Re: Wniosek o informację publiczną przez CENTRUM ZDROWIA TUCHÓW SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #597 z CENTRUM ZDROWIA TUCHÓW SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Witam, poniżej odpowiedzi na maila z dnia 17.10.2019r.
z poważaniem
Natalia Kwiek
Sekretariat CZT
1. W szpitalu jest zatrudniony dietetyk. Zakres jego obowiązków obejmuje: opracowanie rodzajów diet stosowanych w szpitalu, współpraca z lekarzem prowadzącym w zakresie szczegółowych ustaleń dietetycznych, kontrolowanie posiłków dostarczonych przez firmę cateringową, prowadzenie kontroli organoleptycznej dostarczonych diet, dbanie o estetykę podawania posiłków, prowadzenie instruktażu dla firmy cateringowej, propagowanie zasad zdrowego odżywiania wśród pacjentów, udzielanie porad dietetycznych, opracowywanie jadłospisów dla pacjentów opuszczających szpital, opracowywanie wartości odżywczych diet, badanie zadowolenia pacjentów z jakości dostarczonych posiłków.
2. Na jednego dietetyka przypada 72 pacjentów.
3. W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Pacjenci są o tym informowani przez personel oddziałowy.
4. Powyższa informacja jest objęta tajemnicą przedsiębiorstwa.
5. Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. Informacja dot. kwoty jest objęta tajemnicą przedsiębiorstwa.
6. Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowywania posiłków.
7. W szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom. Za kontrole odpowiada dietetyk i personel oddziałowy.
8. W szpitalu kontroluje się ilość pokarmu spożywaną przez pacjenta. Za kontrole odpowiada dietetyk i personel oddziałowy. Odbywają się one na bieżąco.
9. W umowie z zewnętrzną firmą cateringową nie ma wymogu zatrudnienia dietetyka.
10. Skargi dotyczące żywienia są zgłaszane personelowi oddziałowemu i za jego pośrednictwem przekazywane dietetykowi.
11. W 2017 i 2018 roku nie było skarg dotyczących żywienia w szpitalu.
12. W 2018 r. lekarze nie przechodzili szkolenia z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu.
13. W szpitalu są stosowane następujące diety: standardowa, cukrzycowa, bezglutenowa, wegetariańska, lekkostrawna, przeciwmiażdżycowa, płynna, przez sondę, wątrobowa, dieta w chorobach serca, dieta w chorobach nerek, dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych, dieta dla położnic. Diety zostały opracowane na podstawie wiedzy dietetyka.
14. Szpital w każdym przypadku zapewnia pacjentom dietę wskazaną przez lekarza.
15. Na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską.
16. Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia.
> Dnia 17 października 2019 o 10:22 {{ email }} napisał(a):
>
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{ email }}
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
>
>