Szanowni Państwo,
na złożony wniosek o informację publiczną Szpital Psychiatryczny Samodzielny
Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Węgorzewie odpowiada:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. W szpitalu nie zatrudniono
dietetyka.
1. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?W szpitalu nie
zatrudniono dietetyka. -
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka?Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

W szpitalu nie ma możliwości uzyskania indywidualnej porady dietetyka.

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1
pacjenta szpitala?

Całościowa dzienna dawka żywieniowa na 1 pacjenta wynosi 18,13 zł brutto.

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to
czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków?

Szpital korzysta z usług firmy cateringowej dla dostaw posiłków dla pacjentów
Wojewódzkiego Ośrodka Terapii Uzależnienia od Alkoholu i Współuzależnienia w
Giżycku. W umowie określono cenę 1 osobodnia w rozbiciu na trzy posiłki (dla
każdego posiłku jest określona kwota) - cena brutto za 1 osobodzień wynosi 14,44
zł.

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
udostępnienie.

Szpital nie posiada dokumentacji regulującej jakość posiłków. Posiłki są
przygotowywane zgodnie z zasadami żywienia Instytutu Żywności i Żywienia w
Warszawie oraz zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o
bezpieczeństwie żywności i żywienia (dz.U. 2019 poz. 1252).

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

Kontrola jakości posiłków podawanych pacjentom jest przeprowadzana przez
Kierownika Działu Żywności minimum dwa razy w tygodniu.

W oddziałach szpitalnych jakość posiłków jest codziennie kontrolowana przez
pielęgniarki.

W Wojewódzkim Ośrodku Terapii Uzależnienia od Alkoholu i Współuzależnienia w
Giżycku (posiłki dostarczane przez firmę cateringową) jakość posiłków jest
kontrolowana codziennie przez pielęgniarkę oddziałową.

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

W szpitalu na bieżąco personel pielęgniarski kontroluje czy pacjenci spożywają
całe posiłki. W przypadku gdy pacjent nie dojada lub nie chce jeść posiłku,
zamawia się dla niego dodatkowe posiłki (np. drugie śniadanie lub podwieczorek).

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
dietetyka?

Szpital korzysta z usług firmy cateringowejdla dostaw posiłków dla pacjentów
Wojewódzkiego Ośrodka Terapii Uzależnienia od Alkoholu i Współuzależnienia w
Giżycku – w umowie nie określono wymogu zatrudnienia dietetyka.

10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie
zgłoszenia ww. skarg?

W szpitalu obowiązuje procedura rozpatrywania skarg i wniosków (Księga procedur
szpitalnych KS-OS-01, wydanie II z 25.05.2018r., procedura OS-01-12), które
składane są ustnie lub pisemnie do Dyrektora Szpitala, a następnie rozpatrywane
wg w/w procedury – nie ma odrębnej procedury dotyczącej zgłaszania skarg dot.
żywienia.

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia
w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

W 2017 i 2018 roku nie wpłynęły skargi dotyczące niewłaściwego żywienia bądź
zatrucia.

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

W 2018 r. lekarze nie przechodzili szkoleń z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitalu.

13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).

Plik w załączeniu.

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez
lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
posiłki pacjentowi?

Szpital jest w stanie zapewnić pacjentom diety wskazane przez lekarza.

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?

T Tak, na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską.
1. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót
do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości
białka)?

Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia zgodnie z zaleceniami lekarzy.
Z poważaniem
Edyta Przybylska
Specjalista ds. bezpieczeństwa wewnętrznego
i kontroli
Szpital Psychiatryczny
SPZOZ w Węgorzewie
tel.87 427 27 66 wew.155

Załączniki

  • katalog_diet.pdf