W odpowiedzi na pismo przesłane e-mail, znak pisma: sprawa-17361Gfedrowanie.siecobywatełska.pl
SP ZZOZ w Kozienicach informuje jak poniżej:
1.
10.
11
12.
13.
Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie
przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy © udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Odp. Dielelyczka jest zatrudniona w wymiarze 6 etatu w oddziale. W załączeniu skan zakresu
obowiązków w części wynikającej ze stanowiska dietetyczki bez danych osobowych pracownika.
llu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odp. 2 etatu dietetyczki przypada na ilość hospitalizacji w 2018 ». — 11 681 i średnio 184 pacjentów
hospitalizowanych każdego dnia w szpitalu.
Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób
informuje się o tym pacjentów?
Odp. Tak, jeżeli porada w czasie hospitalizacji jest zlecona przez lekarza. Pacjenta informuje lekarz lub
pracownik medyczny oddziału przyjmujący zlecenie lekarskie.
Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Odp. Dzienna stawka żywieniowa na pacjenta to 13,51 zł.
Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie
określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania
posiłków?
Odp. Szpital nie korzysta z usług zew. firmy cateringowej. Pacjenci żywieni są bezpośrednio z kuchni
usytuowanej w szpitalu, którą szpital wydzierżawił.
Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków —
chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilość konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Odp. Szpital nie posiada dokumentacji regulującej jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków ponieważ ich nie przygotowuje. Natomiast diety zamówione na określony dzień zawierają
zarówno wartość odżywczą i kaloryczną jak i alergeny mogące wystąpić w potrawie.
Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te
kontrole i jak często one się odbywają?
Odp. Tak. Na poziomie szpitała kontroluje to osoba wskazana w umowie na usługę żywienia i jest to
dietetyczna, o której powyżej. Kontrola realizacji tej usługi przez dietetyczkę, to: zatwierdzanie jadłospisu
10 — dniowego oraz kontrola wizuałna, ilościowa i organoleptyczna potraw — raz na kwartał. Dodatkowo
dietetyczka kontroluje 1x w tygodniu temperaturę potraw do padania na gorąco dostarczonych do oddziału,
w którym jest zatrudniona. Temperaturę potraw w pozostałych oddziałach niż miejsce zatrudnienia
dietetyczki kontrolują pielęgniarki/położne
Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odp. Tak. Ilość spożywanych posiłków kontrolują na bieżąco osoby sprawujące opiekę nad pacjentami
w oddziale — dietetyczka/pielęgniarki/położne .
Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Odp. Szpital nie posiada umowy z zewnętrzną firmą cateringową, Natomiast w firmie, z którą szpitał ma
podpisaną umowę na usługę żywienia jest zatrudniony dietetyk.
Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia?
Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Odp. W szpitalu nie ma opracowanej w/w procedury. Nieprawidłowości zgłaszane są przez pacjentów
bezpośrednio do osób opiekujących się nimi w oddziale. Osoba odpowiedzialna za kontakt
z osobami w sprawie zgłaszanych skarg jest wskazana w umowie na świadczenie usługi żywienia.
Prosimy o podanie liczby skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do
szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odp. W 2017 r. i 2018 r. nie było zgłoszonych skarg z w/w zakresu ani zatruć.
Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych
w szpitalu?
Odp. Nie.
Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich
opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne
regulacje szpitala).
Odp. Zgodnie z podpisaną przez szpitał umową na usługę całodziennego żywienia pacjentów w SP ZZOZ,
firma zapewnia 21 diet i są to diety: ogólna podstawowa, ogólna podstawowa wzbogacana, lekkostrawna,
płynna, płynna wzbogacana, papkowala, lekkostrawna miefona 2 ograniczeniem błonnika pokarmowego,
z redukcją cukrów prostych i tłuszczów, niskolłuszczowa do 50 g na dobę, o kontrolowanej zawartości
kwasów fłuszczowych, z ograniczoną ilością białka do 20 g ne dobę, z ograniczoną ilością białka do 50 g
na dobę, bogato białkowa, Ścista, kleikowa, kleikowa wzbogacana, dla dzieci w wieku 1-3 lat, dla dzieci
i młodzieży w wieku 4-16 lat, specjalnańndywidualne, specjalna niefizjologiczna, bezglutenowa.
Wykonawca usługi zobowiązał się, że załecane racje pokarmowe, ich wartość kaloryczna i zawartość
składników odżywczych będzie zgodna z normami żywienia dla polskich grup ludności zalecanymi przez
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, posiłki przygotowywać będzie z produktów zakupionych we
własnym zakresie, wysokiej jakości bez dodatków preparatów zastępczych, preparatów zwiększających
objętość i innych wpływających na zmianę smaku, zapachu, konsysiencji potraw, warzywa i ziemniaki
świeże (nie komponenty gotowe proszkowe), posiłki będą urozmaicone, z uwzględnieniem sezonowości
i tradycji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. W zakresie żywienia noworodków i niemowiąt
Wykonawca usługi zapewnia produkty gotowe, przeznaczone do bezpośredniego spożycia, nie
wymagające przygotowywania w kuchni, zawierające produkty naturalne, bez środków konserwujących,
sztucznych barwników i dodatków wzmacniających smak.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy
bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Odp. Szpital zapewnia pacjentowi dietę wskazaną przez lekarza odpowiednio do stanu zdrowia.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Odp. Nie. Szpital ma obowiązek zapewnić wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np.
wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Odp. Tak, na zlecenie lekarskie.
Z-ca Y
|FYRĘ
SP Ściga Pom
Mgr Grażyna Maz SP WAŻĄ ch
ur
mgr Roman Wysocki
E. Zakres obowiązków na stanowisku pracy
1.
2.
10.
Właściwa organizacja powierzonego stanowiska pracy
Bieżące zaznajamianie się z aktami normatywnymi mającymi związek z wykonywaną pracą na zajmowanym
stanowisku i Ścisłe ich przestrzeganie
Na bieżąco zapoznawanie się z otrzymanymi zarządzeniami, standardami, procedurami, instrukcjami i innymi
dokumentami wydanymi przez kierownictwo SP ZZOZ w Kozienicach
Prowadzenie i przechowywanie dokumentacji związanej z wykonywaniem pracy na powierzonym stanowisku pracy
zgodnie z aktualnie obowiązującymi w tym zakresie wymaganiami
Ścisłe przestrzeganie ustalonych terminów załatwionych spraw
Bieżące informowanie przełożonego o stanie załatwianych spraw i o ewentualnych trudnościach pojawiających się
w trakcie ich realizacji
Informowanie bezpośredniego przełożonego lub dyrektora o ewentualnych nadużyciach dostrzeżonych w związku
z wykonywaniem zadań służbowych
Przestrzeganie praw pacjenta
Przestrzeganie przepisów o ochronie danych osobowych
Wykonywanie czynności wynikających ze stanowiska dietetyczki:
1) codzienne sporządzanie do kuchni zamówień na diety dla pacjentów zgodnie ze zleceniem lekarza
2) wprowadzanie nowych zleconych diet i czuwanie nad ich zmianami zgodnie ze zleceniami lekarskimi
3) kontrola prawidłowości zamówień na diety, sporządzanych do kuchni w dni wolne od pracy (sobota,
niedziela, święta)
4) przyjmowanie z kuchni i umieszczanie w miejscu dostępnym dła pacjentów jadłospisu diet na dany dzień
5) codzienne kontrolowanie zgodności z zamówieniem diet pod względem rodzaju, ilości i jakości posiłków
przyjmowanych z kuchni do oddziału
6) kontrola w oddziale 1x w tygodniu temperatury potraw przygotowanych do podania na gorąco
7) kontrola realizacji usługi żywienia poprzez zatwierdzanie jadłospisu 10 — dniowego oraz ocenę wizualną,
ilościową i organoleptyczną 1x kwartał.
8) sprawdzanie stanu naczyń kuchennych, sprzętu gospodarczego i sztućców dostarczanych wraz z posiłkami do
oddziału
9) bieżące sprawowanie nadzoru nad stanem szafek przyłóżkowych pacjentów i ich porządkowanie za zgodą
pacjenta w przypadku gdy jego stan zdrowia nie pozwala na zrobienie tego samodzielnie
10) kontrola żywności przechowywanej w oddziale przez pacjentów w chłodziarce dła nich przeznaczonej
11) pomaganie pacjentom w razie potrzeby w spożywaniu posiłków
12) uczestniczenie w wizycie lekarskiej
13) zgłaszanie uwag i spostrzeżeń dotyczących żywienia pacjentów pielęgniarce oddziałowej i lekarzowi
kierującemu oddziałem/lekarzowi dyżurnemu, w zakresie ilości spożywanych posiłków i reakcji organizmu na
zleconą dietę
14) promowanie zdrowego żywienia wśród pacjentów, ich opiekunów i pracowników w oddziale
15)w razie potrzeby udzielanie porady dietetycznej pacjentom i/lub ich opiekunom odpowiednio do jednostki
chorobowej i aktualnego stanu zdrowia