4 esbifs]n"
Vq IS M 5018 1okn uie po eskojeuis q]s JeksLSA s sskLeen ssesq bismIqjom660 SAMIEUIS CHOLACH
Vq II" BIsk 2ksi8 m 50] ! 5018 tokn"
% Soqsrusc 4:00 — 14:32 A paqhuka yqumiefischr
2ks181 bisAluomsue aś oq bowieqsisyka qo biśtkn bises DyALekfors Ssfqsqn sg bogtequIcfmeu 2ekLGfSLIS[N
vq 10* m esbitsjn refuiele bLoceqnis zkfsqsu1s eks18 qofACSŚCACH UIEMĄSĘCIMEBO SAMIEUIS pSqĘ SSILACIS"
vq 0: Mie qofhcsX
vq 8' ksyqe8o quis qiefefAk kouęLojnle* csA bsóleui 2bogAms oqbomiequiś 1jozę boksiun:
vq 4 1skozę bozrykom boqsmsuAcp bsoleufor koufLoJOMsus le2i COqSIEUWIG bLSES qlefefAKS"
boefLOUUAW"
piomsqsous qoknueutscis oplets let fslewnicś zjnspomś I ule moge phę bisekssAmsgus O20pou
o pesbiecse2fmI6 SqLOMOfWAW Ug2SAcH bscleufQw"
Virwevfstine jAurk snqAn nqoknueufomsuX m LsboLcIe /4-Y30AQISWYIIMNHVCIEO ssbemwis
qoqsikQ" POMASZSE qSIUG 23 MĄLOZOLE | 2KNfECSUIE LGSJISOŻASUG ZA2[GLIGIJ HHYCCB- 2 Obsicin o Qoqex
cHoqsI O MSLIOZG OqYAMCSŚ I ksjolAcsud bozykQm oLss qobnescs9]UŚ IJOZĘ KOW2GLINSUFOW" PSLMUIKOM
vq ©' gsbrts] boarsqs qoknuevtsc]ć Le8n]mscd skozę bioqnktom nyAmsuXAcp qo bLsABofomsuIs bozykom —
vq 2: 2sblts] ue korsAefs S nejn8 SeMUÓJLSUG] LILIA CSfELIUBOME!*
Vq t' CSfoęcIoMmS qSIEUUS 2f9MKS SAMIGUIOMS bLsAbsqslścs us | bscleuts mAuo21 2*3ę STOfACJ"
bscleufęm Us OqqSISĄSCH O SSJECEUISCH qIEfEfACSUACJ"
vq 3: Mm esbiisjn refuiele wosjimozę nshepsuis mwqAmiqnsjue| borsqA qletefhks" DiefefAcski mąorwni]ś
vq 5* Ms leque8o ssęinquloue8o qiegefhs bisAbsqs ok' 5QQ bsoleutom
M SSĘŚCSUIKA"
vq I 4 2sbltsjn ssfinquioue ad fiSA oz0pA us efsuomIekn qlefefAks" NsSkiee opomiśskom bisekssnileniA
4 CpoloascsĄ bisekssn]ewA bovrzese wąoLujscle:
asuoqsiejuefo pnpjicsue8o peacpisficsue8o Sskjsqn Obiek! Nqromofue] IW* qL 2rSUIefSMS T)ELG2NS
M oqbomieqst us mulożek S quls JYJQ'IO LE 0 nqozęóbuieuie męouwschi bnpricsue]! qofhcsśce|
05-002 AASL2SYM3
n[: QjL2AWOM2ES ZZJZ
2!6ę OPAmsfeje[cs jjstCPqof pojeky
s
HBEGOM 020280428 Mib 800-15-58-218
1el' 82 118 10 G81' 1SX 82 118 58 00
19-010 Cpotozscs” bp: iw” qi qAdwnuja gLoqośicsa |
iw ql Qrsulejs iS DetG2SI M CHOLOLSCSA
SVKFVD ObIEKI SDŁOMOLMENT
egswoqsiejuA bnpiicsuA pzAcpisfiAcsuh
CPOLoeses* ;Ą bsyqSIELWIKS 50]3 L
Ad 13. W szpitalu stosuje się następujące rodzaje diet w zależności od lekarza prowadzącego:
="
a
dieta podstawowa
dieta łatwostrawna
dieta wątroba niskotłuszczowa
dieta odchudzająca
dieta wrzodowa
dieta mielona
dieta miksowana
karmienie rosołowe przez sondę
oO0© WO U A w W
dieta cukrzycowa
—
©
. dieta wegetariańska
—
ani
. diety mleczne/bezmleczne, glutenowe/bezglutenowe wykonujemy na indywidualne zlecenia lekarza
prowadzącego
Diety stosowane w szpitalu zostały opracowane na podstawie badań prowadzonych w ramach Projektu
Badawczego nr PBZ-012-14pn „Opracowanie podstaw naukowych żywienia w szpitalach” - kierownik
projektu prof. dr hab. n. med. Jan Dzieniszewski.
Ad 14. Szpital zapewnia wszelkiego rodzaju diety zlecane przez lekarza prowadzącego.
Ad 15. Dieta wegetariańska lub wegańska zlecona może być przez lekarza prowadzącego.
Ad 16. Apteka nie zapewnia pacjentom szpitala suplementów diety, zapewnia żywność specjalnego
przeznaczenia medycznego.
mgr Inż. TorgAsz Goździkiewies
Zakres obowiązków starszej dietetycz
ki w Dziale Dietetyki i Żywienia
Pani 52 82
Starsza dietetyczka podlega bezpośrednio Kierownikowi Działu Dietetyki i Żywienia, a pod względem
fachowym starszej dietetyczce ||| EEEEEEECZNI która określa zakres pracy wykonywanej przez
dietetyczki. | A
Podczas nieobecności Pani SM kieruje całokształtem spraw Działu Dietetyki i Żywienia,
związanych z planowaniem i nadzorem nad prawidłowym jego funkcjonowaniem.
Do obowiązków starszej dietetyczki należy:
1.
na» DN
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Dopilnowanie, aby wszystkie produkty spożywcze wydane z magazynu zostały całkowicie
zużyte do przygotowania posiłków.
Przestrzeganie zasad dietetyki w zakresie przyrządzania posiłków.
Czuwanie nad przygotowaniem posiłków zgodnie z przygotowanym uprzednio jadłospisem.
Ocena gotowych potraw, obecność przy ekspediowaniu posiłków na oddziały.
Wnikliwa ocena jadłospisów przed wprowadzeniem ich do realizacji, pod względem wartości
odżywczej, zgodności z normami wyrażonymi w składnikach pokarmowych i produktach
spożywczych.
Codzienne sporządzanie zestawień diet specjalnych i układanie jadłospisów zgodnie
z zasadami dietetyki.
Pełnienie dyżurów popołudniowych, w trakcie, których przejmuje opiekę nad wykonawstwem
potraw w kuchni, kontrolowanie rozdziału posiłków zgodnie z jadłospisem.
Wykonywanie lub wykańczanie niektórych, bardziej precyzyjnych diet.
Sporządzanie zapotrzebowania żywnościowego w oparciu o jadłospis z gramówką, zgodnie
z zasadami dietetyki.
Zgłaszanie wniosków kierowników Działu i starszej dietetyczce || nigaczuguzezczj
dotyczących jakości produktów, ich przechowywania oraz metod sporządzania posiłków.
Kontrola rozdziału posiłków na oddziałach, losowo wyznaczonych przez starszą dietetyczkę
MIESEENIENEER dot jakości produktów ich przechowywania oraz metod sporządzania
posiłków.
Zgłaszanie starszej dietetyczce Pani NIEEĘSEMEA wniosków dotyczących metod leczenia
dietetycznego.
Prowadzenie pełnej dokumentacji dotyczącej spraw pracowników Działu, a w szczególności:
sporządzanie grafików pracy, planów urlopów, list premiowych, prowadzenie ewidencji czasu
pracy, kontrola list obecności, przechowywanie kart badań okresowych pracowników Działu
oraz kontrola ich terminowego przeprowadzania .
Przestrzeganie Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP przy produkcji posiłków.
Systematyczne prowadzenie szkoleń wewnętrznych dla podległego personelu zgodnie
z zatwierdzonym harmonogramem.
16. Czuwanie nad prawidłowym wydawaniem posiłków na oddziałach, dbanie o estetykę
wydawanych posiłków dla pacjentów oraz zgłaszanie wszelkich uwag dotyczących
wyżywienia pacjentów z oddziałów: Sz I, Sz IV, Sz V, Sz VIII,Sz.XIli, Sz XV, SZ XVIII.
17. Uzgadnianie ze straszą dietetyczką Panią PRREORĘZWIEZZBRE dni ustawowo wolnych od pracy.
18. Przestrzeganie regulaminu pracy, przepisów BHP, p.poż oraz normy ISO.
19. Wykonywanie innych prac, bezpośrednio wiążących się zakresem czynności, a nie ujętych
niniejszym zakresem, zleconych przez Kierownika Działu lub Dyrektora Zakładu.
Samsdzieiny Pucsliczn,
jĄ F T a B
4
L2d
OłeymouGni i AT, x 71514
22 .00..2005v
/data i podpis pracownika.
144
Zakres obowiązków starsze dietet
Starsza dietetyczka podlega bezpośrednio Kierownikowi Działu Dietetyki i Żywienia, a pod względem
fachowym starszej dietetyczce = która określa zakres pracy wykonywanej przez
dietetyczki.
Do obowiązków starszej dietetyczki należy:
1. Dopilnowanie, aby wszystkie produkty spożywcze wydane z magazynu zostały całkowicie
zużyte do przygotowania posiłków.
Przestrzeganie zasad dietetyki w zakresie przyrządzania posiłków.
Czuwanie nad przygotowaniem posiłków zgodnie z przygotowanym uprzednio jadłospisem.
Ocena gotowych potraw, obecność przy ekspediowaniu posiłków na oddziały.
Wnikliwa ocena jadłospisów przed wprowadzeniem ich do realizacji, pod względem wartości
odżywczej, zgodności z normami wyrażonymi w składnikach pokarmowych i produktach
spożywczych.
6. Codzienne sporządzanie zestawień diet specjalnych i układanie jadłospisów zgodnie
NAO> DN
z zasadami dietetyki.
7. Pełnienie dyżurów popołudniowych, w trakcie których przejmuje opiekę nad wykonawstwem
potraw w kuchni, kontrolowanie rozdziału posiłków zgodnie z jadłospisem.
8. Wykonywanie lub wykańczanie niektórych, bardziej precyzyjnych diet.
Sporządzanie zapotrzebowania żywnościowego w oparciu o jadłospis z gramówką, zgodnie
z zasadami dietetyki.
10. Zgłaszanie wniosków kierowników Działu i starszej dietetyczce Pani WEUEKKENEM
dotyczących jakości produktów, ich przechowywania oraz metod sporządzania posiłków.
11. Kontrola rozdziału posiłków przed wydaniem na oddziały.
12. Zgłaszanie starszej dietetyczce Pani Miziukzyuae wniosków dotyczących metod leczenia
dietetycznego.
/ 2) 43. Przestrzeganie Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP przy produkcji posiłków.
/|5 14. Systematyczne prowadzenie szkoleń wewnętrznych dla podległego personelu zgodnie
z zatwierdzonym harmonogramem.
15) "W razie nieobecności, obowiązki w/w przejmuje starsza dietetyczka Paniuwusmzume
16. Ewidencja i kontrola inwentarza Działu oraz ścisła współpraca z działem księgowości
w zakresie inwentaryzacji i prowadzenia ksiąg inwentarzowych.
17. Uzgadnianie ze straszą dietetyczką Panią NINĘ dni ustawowo wolnych od pracy.
18. Przestrzeganie regulaminu pracy, przepisów BHP, p.poż oraz normy ISO.
19. Wykonywanie innych prac, bezpośrednio wiążących się zakresem czynności, a nie ujętych
niniejszym zakresem, zleconych przez Kierownika Działu lub Dyrektora Zakładu.
OfmyneT om dura dd,0]1. AOI
104
ky
2
Pa
O+
Zakres obowiązków starszej di i w Dziale Dietetyki i Żywienia
Pani. - SSE | |
Starsza dietetyczka podlega bezpośrednio Kierownikowi Działu Dietetyki | Żywienia i ściśle z nim
współpracuje. Podczas nieobecności Kierownika kieruje całokształtem spraw Działu Dietetyki
i żywienia. .
Do obowiązków starszej dietetyczki należy:
1.
Planowanie, przy współudziale dietetyczek, jadłospisów okresowych i ustalanie gramówki.
2. Wnikliwa ocena jadłospisów przed wprowadzeniem ich do realizacji, pod względem wartości
odżywczej, energetycznej, zgodności z normami wyrażonymi w składnikach pokarmowych
oraz ocena ekonomiczna.
Zorganizowanie produkcji potraw zgodnie z zasadami dietetyki.
Organizowanie współpracy z dostawcami, zabezpieczającej prawidłowe zapotrzebowanie
w wysokogatunkowe artykuły żywnościowe.
5. Nadzorowanie stanu higieniczno-sanitarnego pomieszczeń i urządzeń Działu Dietetyki
i Żywienia.
6. Kontrola całej działalności Działu Dietetyki i Żywienia —całodzienna kontrola sporządzania
potraw i wydawania posiłków z Kuchni.
7. Zbieranie uwag od chorych, dietetyczek, pielęgniarek, lekarzy oraz wykorzystanie ich przy
planowaniu żywienia.
Współpraca z przełożoną pielęgniarek.
Codzienne sporządzanie zapotrzebowania żywnościowego oraz jadłospisu bieżącego
z gramówką, zgodnie z zasadami dietetyki.
10. Starsza dietetyczka zobowiązana jest do pełnienia dyżurów w Kuchni, zgodnie
z harmonogramem pracy.
11. Systematyczne pogłębianie wiedzy o dietetyce.
12. Systematyczne prowadzeni szkoleń wewnętrznych dla zatrudnionego personelu w Dziale,
zgodnie z zatwierdzonym harmonogramem.
13. Odpowiedzialność za zapobieganie zatruciom.
14. Wymóg wdrażania i stosowania Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP.
15. Czuwanie nad prawidłowym wydawaniem posiłków na oddziałach, dbanie o estetykę
wydawanych posiłków dla pacjentów oraz zgłaszanie wszelkich uwag dotyczących
wyżywienia pacjentów Oddziałów: Sz Il, Sz Ill, Sz VI, Sz IX, Sz X, SzXII, Sz XVI, Sz XVll,
Sz XX, ZOL.
16. Wrazie nieobecności, obowiązki w/w przejmuje starsza dietetyczka Pani MENEM
17. Przestrzeganie regulaminu pracy, przepisów BHP, p.poż., Normy ISO.
18. Wykonywanie innych prac, bezpośrednio wiążących się zakresem czynności, a nie ujętych
niniejszym zakresem, zleconych przez Kierownika Działu lub Dyrektora Zakładu.
Samodzielny Publiczny Psychiatryczny Dyrektor Zakładu
— ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ
wDADUMm „BEBE TU" RLAE |. mgr inż. Toma
10.03.3008 TE 7 21 (a 1808
ldata i podpis pracow
|0%