1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
- tak, 3.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
- ok. 80
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka?
Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
- tak, poprzez informacje zawarte na tablicach informacyjńych, na stronie
internetowej szpitala i podczas rozmów personelu medycznego z pacjentem
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na
1 pacjenta szpitala?
- Obecnie obowiązująca stawka żywieniowa wynosi 14zł na osobodzień. (do
zastanowienia się czy informacja ma być jawna czy nie).
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to
czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na
zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
- nie.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o
jej udostępnienie.
- tak, opis znajduje ę każdorazowo w SIWZ (ostatni przetarg:
nosci-i-
Ghakowań-iednorazewych.- -dla- a urepyfieach )
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
- tak, kierownik działu żywienia odpowiada za codzienną kontrolę jakości
posiłków *
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?
- tak, w razie potrzeby kontrolę przeprowadza personel medyczny
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka?
- Nie dotyczy
18. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
- Tak/tak
11. Prosimy o podanie liczby skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
-Nie odnotowano
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
- tak
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
-podstawowe diety funkcjonujące w SPZZOZ w Gryficach:
1.Dieta podstawowa
2.Diety cukrzycowe:
2a. Dieta cukrzycowa bezmleczna
2b. Dieta cukrzycowa niskokaloryczna
3. Dieta lekkostrawna
4. Dieta wysokobiałkowa
5. Dieta wątrobowa
6. Dieta ubogoresztkowa: - tzw. III bez surowych warzyw
7. Dieta papkowata
8. Dieta przecierana do sondy
9. Dieta płynna (same zupy)
10.Dieta kleikowa
11.Dieta biegunkowa
12.Dieta marchwianka
13.Dieta wysokokaloryczna z diety podstawowej
14.Dieta wysokokaloryczna z diety Cukrzycowej
15.Dieta trzustkowa
16. Dieta nerkowa
17. Dieta nerkowa z cukrzycy
18. Dieta bezglutenowa
19. Dieta bezmięsna
260. Dieta wegańska
21. Dieta dziecięca
22. Dieta Clostridium
23. Dieta Clostridium przecierana do sondy
Dodatkowo w szpitalu funkcjonuje tzw. "dieta specjalna" - układana
indywidualnie dla danego pacjenta przez dietetyka.
Diety opracowywane są zgodnie z wiedzą dietetyka opartą o aktualne wytyczne
polskich oraz światowych towarzystw zajmujących się zdrowiem i żywieniem np.
„Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja” Wydawca: Instytut
Żywności i Żywienia 2017r.pod red. Prof. dr hab.n. med. Mirosław Jarosz;
„Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” Wydawca: Instytut Żywności
h Żywienia 2011r.pod red.Prof.dr hab.n.med. Mirosław Jarosz.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez
lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
posiłki pacjentowi?
- nie dotyczy
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
- tak
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
ilości białka)?
- tak
ZAKRES CZYNNOŚCI DIETETYKA w SPZZOZ Gryfice
DLA an! JRE
Dietetyk podlega bezpośrednio Kierownikowi Żywienia
Do obowiązków dietetyka należy :
1. Na podstawie danych nadesłanych codziennie przez pielęgniarki oddziałowe,
sporządzanie raportu diet.
2. Sporządzanie zapotrzebowania żywnościowego zgodnie z liczbą chorych
i rodzajem ich diety.
3, Wrazie konieczności uzgadnianie rodzaju diet z ordynatorami oddziałów.
4, Planowanie jadłospisów dla chorych w zakresie wszystkich diet szpitala na okres
7-14 dni
5. Zamawianie produktów spożywczych do magazynu żywności oraz kontrola
jakości i ilości dostarczanej żywności. Pomoc przy przyjmowaniu i transporcie
produktów żywnościowych do magazynu.
6. Sporządzanie miesięcznych zestawień chorych i innych żywionych a także
rozliczanie kosztów ich żywienia.
7. Nadzór nad technologią sporządzanych potraw:
a. Wprowadzanie nowych receptur
b. Dopilnowanie, aby potrawy sporządzano według zasad dietetyki i pouczanie
o sposobie sporządzania nowowprowadzanych potraw.
c. Czuwanie nad sporządzaniem diet specjalnych i sporządzanie diet
wymagających dokładności wagowej, kalorycznej i jakościowej.
d. Kontrola gotowych potraw przed wydaniem na oddziały
e. Pomocw przygotowywaniu posiłków.
8. Śtosowanie się do wszelkich instrukcji dotyczących dobrej praktyki produkcyjnej
oraz dobrej praktyki higienicznej oraz uaktualnianie jej w miarę potrzeb
9. Wypełnianie dokumentacji wynikającej ze stosowania dobrej praktyki
produkcyjnej „hi gienicznej.
10.Opracowanie, wdrożenie oraz uaktualnianie systemu analizy zagrożeń oraz
krytycznych punktów kontroli HACCP.
„Zastępstwo kierownika żywienia oraz dietetyka podczas ich urlopu, choroby lub
innej nieobecności.
12.Przestrzeganie przepisów BHP i P/poż obowiązujących w SPZZOÓZ, w Gryficach
13.Przestrzeganie wszystkich zarządzeń Dyrektora, wykonywanie wszelkich
poleceń bezpośredniego przełożonego nie wymienionych w niniejszym zakresie
czynności, a związanych z pracą w SPZZOZ.
l
—
Gryfice, dnia „Dł. „BA Ć.
Podpis pracownika
RECE | i.
a
Ż
ZAKRES CZYNNOŚCI DIETETYKA w SPZZOZ Gryfice
DLA. PANI SHORE
Dietetyk podlega bezpośrednio Kierownikowi Żywienia lub osobom aktualnie
zastępującym.
i Do obowiązków dietetyka należy :
psk
. Na podstawie danych nadesłanych codziennie przez pielęgniarki oddziałowe,
sporządzanie raportu diet.
2. Sporządzanie zapotrzebowania żywnościowego zgodnie z liczbą chorych
i rodzajem ich diety.
Uzgadnianie rodzaju diet z ordynatorami oddziałów
4. Planowanie jadłospisów dla chorych w zakresie wszystkich diet szpitala na okres
7-14 dni
5. Zamawianie produktów spożywczych do magazynu żywności oraz kontrola
jakości i ilości dostarczanej żywności. Pomoc przy przyjmowaniu i transporcie
produktów żywnościowych do magazynu.
6. Sporządzanie miesięcznych zestawień chorych i innych żywionych a także
rozliczanie kosztów ich żywienia.
7. Nadzór nad technologią sporządzanych potraw :
Wprowadzanie nowych receptur
b. Dopilnowanie aby potrawy sporządzano według zasad dietetyki i pouczanie
o sposobie sporządzania nowowprowadzanych potraw.
c. Czuwanie nad sporządzaniem diet specjalnych i sporządzanie diet
wymagających dokładności wagowej, kalorycznej i jakościowej.
d. Kontrola gotowych potraw przed wydaniem na oddziały
e. Pomoc w przygotowywaniu posiłków
$. Stosowanie się do wszelkich instrukcji dotyczących dobrej praktyki
produkcyjnej oraz dobrej praktyki higienicznej oraz uaktualnianie jej w miarę
potrzeb
9. Wypełnianie dokumentacji wynikającej ze stosowania dobrej praktyki
produkcyjnej.
10. Opracowanie, wdrożenie oraz uaktualnianie systemu analizy zagrożeń oraz
krytycznych punktów kontroli HCCP,
Zastępstwo kierownika żywienia oraz dietetyka podczas ich urlopu, choroby lub
innej nieobecności.
12. Przestrzeganie przepisów BHP i P/poż obowiązujących w SPZZÓZ w Gryficach
03. Przestrzeganie wszystkich zarządzeń Dyrektora, wykonywanie wszelkich
poleceń bezpośredniego przełożonego nie wymienionych w niniejszym zakresie
czynności, a związanych z pracą w SPZZOZ.
5 8 © Łooć
Gryfice, dnia . . 2.9..08. 2974 GiDwcżawikj
Podpis pracownika eh EE
0)
p
ee
©
—
ZAKRES CZYNNOŚCI DIETETYKA KLINICZNEGO W SPZZOZ GRYFICE
DLA PANI ONOWRZEENNNWNNZNAKĄ
Dietetyk podlega bezpośrednio Kierownikowi Żywienia lub osobom aktualnie zastępującym.
Do obowiązków dietetyka klinicznego należy:
1. Bieżąca kontrola przesiewowej oceny stanu odżywienia pacjentów przyjmowanych do
szpitala.
2. Uczestniczenie w kwalifikacji do leczenia żywieniowego aktualnie hospitalizowanych
pacjentów wymagających interwencji żywieniowej.
3. Planowanie i nadzorowanie leczenia żywieniowego u pacjentów zakwalifikowanych do
leczenia żywieniowego.
4. Nadzorowanie przestrzegania procedur związanych z leczeniem żywieniowym oraz
prawidłowością prowadzenia dokumentacji medycznej i rozliczania z NFZ.
5. Przekazywanie informacji na temat leczenia żywieniowego, dokonywanie oceny skuteczności
leczenia żywieniowego członkom Komitetu ds. Terapii żywieniowej.
6. Zgłaszanie uwag, spostrzeżeń, wniosków dotyczących stanu chorego innym członkom
Komitetu ds. Terapii Żywieniowej.
7. Prowadzenie szkoleń dla personelu medycznego oraz organizowanie wykładów
doszkalających.
8. Korzystanie z dokumentacji lekarskiej i pielęgniarskiej pacjentów hospitalizowanych.
9. Prowadzenie dokumentacji zrealizowanych świadczeń w zakresie żywienia.
10. Współpraca z członkami Komitetu ds. Terapii Żywieniowej.
11. Przeprowadzanie edukacji żywieniowej dla pacjentów, udokumentowanej w dokumentacji
pacjenta.
'12. Konsultacja dietetyczna pacjentów wymagających terapii żywieniowej.
13. Opracowywanie modelowych zaleceń żywieniowych dla Oddziałów w celu przekazania ich
pacjentom w dniu wypisu.
14. Opracowywanie indywidualnych „diet specjalnych” dla pacjentów wymagających tego
; rodzaju leczenia żywieniowego. *
„15. Pełnienie funkcji mentora dla studentów realizujących praktyki z zakresu dietetyki w SPZZOZ
w Gryficach.
16. Zastępstwo dietetyków podczas ich urlopu, choroby lub innej nieobecności.
17. Przestrzeganie przepisów BHP i P/poż obowiązujących w SPZZOZ w Gryficach.
18. Przestrzeganie wszystkich zarządzeń Dyrektora, wykonywanie wszelkich poleceń
bezpośredniego przełożonego nie wymienionych w niniejszym zakresie czynności, a
związanych z pracą w SPZZOZ.
Wszyscy pracownicy blikt'żywienia zobowiązani są do przestrzegania tajemnicy służbowej oraz
powinni być lojalni wobec zakładu pracy.
A Lo.
Gryfice, dnia..
Podpis pracownika