Załącznik nr 2 do SIWZ/Załącznik nr 2 do umowy
Wymagania dotyczące jakości, ilośći posiłków i wartości odżywczej poszczególnych diet
stosowanych u Zamawiającego.
Wykonawca w planowaniu i żywieniu pacjentów NIGRiR w Warszawie zobowiązany
jest przestrzegać aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej według Instytutu
Żywnośwci i Żywienia w Warszawie (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, makro i
mikroelemnty oraz woda) uwzględniając zapotrzebowanie dla poszczególnych diet i
jednostek chorobowych.
Dla wszystkich pacjentów dieta niskoszczawianowa bez szpi 1 baru) oraz dieta
nisko nowa (bez ciągu z kości i mięsa odrobów. dziczyzn baraniny, śledzi
czekolady, kawy naturalnej, Sol. soczewicy, fasoli, grochu)
Wymagania dotyczące jakości posiłków:
a) wykorzystywanie produktów świeżych, wysokogatunkowych o odpowiedniej jakości
(m.in. chude wędliny, chude mięsa, ryby, jajka ),
b) zapewnienie w minimum jednym posiłku produktu białkowego pochodzenia zwierzęcego
(oprócz diet wegetariańskich)
c) prawidłowe rozdzielenie wartości kalorycznej i objętości pożywienia na posiłki w ciągu
dnia, prawidłowy dobór kolorystyki i konsystencji produktów i potraw,
d) zestawienie produktów 1 potraw umożliwiające zachowanie rónowagi kwasowo-
zasadowej, zachowanie prawidłowych stosunków kwasów tłuszczowych oraz zachowanie
prawidłowego udziału białka zwierzęcego w ogólnej ilości białka w posiłkach.
e) urozmaicenie posiłków z uwzględnieniem sezonowości owoców 1 warzyw Oraz
zapewnienia dodatku warzywnego lub owocowego minimum 100g w każdym posiłku w
tym dwa dodatki do kolacji,
f) urozmaicenie posiłków pod względem doboru produktów, nie powtarza się planowanych
potraw w ciągu jednej dekady
g) dbałość o właściwe walory smakowe posiłków, posiłki muszą estetycznie wyglądać,
h) przestrzeganie gramatury poszczególnych porcji,
i) dostarczone posiłki muszą posiadać odpowiednią temperaturę
e zupa temp. > 80”
« drugie danie temp. >70”C
e gorące napoje temp.> 85 C
« surówki, sałatki temp. <4C.
j) o posiłki nie mogą być przygotowane z półproduktów, potraw w proszku i potraw gotowych
(mrożonych pierogów, klusek, pulpetów), zakaz stosowania wszelkich mieszanek i
koncentratów z benzoesanem sodu typu kostki rosołowe, vegeta itp.
k) wymagania ilościowe:
. zupy mleczne i obiadowe w ilości 400ml na osobę, kompot i herbata3 00ml na osobę
« wędliny, sery i inne produkty (Śniadanie, kolacja) minimum 50g na osobę, danie
główne obiadowe :porcja mięsa, ryby minimum 80g i taka sama gramatura mięsa w
ewentualnych potrawkach nie wliczając sosów |
Strona 1 z 4
« dodatek warzywno-owocowy minimum 100g do każdego posiłku
pieczywo mieszane w ilości po 100 g do Śniadania kolacji, z wyjątkiem diet odchudzających,
diet <2 roku życia i indywidualnych
« masło po 15g na osobę- do Śniadania i kolacju=i (razem 30g)
łącznie kaloryczność ok 2200kcal z wyjątkiem diet ubogoenergetycznych i indywidualnego
zapotrzebowania zgodnego ze stanem zdrowia pacjenta
W okresach świątecznych Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania dla
pacjentów posiłków z uwzględnieniem tradycyjnych potraw spożywanych w tym
czasie.
1. Dieta podstawowa:
Dopuszczalne jest spożywane większość potraw z wyjątkiem potraw tłustych,
ciężkostrawnych oraz wzdymających. Preferowaną techniką przyrządzania posiłków jest
gotowanie, duszenie oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu.
2. Dieta łatwo strawna:
Charakteryzuje się przyrządzaniem potraw lekkostrawnych z całkowitym wykluczeniem
potraw ciężkostrawnych, tłustych, wzdymających, długo zalegających w żołądku oraz
mocno przyprawionych. Stosowanie obróbki cieplnej poprzez gotowanie w wodzie,
gotowanie na parze, duszenie oraz pieczenie w folii bez dodatku tłuszczu.
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika (choroby dróg żółciowych i
trzustki):
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem ilości tłuszczu do 45-50g/ dobę. Dieta przewiduje 5
posiłków ( śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja).
4. Dieta wrzodowa:
Podstawą jest dieta łatwo strawna — z ograniczeniem produktów i potraw pobudzających
wydzielanie kwasu żołądkowego (potrawy smażone na tłuszczu, tłuste sosy na zasmażce,
mocne wywary z mięsa, galarety z mięsa i ryb, wywary z silnie aromatyzujących
warzyw, kawa naturalna, mocna herbata)
Dieta przewiduje 5 posiłków (Śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja)
5. Dieta bezsolna:
Podstawą jest dieta łatwo strawna — bez dodatku soli i przypraw typu Vegeta, pieczywo,
wędlinę zastępujemy ich bezsolnymi odpowiednikami.
Strona 2 z 4
10.
11.
Diety łatwo strawne o zmienionej konsystencji:
Zaliczamy diety: papkowate, płynne, przetarte oraz kleik. Podstawę stanowi dieta
lekkostrawna dla diety płynnej 1 papkowatej konieczne jest rozdrobnienie posiłku tak aby
nie wymagało gryzienia. Dietę przecieraną podajemy w formie zmiksowanej zupy,
rozdrobnionych wędlin oraz mięs. Dietę kleikową - kleik ryżowy z dodatkiem sucharów
bez cukru.
Dieta przewiduje 5 posiłków ( śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja).
Dieta bogatoresztkowa:
Dieta łatwo strawna - zwiększona w całodziennym pożywieniu ilości błonnika i płynów.
Dieta ubogo energetyczna:
Dieta łatwo strawna - zmniejszeniu ulega spożycie produktów bogatych w węglowodany
i tłuszcze.
energia - 1200 — 1500 kcal
białko - 76—83g
tłuszcze - 34-41g
węglowodany — 150 — 202 g
Dieta łatwo _strawna_bogatobiałkowa (w chorobach wątroby, zespole _nerczycowym.,
upośledzonego wchłaniania):
Dieta łatwo strawna ze zwiększona ilością białka minimum 100 g/dobę, białko powinno
pochodzić głównie z produktów zwierzęcych: białka jaj, mleka, sera twarogowego,
chudych mięs i wędlin, ryb.
Dieta przewiduje 5 posiłków (śniadanie, II śniadanie — dodatek białkowy, obiad,
podwieczorek — dodatek białkowy, kolacja).
energia - 2000 — 2200kcal
białko - 100g+ 10%
tłuszcz - 70g +/- 10%
węglowodany- 341 g +/- 10%
Dieta łatwo strawna niskobiałkowa (niewydolność nerek i wątroby):
Dieta łatwo strawna ze zmniejszona ilością białka od 40-50 g/dobę do 20 — 30 g/dobę.
W przypadku tej diety może być konieczna indywidualizacja zaleceń dietetycznych.
Dieta przewiduje 5 posiłków (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja).
energia - 2000 — 2200kcal
białko - 30g + 10%
tłuszcz - 74g +/- 10%
węglowodany- 354 g +/- 10%
Dieta niskocholesterolowa:
LICA ISDN PE
Podstawę stanowi dieta łatwo strawna z wykluczeniem produktów bogatych w
cholesterol (żółtka jaj, masło tłuste mleko, śmietany, sera żółtego).
Strona 3 z 4
Cholesterol w całodniowym wyżywieniu powinien być poniżej 300 mg.
12. Dieta cukrzycowa 5 posiłkowa:
Podstawę stanowi dieta łatwo strawna z wykluczeniem produktów zawierających dużą
ilość cukrów prostych (owoce, miód, słodycze, dżemy, soki) oraz ograniczenie tłuszczów
zwierzęcych.
Dodatek cukrzycowy: skład — produkt węglowodanowy (zapewnia 2 WW) z produktem
białkowym (białko pełnowartościowe, o niskiej zawartości cholesterolu), napój
bezmleczny niesłodzony 250 ml.
W diecie cukrzycowej indeks glikemiczny nie powinien przekraczać 69, natomiast
ładunek glikemiczny 19.
W diecie przewidzianych jest 5 posiłków (Śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek,
kolacja).
dieta dla cukrzyka wątrobowa:
j.w. z uwzględnieniem wymagań dla diety wątrobowej.
13. Dieta bezmleczna:
Dieta łatwo strawna z wykluczeniem mleka, produktów mlecznych oraz jego
przetworów.
Strona 4 z 4