-
o
Na?
BONIFRATERSKIE CENTRUM ZDROWIA SP. ZO.O.
50-417 Wrocław, ul. R. Traugutta 57/59, tel. 71/712 07 00
www.bonifratrzy.pl
Wrocław, dnia 30 października 2019 r.
Stowarzyszenie Sieć Obywatelska
Watchdog Polska
z siedzibą w Warszawie
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
DECYZJA
Na podstawie art. 104 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. — Kodeks postępowania administracyjnego
(j. Dz. U. z 2018 r. poz. 2096 z późn. zm.) oraz na podstawie art. 5 ust. 2
iart. 16 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (tj. Dz. U. z 2019 r., poz.
1429)
postanawia m
Odmówić stowarzyszeniu Sieć Obywatelska Watchdog Polska z siedzibą w Warszawie udostępnienia
informacji publicznej w następującym zakresie:
* 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie
przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób
informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5, Czy szpitał korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie
określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania
posiłków?
6. Czy szpitał posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków —
chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te
kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia?
Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczby skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych
do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Bonifraterskie Centrum Zdrowia Sp. zo.o. 50-417 Wrocław, ul. gen. R. Traugutta 57/59, e-mail: sekretariat Qbczwroc.pł, NIP: 6961856662
REGON: 301277131, Sąd Rejonowy dia Wrocławia Fabrycznej VI Wydział Gospodarczy krajowego Rejestru Sądowego,
KRS: 0000343429, Santander Bank Połska S.A. nr konta 78 1090 1258 0000 0001 1663 4049
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich
opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala). .
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy
bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15, Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpitał zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np.
wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Uzasadnienie
W dniu 17 października 2019 r. do Bonifraterskiego Centrum Zdrowia Sp. z 0.0. we Wrocławiu
wpłynął wniosek stowarzyszenia Sieć Obywatelska Watchdog Polska z siedzibą w Warszawie
o udostępnienie informacji publicznej dotyczący udostępnienia następujących informacji:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie
przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób
informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie
okreśłono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania
posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków —
chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
* 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te
kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrołe i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia?
Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczby skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych
do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitału?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich
opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/Źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy
bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np.
wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Adresat wniosku nie jest podmiotem wymienionym wprost w art. 4 ustawy o dostępie do informacji
publicznej. Tym niemniej jako podmiot związany w zakresie części prowadzonej działalności kontraktem z
Narodowym Funduszem Zdrowia zgodnie z poglądami orzecznictwa, wiążącymi stosowanie ustawy o
informacji publicznej z dysponowaniem środkami publicznymi w zakresie finansowania świadczeń (tak
wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 14 maja 2019 r. I OSK 2298/17) Bonifraterskie Centrum
Zdrowia Sp. z 0.0. we Wrocławiu uznaje, iż co do zasady podlega przepisom tego aktu.
Zgodnie z art. 5 ust. 2 ustawy o dostępie do informacji publicznej prawo do informacji publicznej
podlega ograniczeniu ze wzgłędu na prywatność osoby fizycznej lub tajemnicę przedsiębiorcy.
Nie ulega wątpliwości, że Bonifraterskie Centrum Zdrowia Sp. z 0.0. we Wrocławiu jest
przedsiębiorcą, wpisanym do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS
0000343429. Spółka poza realizacją zawartych kontraktów z Narodowym Funduszem Zdrowia, służących
udzielaniu świadczeń zdrowotnych prowadzi także działalność komercyjną, udzielając odpłatnie takich
świadczeń. W tym zakresie funkcjonuje na wolnym rynku, konkurując z innymi świadczeniodawcami.
Szczegółowo wskazane we wniosku informacje zatrudnienia dietetyka, jego zakresu obowiązków, proporcji
pacjentów, przypadających na dietetyków, wysokość stawki żywieniowej, sposób zapewnienia wyżywienia,
dokumentacja dotycząca rodzaju i składu posiłków, ich kontroli, skarg na posiłki, przeprowadzanych
szkoleń, rodzaju diet i postępowania podejmowanego przez Spółkę dla ich zapewnienia stanowią dane
bezpośrednio odnoszące się do sposobu udzielania i kałkulacji świadczeń udzielanych pacjentom.
Upowszechnienie takich informacji mogłoby zaszkodzić pozycji rynkowej Spółki i ułatwić kwestionowanie
wartości takich świadczeń w szczególności poprzez wskazywanie na zatrudnienie większej ilości dietetyków
i większe kwalifikacje personelu, większą stawkę żywieniową, posiłki o innym składzie, mniejszej ilości
skarg. Żądane dane nie są przez Spółkę publikowane ani upubliczniane.
W myśl art. Il ust. 2 ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji,
zawierającego przyjmowaną powszechnie definicję tajemnicy przedsiębiorstwa oznacza ona informacje
techniczne, technologiczne, organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające wartość
gospodarczą, które jako całość lub w szczególnym zestawieniu i zbiorze ich elementów nie są powszechnie
znane osobom zwykle zajmującym się tym rodzajem informacji albo nie są łatwo dostępne dla takich osób, o
ile uprawniony do korzystania z informacji łub rozporządzania nimi podjął, przy zachowaniu należytej
staranności, działania w celu utrzymania ich w poufności.
W świetle powyższego nie ulega wątpliwości, że zasadna jest odmowa udzielenia wnioskodawcy
opisanych na wstępie informacji.
Pouczenie
Od niniejszej decyzji nie służy odwołanie. Zgodnie z art. 127 $3 K.p.a. w zw. z art. 16 ust. 2 ustawy o
* dostępie do informacji publicznej strona niezadowolona z decyzji może zwrócić się do Spółki z wnioskiem o
ponowne rozpatrzenie sprawy w terminie 14 dni od dnia doręczenia niniejszej decyzji.
i Ę Prezesa Zarządu:
oehtrum Zdrowia Śp. z 0.0.
Dyrektor ds. Ekorjomiczno-Finansowych
ny Księgow
4 le
Ul e doe.L. €
lewa Yciechowska
j
Otrzymują:
1. Adresat,
2. ała.