akła
gd tekaa Oo
2, Samodzielny Publiczny
Zakład Opieki Zdrowotnej Zespół Opieki Zdrowotnej
ul. M.C.Skłodowskiej 16, 48-340 Głuchołazy
tel.77 4391568, fax 77 4396422
e-mail: sekretariatQzoz.glucholazy.pl , www.zoz.glucholazy.pl
4
dt
gamodzieln, 5
<O2 foujot 9
Głuchołazy dnia 29.10.2019
W odpowiedzi na email z dnia 17 październik 2019 dotyczącego sprawy
nr 17327 (Qfedrowanie.siecobywatelska.pl przesyłamy odpowiedzi na za warte w nim pytania .
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez Szpital
e)
a nie przez firmę cateringową)., Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Tak, w szpitalu jest dwóch dietetyków ( w tym kierownik Działu Żywienia) zatrudnionych na podstawie
umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy oraz Dietetyk Stażysta .Do obowiązku dietetyka należy
m.in. udział w wizytach lekarskich, planowanie diet dekadowych dla poszczególnych jednostek chorobowych
, kontrola gotowych dań wydawanych z kuchni, przeprowadzanie zajęć dydaktycznych dla pacjentów
( Szczegółowy Zakres obowiązków dostępny w dziale kadr ).
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
1 dietetyk na 85 pacjentów ( doba)
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki
sposób informuje się o tym pacjentów?
Jest możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetycznej. Dział Żywienia zostaje poinformowany przez
personel danego oddziału o takiej potrzebie, ponadto sukcesywnie organizowane są pogadanki i spotkania z
pacjentami o tematyce prawidłowego żywienia oraz zaleceń dietetycznych w jednostkach chorobowych .
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Całkowita dzienna stawka żywieniowa za miesiąc wrzesień 2019 wynosi 15 zł netto
5. Czy Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie
określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania
posiłków?
NIE Szpital nie korzysta z usług firmy zewnętrznej — firmy cateringowej.
NIP 753-19-74-939 Nr KRS 000000 8517 Bank Zachodni o. Głuchołazy
Regon 000317665 28 1090 2167 0000 0005 6201 0448
1/3
6. Czy Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Szpital posiada dokumentację regulującą wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz zestawienie
alergenów i dodatki występujące w posiłkach dokumentacja żywieniowe przechowywane w Dziale
Żywienia, przeznaczone do wglądu dla instytucji kontrolujących np. Sanepid
7. Czy w szpitału kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada
za te kontrole i jak często one się odbywają?
Tak , w szpitalu kontrolowana jest jakość posiłków. Przez dietetyka szpitalnego oraz przez pielęgniarki
oddziałowe codziennie podczas wydawania posiłków pacjentom na oddziałach .
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Pielęgniarki oddziałowe codziennie kontrolują ilość wydanych posiłków, kontrole takie przeprowadza
również dietetyk
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Nie dotyczy
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź
zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
W szpitalu istnieje określona procedura , wyznaczono osoby odpowiedzialne za kontakt .
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Brak Skarg
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitalu?
W obrębie danych specjalizacji
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez Szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich
opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne
regulacje szpitala).
1. NOMENKLATURA DIET:
- dieta podstawowa,
- dieta lekkostrawna,
- dieta wysokobiałkowa,
NIP 753-19-74-939 Nr KRS 000000 8517 Bank Zachodni o. Głuchołazy
Regon 000317665 28 1090 2167 0000 0005 6201 0448
2/3
- dieta niskobiałkowa
- dieta lekkostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielenie kwasu żołądkowego
wrzodowa
- dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu, przeciwmiażdżycowa
- dieta bezmleczna
- dieta Ubogopurynowa
- dieta z ograniczeniem węglowodanów prostych cukrzycowa
- dieta bezsolna,
- dieta bezglutenowa,
- dieta płynna
- dieta papkowata,
- dieta kleikowa,
- dieta wegetariańska
diety specjalistyczne z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb pacjenta
Ilość diet na dzień 29.10.2019 : dieta podstawowa : 95 , Dieta z ograniczeniem węglowodanów prostych -
cukrzycowa 72, Dieta lekkostrawna 12, dieta lekkostrawna z ograniczeniem substancji stymulujących
wydzielenie kwasu żołądkowego (wrzodowa) 12, dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu,
przeciwmiażdżycowa 62 , Dieta papkowata 7, Dieta bezglutenowa 1
Opracowane na podstawie „systemu dietetycznego dla Zakładów Służby Zdrowia” według Instytutu
Żywności i Żywienia., Jarosz Zasady prawidłowego żywienia w szpitalach ,H.Ciborowska , A.Rudnicka
Dietetyka Żywienia zdrowego i chorego człowieka PZWL ,2017
14. Jeśli Szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej
czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Nie zdarza się aby Szpital nie był w stanie zapewnić pacjentom zaleconej diety
15. Czy na życzenie pacjenta Szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską ?
Tak
16. Czy Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia
(np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka ) ?
W szpitalu zaleca się dietę bogatą w białkowo dla lepszego efektu gojenia ran.
W szpitalu stosuje się medyczne preparaty żywieniowe
NIP 753-19-74-939 Nr KRS 000000 8517 Bank Zachodni o. Głuchołazy
Regon 000317665 28 1090 2167 0000 0005 6201 0448
3/3