SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ
ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ
W OSTROWI MAZOWIECKIEJ EWEMM
07-300 Ostrów Mazowiecka, ul. Duboisa 68 ZWEI
tel. (029) 746 37 11, fax. (029) 746 37 06 LCCN
www.szpitalostrowmaz.pl e-mail: spzzozomQwp.pl NŚGHRTYFIKAT 2018/43
Ostrów Mazowiecka 2019-10-28
SPZZOZ.VIII.421.54/2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
Ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej — Dyrekcja Samodzielnego
Publicznego Zespołu Zakładów Opieki Zdrowotnej w Ostrowi Mazowieckiej poniżej przedstawia
odpowiedzi na poniższe pytania:
1. Czy wszpitalu zatrudniono dietetyka/ dietetyków? Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie
zakresu jego obowiązków.
— tak,
Zakres obowiązków dietetyka
1. Nadzór i kontrola nad prawidłowym, bezpiecznym i higienicznym przygotowaniem i
dostarczaniem posiłków dla pacjentów szpitala przez firmę zewnętrzną.
2. Udzielanie porad dietetycznych.
I. ZADANIA PODSTAWOWE:
1. Rzetelne, efektywne, staranne i sumienne wykonywanie pracy oraz stosowanie się do poleceń
przełożonych, które dotyczą pracy i sprawnego funkcjonowania Zakładu, jeżeli nie są
sprzeczne z przepisami prawa pracy lub zawartą umową.
2. Postępowanie zgodne z procedurami Systemu Zarządzania Jakością obowiązującymi w
komórce organizacyjnej.
3. Przestrzeganie:
a. obowiązującego czasu pracy,
b. przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, sanitarno-epidemiologicznych oraz
przepisów dotyczących ochrony przeciwpożarowej (w tym niepalenie tytoniu w czasie
pracy), niezwłoczne informowanie przełożonego o zauważonych zagrożeniach życia
lub zdrowia ludzkiego i zaistniałych wypadkach przy pracy oraz branie udziału w
szkoleniach i instruktażu z tego zakresu,
c. tajemnicy służbowej i zawodowej, gospodarczej oraz nie naruszanie dóbr osobistych
współpracowników i pacjentów w zakresie wynikającym z ustawy z dnia 29 sierpnia
1997r o ochronie danych osobowych,
zasad etyki zawodowej,
zasad współżycia społecznego,
reżimu sanitarnego,
obowiązujących przepisów wewnątrzzakładowych, w tym. Regulaminu pracy,
Kodeksu etyki zawodowej oraz innych.
Obowiązkowe uczestniczenie w szkoleniach niezbędnych na zajmowanym stanowisku.
Znajomość i przestrzeganie praw pacjenta.
Noszenie obowiązującej odzieży ochronnej lub roboczej.
Podnoszenie kwalifikacji zawodowych (samokształcenie, udział w doskonaleniu
podyplomowym), co wiąże się w poprawą jakości wykonywanej pracy.
Dbanie o dobro Zakładu, chronienie jego mienia, aktywne tworzenie pozytywnego wizerunku
Zakładu.
9. Właściwe użytkowanie powierzonego mienia, dbanie o porządek i ład w miejscu pracy.
NAGA
9 MERA
do
10. Wykonywanie zadań w oparciu o obowiązujące akty prawne, Regulaminy i Zarządzenia
Wewnętrzne Dyrektora.
11. Poddawanie się okresowym badaniom lekarskim.
12. Dążenie do uzyskania w pracy jak najlepszych wyników i przejawianie w tym celu
odpowiedniej inicjatywy.
13. Uczestniczenie w zespołach, komisjach itp. powoływanych w razie potrzeby do realizacji
zadań związanych z funkcjonowaniem Zakładu.
II.ZADANIA SZCZEGÓŁOWE:
A
a 10 0
11.
12.
13.
Codzienne przekazywanie zestawienia zbiorczego zapotrzebowania na diety na poszczególne
oddziały do firmy zewnętrznej dostarczającej posiłki dla pacjentów szpitala.
Zatwierdzanie jadłospisu przygotowanego przez firmę zewnętrzną.
Codzienne ocenianie posiłków w zakresie:
a) pomiaru temperatury serwowania w oddziale,
b) jakości organoleptycznej —smak, barwa, zapach,
C) urozmaicenia estetycznego podania,
a) kontrolowania godzin podawania posiłków.
Kontrolowanie procesu produkcji posiłków w firmie zewnętrznej.
Ocenianie sposobu żywienia pod względem wartości odżywczej, na podstawie przedstawionego
jadłospisu dekadowego.
Miesięczne zestawienie kosztów wyżywienia pacjentów w rozbiciu na oddziały i przekazanie do
księgowości.
Zbieranie uwag odnośnie żywienia od pacjentów i personelu i przekazywanie ich firmie
zewnętrznej.
Prowadzenie edukacji żywieniowej dla pacjentów ambulatoryjnych.
Uczestniczenie w prowadzeniu leczenia żywieniowego.
Ocenianie stanu odżywiania, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze
pacjentów.
Prowadzenie obowiązującej dokumentacji i sprawozdawczości.
Współpraca z Naczelną Pielęgniarką oraz Pielęgniarkami Oddziałowymi oraz Położną
Oddziałową.
Wykonywanie innych czynności nie wymienionych wyżej, a wchodzących merytorycznie w zakres
tego stanowiska.
Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka ?
- ok. 28 pacjentów na 1 dietetyka dziennie (dane na podstawie liczby hospitalizacji w 2018r.)
Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki
sposób informuje się o tym pacjentom?
- tak istnieje, pacjent jest informowany o możliwości z korzystania z porady dietetycznej
w oddziale, dodatkowo dietetyk pracuje w poradni chorób metabolicznych, gdzie jest
informacja ogólnodostępna w jakich godzinach udziela porad dietetycznych.
Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta?
- na dzień 22.10.2019 — 20,78 zł brutto
Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej
umowie określono minimalną kwotę/ procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków?
- tak korzysta, w umowie nie określono żadnej kwoty, którą należałoby przeznaczyć na
zakup surowców do przygotowania posiłków.
Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków- chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilość
konserwantów , barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie
- tak - wartość kaloryczna i odżywcza
- nie - dotycząca ilości konserwantów, barwników, dodatków
7. Czywszpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto( stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często się one odbywają?
- kontrola codzienna, odpowiada dietetyk.
8. Czywszpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
- nie
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka ?
- tak.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź
zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
- tak istnieje procedura, jest wyznaczona osoba odpowiedzialna za kontakt
Il. Prosimy o podanie liczby skarg dotyczących niewłaściwego żywienia( zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
- brak skarg
12. Czy w 2018 roku lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu?
- nie
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł
ich opracowania (wiedza lekarza/ wiedza dietetyka/ publikacje naukowe/ źródła internetowe/
wewnętrzne regulacje prawne szpitala).
- ilość diet 14,
- rodzaje diet: podstawowa, do 1 roku, do sondy, łatwostrawna dziecięca, łatwostrawna
pooperacyjna, kleikowa, łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających
wydzielanie soku żołądkowego, łatwostrawna z ograniczenie tłuszczu, łatwostrawna,
łatwostrawna z ograniczeniem cukrów prostych i nasyconych kwasów tłuszczowych, ubogo
energetyczna, łatwostrawna bogato białkowa, łatwostrawna niskobiałkowa, ziemniaczana,
eliminacyjna- bezmleczna, wegetariańska, wegańska.
- wiedza dietetyka
- publikacje naukowe — „Zasady żywienia i dietetyka stosowana”, „Dietetyka”, „Praktyczny
podręcznik dietetyki”, „Dietetyka żywność, żywienie w prewencji i leczeniu”.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (bezmlecznej
czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
- nie dotyczy, szpital zapewnia w/w diety
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
- tak, zapewnia
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe ran, dostarczające dodatkowe
ilości białka)?
- tak, zapewnia.
Pi
rtur Wnuk
Sprawę prowadzi: Sekcja Kontraktowania i Organizacji Świadczeń tel. (29) 746 37 71