Witam, poniżej odpowiedzi na maila z dnia 17.10.2019r.
z poważaniem
Natalia Kwiek
Sekretariat CZT

1. W szpitalu jest zatrudniony dietetyk. Zakres jego obowiązków obejmuje: opracowanie rodzajów diet stosowanych w szpitalu, współpraca z lekarzem prowadzącym w zakresie szczegółowych ustaleń dietetycznych, kontrolowanie posiłków dostarczonych przez firmę cateringową, prowadzenie kontroli organoleptycznej dostarczonych diet, dbanie o estetykę podawania posiłków, prowadzenie instruktażu dla firmy cateringowej, propagowanie zasad zdrowego odżywiania wśród pacjentów, udzielanie porad dietetycznych, opracowywanie jadłospisów dla pacjentów opuszczających szpital, opracowywanie wartości odżywczych diet, badanie zadowolenia pacjentów z jakości dostarczonych posiłków.
2. Na jednego dietetyka przypada 72 pacjentów.
3. W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Pacjenci są o tym informowani przez personel oddziałowy.
4. Powyższa informacja jest objęta tajemnicą przedsiębiorstwa.
5. Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. Informacja dot. kwoty jest objęta tajemnicą przedsiębiorstwa.
6. Szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowywania posiłków.
7. W szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom. Za kontrole odpowiada dietetyk i personel oddziałowy.
8. W szpitalu kontroluje się ilość pokarmu spożywaną przez pacjenta. Za kontrole odpowiada dietetyk i personel oddziałowy. Odbywają się one na bieżąco.
9. W umowie z zewnętrzną firmą cateringową nie ma wymogu zatrudnienia dietetyka.
10. Skargi dotyczące żywienia są zgłaszane personelowi oddziałowemu i za jego pośrednictwem przekazywane dietetykowi.
11. W 2017 i 2018 roku nie było skarg dotyczących żywienia w szpitalu.
12. W 2018 r. lekarze nie przechodzili szkolenia z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu.
13. W szpitalu są stosowane następujące diety: standardowa, cukrzycowa, bezglutenowa, wegetariańska, lekkostrawna, przeciwmiażdżycowa, płynna, przez sondę, wątrobowa, dieta w chorobach serca, dieta w chorobach nerek, dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych, dieta dla położnic. Diety zostały opracowane na podstawie wiedzy dietetyka.
14. Szpital w każdym przypadku zapewnia pacjentom dietę wskazaną przez lekarza.
15. Na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską.
16. Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia.