. 2/3 białka powinno stanowić białko
pełnowartościowe, pochodzenia zwierzęcego (mleko i jego przetwory, jajka, mięso, ryby).
Dieta niskobiałkowa - dieta zawiera przeciętnie 20-40g białka. Konieczne jest znaczne
ograniczenie białka toślianego. Dostarczana niewielka ilość białka powinna być
pelnowartościowa, pochodzenia zwierzęcego (ok. 75%).
Dieta niskotłuszczowa - ograniczona zawartość tłuszczów do ok.45-50g na dobę. Należy
wyeliminować z diety tłuste gatunki mięs, tyb oraz pełnotłuste przetwory mleczne. Należy
również ograniczyć ilość żółtek oraz tłuszczów dodawanych po potraw/ pieczywa.
Dieta cukrzycowa - węglowodany stanowią 40-50% wartości energetycznej diety. Ograniczenie
łatwo przyswajalnych węglowodanów: cukiet, słodycze i przetwory zawierające znaczny
dodatek cukrów prostych oraz ograniczenie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (ap.
niektóre gotowane warzywa, pieczywo pszenne, kasza manna, niektóte owoce np. banan,
gruszka, winogrono). Zalecane są pieczywo i kasze z grubego przemiału. W diecie powinny
dominować warzywa w postaci surowej.
Dieta niskokaloryczna - dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi średnio 1200-1 500 kcal w
zależności od indywidualnego zapotrzebowania. Zmmniejszoną wartość energetyczną diety
uzyskuje się głównie poprzez ograniczenie tłuszczu oraz węglowodanów prostych.
Dieta nisko drażniąca przewód pokarmowy - znacznie zmniejszona ilość błonnika
pokarmowego w diecie oraz innych produktów i potraw działających pobudzająco na czynność
wydzielniczą żołądka. Dieta nie może w żaden sposób działać drażniąco na przewód
pokarmowy.
Dieta wysokokalotyczna - ilość kalorii w diecie zwiększa się o ok.500kcal dzienne i wynosi ok.
2800 kcal. Wzrost kaloryczności uzyskiwany jest poprzez zwiększenie podaży białka,
węglowodanów oraz łatwostrawnego tłuszczu.
Dieta o zmodyfikowanej konsystencji - wartość energetyczna jest zbliżona do diety
lekkostrawnej. Podawana w formie płynnej, półpłynnej, papkowatej, mielonej. Może być
przeznaczona do żywienia przez zgłębnik lub przetokę.
Dieta w mukowiscydozie - dieta wysokokaloryczna(ok.2800kcal)o zwiększonej zawartości
tłuszczu. Zwiększeniu ulega także ilość białka. Do posiłków podawane są dodatkowe porcje
np. masła, oleju, oliwy, pełnotłuste mleko oraz jogurty. Pomiędzy posiłkami zalecane są również
wartościowe, kaloryczne przekąski.
Dieta bogato tesztkowa - zwiększenie ilości błonnika pokarmowego w diecie do ok. 50-60 g na
dobę. Należy zastąpić jasne, pszenne pieczywo -pieczywem pełnoziarnistym, tazowym. Należy
salus aegroti, educatzo, scienito z Ć a,
SZPITAL TRADYCYJNY I INNOWACYJNY
www.skpp.edu.pl, e-mail: szpitalQskpp.edu.pl
NIP 778-13-43-588, REGON 000288828, KRS 0000001853 ię )
ISO 9001
nasze obiekty: ul. Długa 1/2, ul. Szamarzewskiego 84, Osiedle Rusa 55
CERTYFIKAT 2015/15
27
- Szpital Kliniczny ul. Długa 1/ 2, 61-848 Poznań
= Z Przemienienia Pańskiego tel. centrala 61 854 90 00
(H kj) uniwersytetu Medycznego tel. sekretariat: 61 854 91 21, fax. 61 852 94 72
5 PADDY
U o:
IE M im. Karola Marcinkowskiego e-mail: szpital©'skpp.edu.pl
w Poznaniu Dyrektor: dr hab. med. Szczepan Cofta
ti 040 | LMQ>Ł2..,>.oĄLL--
CERTYFIKAT 2015/15
włączyć do diety gruboziarniste kasze, ryż brązowy/ dziki, płatki owsiane oraz surowe watzywa
i owoce.
Dieta z modyfikacją składników mineralnych - modyfikacja w zależności od potrzeby, np. dieta
z obniżoną zawartością sodu, dieta bogata w potas, żelazo, magnez itd.
Dieta inna, m.in.: wegetariańska, nisko putynowa, bez glutenu, bez laktozy - dieta pozbawiona
składników, których wchłanianie w organizmie jest upośledzone np. gluten, laktoza, galaktoza,
fenyloalanina. Z diety wyeliminowane są indywidualnie produkty, których pacjent nie może
spożywać.
Dieta specjalna - stosowana w celu zminimalizowania ryzyka zakażenia bakteryjnego ze strony
pożywienia. Podawane produkty muszą być poddane obróbce termicznej np. gotowanie.
Zabrania się podawania np. surowych warzyw i owoców.
Powyższe diety zostały opracowane przede wszystkim w oparciu o źródła naukowe, z
uwzględnieniem wiedzy i praktyki dietetycznej i lekarskiej.
Ad. 14
Szpital zawsze jest w stanie zapewnić pacjentowi żywienie, wskazane przez lekarza. Oprócz
posiłków, Szpital ma możliwość zamawiania dodatków, np. kleików, kisieli, suchatków, jeśli
więc pacjent nie może spożywać przewidzianych potcji, otrzymuje wówczas produkt, który jest
w stanie spożyć.
Ad. 15
Tak, Szpital zapewnia również dietę wegetariańską 1 wegańską.
Ad. 16
Tak, Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe, jeśli są zlecone przez lekarza.
Zgodnie z art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001r., o dostępie do informacji publicznej (tj.
Dz.U. 2016 poz. 1764 z późn. zm.) Szpital przesyła informacje o które wnioskodawca wnosił.
Z wyrazami szacunku
Dyrektor Szpitała
dr hab. medobzcze ofta
Opracował: Arkadiusz Stasiak tel. 507 20 90 30
salus aegroli, educafio, scientio JyO ST,
SZPITAL TRADYCYJNY I INNOWACYJNY
www.skpp.edu.pl, e-mail: szpital© skpp.edu.pl
NIP 778-13-43-588, REGON 000288828, KRS 0000001853 | «aa /
nasze obiekty: ul. Długa 1/2, ul. Szamarzewskiego 84, Osiedle Rusa 55 9001
lzuuj
CERr
za e,
0
togo*
SPECYFIKACJA ISTOTNYCH WARUNKÓW ZAMÓWIENIA NA
Całodzienne żywienie pacjentów Zamawiającego, w tym pacjentów z opieki
dziennej Hospicjum Palium. Posiłki wytwarzane przez wykonawcę na zewnątrz,
poza obiektami Zamawiającego i dostarczane do wszystkich obiektów
Zamawiającego (catering).
Zamówienie publiczne w trybie przetargu nieograniczonego wartości przekraczającej kwoty
określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, zgodnie z ustawą z 29 stycznia
p Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz.U. z 2015r. poz. 2164, zm. Dz.U z 2016r.,
poz. 1020).
Wymagania dotyczące przygotowania ( dostarczanych) posiłków:
. Posiłki muszą opierać się o dietę podstawową i lekkostrawną z uwzględnieniem diet leczniczych,
stosowanych przez Zamawiającego.
. Dieta zapewnić musi pacjentowi odpowiednią ilość energii oraz wszystkich składników odżywczych w
oparciu o rację pokarmową.
3. Posiłki muszą być dostarczane w czasie wyznaczonym przez Zamawiającego (w przybliżeniu o tej
samej porze na wszystkie oddziały) przy zapewnieniu im temperatury właściwej dla danej potrawy
mieszczących się w „strefie bezpiecznych temperatur" określonych w ramach „Dobrej Praktyki
Cateringowej”.
Temperatura serwowania potraw:
- gorące zupy 759
- gorące napoje 80” C
- gorące drugie dania 63?C
- dania zimne sałatki, surówki, wędliny +4*C.
Potrawy serwowane na zimno muszą być transportowane w temperaturze do +4?C. Dopuszcza
się wzrost do +79C na krótki czas.
Termosy muszą być wykonane z polietylenu, w których temperatura będzie się utrzymywać
przez 1 godzinę „dopuszczalny spadek potraw gorących do 59C.
Czas przewozu potraw nie może przekroczyć 1 godziny.
4. Produkcja powinna odbywźć się z najwyższej jakości, świeżych surowców z zachowaniem wymogów
dietetycznych i sanitarnych aktualnie obowiązujących w szpitalach.
5. Miesięczny jadłospis powinien być urozmaicony, a dzienny zestaw produktów winien gwarantować
pełnowartościowe posiłki o odpowiedniej wartości energetycznej i odżywczej oraz winien cechować
się wysokimi walorami smakowymi.
6. Jadłospis dostarczany będzie przez Wykonawcę na oddziały z podaną gramaturą poszczególnych
składników posiłku oraz dokładnym określeniem nazw produktów (np. nazwa wędliny).
7. Zamawiający ma prawo kontroli gramatury oraz temperatury dostarczanych posiłków do odbiorcy.
8. Całodobowa wartość energetyczna posiłków dla żywienia podstawowego musi wynosić (+ / - )
2300kcal, a posiłki zawierać muszą średnio 95g białka w tym 70g pełnowartościowego, 80g tłuszczu,
300g węglowodanów. W tygodniu co najmniej 3-4 porcje mięsa w całości. Dwa razy w tygodniu
obiad bezmięsny.
9. Wszystkie potrawy powinny być sporządzone z naturalnych składników bez dodatków
zwiększających objętość np. soja , susze warzywno - ziemniaczane itp.
10. Do posiłków należy używać tylko masła naturalnego 82% i mleko 2% przegotowane.
41. Codziennie do śniadania -250 ml mleka oraz 250 ml kawy zbożowej z mlekiem lub kakao 250 ml.
12. Codziennie do śniadania oraz kolacji - dodatek warzyw
13. Kawę i mleko należy dostarczyć w termosach z kranikami, tzw. „piony”, osobne termosy
przeznaczone
tylko do mleka, kawy i kakao. Zupy należy dostarczać tylko w termosach wysokich tzw.
„piony” bez kraników.
14. Chorym o większym zapotrzebowaniu białkowo-energetycznym przysługuje zwiększenie gramatury
posiłków w zależności od potrzeb (np. mukowiscydoza, dieta wysokobiałkowa).
15. Zamawiający przez okres trwania umowy ma prawo uczestniczyć w ustalaniu jadłospisu. Podczas
trwania umowy jadłospisy (14 dni) należy przesyłać drogą elektroniczną do dietetyka Szpitala
nie później jak 4 dni przed rozpoczęciem nowego jadłospisu. Dietetyk Szpitala ma prawo
nanieść korekty jadłospisu. Adres mailowy w załączniku do umowy.
16. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia informacji na piśmie o kaloryczności i zawartości
białka,
węglowodanów i tłuszczów oraz umieszczenie tych danych przy jadłospisie.
16.a. Na prośbę Zamawiającego, Wykonawca realizujący umowę zobowiązany jest udostępnić
szczegółowy wykaz artykułów spożywczych wykorzystanych do produkcji potraw wraz z gramaturą
— w trakcie trwania umowy.
17. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich wykonanych i
dostarczanych posiłków wg aktualnego rozporządzenia Ministra Zdrowia „w sprawie pobierania i
przechowywania próbek żywności” Dz.U.Nr. 171 poz 1225.
18. Dla diety cukrzycowej druga kolacja.
19. Do obiadu oprócz jarzyny gotowanej lub surówki zawsze dodatek: owocu, soku 100%
(pakowanego np. w kartoniku, butelce) lub jogurtu naturalnego, kefiru naturalnego.