Opole 24.10.2019r.

  Szpital Wojewódzki w Opolu udostępnia informacje:

Ad 1) Szpital Wojewódzki w Opolu zatrudnia trzy dietetyczki.

Ad 2) Średnio na jedną dietetyczkę przypada około 70 pacjentów
hospitalizowanych.

Ad 3) W Szpitalu Wojewódzkim w Opolu istnieje możliwość uzyskania przez
pacjenta indywidualnej porady dietetyka – edukacji dietetycznej.
Edukacja dietetyczna obejmuje:

1.

przeprowadzenie wywiadu żywieniowego, pozwalającego ocenić stan
odżywienia, a także wskazać błędy żywieniowe;

2.

przekazanie podstawowej wiedzy o zasadach prawidłowego żywienia;

3.

określenie indywidualnego zapotrzebowania na energię i składniki
odżywcze z uwzględnieniem ograniczeń dietetycznych wynikających ze
stanu zdrowia;

4.

przedstawienie zasad właściwego doboru surowców oraz potraw przy
planowaniu posiłków,
a także zasad planowania jadłospisów;

5.

omówienie zastosowanie tradycyjnych i nowoczesnych technik
kulinarnych w sporządzaniu potraw oraz ich doboru w określonej diecie.

Pacjent po uzyskaniu porady dietetycznej przez dietetyka otrzymuje
„Kartę edukacji dietetycznej”.

Pacjent informację możliwości edukacji dietetycznej uzyskuje przy
przyjęciu do danego oddziału Szpitala jak i również w czasie
hospitalizacji i przy wypisie do domu od pielęgniarek i lekarzy.

Ad 4) Aktualna wysokość dziennej stawki wyżywienia przypadająca na
jednego pacjenta to kwota 15,40zł. W związku z okresem zmian dostawców
artykułów spożywczych, kwota ta zapewne ulegnie zwiększeniu.

Ad 5) Szpital Wojewódzki w Opolu nie korzysta z usług firmy cateringowej.

Ad 6) W Szpitalu stosujemy zasadę, że jakość produktów używanych do
produkcji posiłków jest określana na etapie postępowania przetargowego,
poprzez stosowanie konkretnych opisów parametrów do wszystkich artykułów
spożywczych. Wartość energetyczna i odżywcza jest wyliczana przez
dietetyka na podstawie jadłospisu i tabel odżywczych.

Ad 7) Ocena jakości żywienia jest prowadzona w oparciu o:

1. ocenę wartości odżywczej i energetycznej podawanych posiłków z
uwzględnieniem poszczególnych diet – przeprowadzaną przez dietetyka,

2. ocenę jakościową opracowywanych jadłospisów – przeprowadzaną przez
dietetyka metodą Szewczyńskiego,

3. codzienną kontrolę wielkości porcji – przeprowadzaną przez mistrza
lub osobę zastępującą na etapie wydawania posiłków przez kuchnię do
oddziałów,

4. codzienną ocenę organoleptyczną posiłków – przeprowadzaną przez
dietetyka,

5. codzienny monitoring dystrybucji posiłków przeprowadzany przez
dietetyka,

6. sprawdzanie stanu higienicznego kuchenek oddziałowych przez personel
Działu Żywienia
i pielęgniarki łącznikowe danego oddziału.

Ad 8) W Szpitalu pielęgniarki i opiekuni medyczni są odpowiedzialni za
karmienie chorych
i udzielanie pomocy podczas spożywania posiłków pacjentom, którzy tego
wymagają a także kontrolę ilości spożytych posiłków i płynów przez
pacjentów. Nad prawidłowością tych działań czuwają pielęgniarki oddziałowe.

Ad 9) Szpital Wojewódzki w Opolu nie korzysta z usług firmy cateringowej.

Ad 10) W Szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg – uwagi i oceny na
temat wyżywienia można zgłaszać za pomocą „Kart uwag i propozycji”,
które wrzuca się do skrzynek uwag i propozycji znajdujących się w każdym
oddziale. W Szpitalu funkcjonuje badanie punktowe satysfakcji
z obszaru żywienia. Szpital posiada osobę odpowiedzialną za kontakt w
sprawie skarg.

Ad 11) W roku 2017 i 2018 nie wpłynęły skargi dotyczące niewłaściwego
żywienia.

Ad 12) W roku 2018 personel lekarski przechodził szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych. Takie szkolenia dla personelu
lekarskiego są realizowane systematycznie.

Ad 13) Leczenie żywieniowe doustne w Szpitalu oparte jest na opracowanym
w Instytucie Żywności i Żywienia systemie dietetycznym dla zakładów
służby zdrowia. Klasyfikacja diet stosowanych w Szpitalu Wojewódzkim w
Opolu zawiera 14 rodzajów diet: dieta podstawowa, łatwostrawna,
łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego, łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu, z ograniczeniem
łatwoprzyswajalnych węglowodanów, łatwostrawna o kontrolowanej
zawartości kwasów tłuszczowych, łatwostrawna ubogoresztkowa,
łatwostrawna o konsystencji papkowatej, płynna odżywcza, łatwostrawna
płynna, w trakcie leczenia biegunki, ścisła z możliwością podawania
płynów, ścisła i specjalna;wg zaleceń lekarzy – dieta bezglutenowa,
wegetariańska, wegańska.

Ad 14) W Szpitalu Wojewódzkim w Opolu nie spotkaliśmy się z sytuacją
braku możliwości zapewnienia diety wskazanej przez lekarza dla pacjenta.
Wykwalifikowana i z dużym doświadczeniem kadra Działu Żywienia zapewnia
wyżywienie również dla chorych w diecie specjalnej – dieta bezglutenowa,
wegetariańska, wegańska.

Ad 15) Według klasyfikacji diet stosowanych w Szpitalu Wojewódzkim dieta
wegetariańska lub wegańska jest dietą specjalną, potrawy w ramach tej
diety są przygotowywane przez kuchni centralną z udziałem dietetyków.

Ad 16) Szpital Wojewódzki w Opolu zapewnia pacjentom doustne suplementy
pokarmowe, które zapewniają m.in. dodatkowe ilości białka czy kalorii
wspomagając proces powrotu do zdrowia. Suplementy pokarmowe zleca lekarz
a wydaje je apteka szpitalna dla pacjentów danego oddziału.

*Zakres obowiązków*: _*Dietetyk*_

1.

W zakresie związanym z planowaniem i oceną żywienia dietetyk
zobowiązany jest do:

1.

Opracowywania jadłospisów dla pacjentów Szpitala z uwzględnieniem
klasyfikacji diet.

2.

Opracowywania jadłospisów dla pracowników Szpitala w bufecie,
stosownie do potrzeb

klientów i możliwości Szpitala.

3.

Generowania w systemie informatycznym zestawienia diet z oddziałów
Szpitala w i przekazywania jego do kuchni

4.

Sporządzania zapotrzebowania na artykuły żywnościowe w oparciu o
obowiązującą gramaturę potraw i zestawienie ilości diet w oddziałach.

5.

Oceny jakościowej jadłospisów z uwzględnieniem wartości odżywczej i
energetycznej

6.

Sprawdzania jakości i ilości (gramatury) posiłków sporządzanych w
kuchni i wydawanych

do oddziałów.

2.

W zakresie związanym z utrzymywaniem wysokiej jakości żywienia
pacjentów oraz wdrażanymi

systemami jakości dietetyk zobowiązany jest do:

1.

Weryfikacji, wdrażania i realizowania szpitalnego programu Dobrej
Praktyki Produkcyjnej i Dobrej

Praktyki Higienicznej.

2.

Udziału i prowadzenia szkoleń personelu Działu Żywienia i
pracowników Szpitala z zakresu systemu HACCP, Dobrej Praktyki
Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej oraz dietetyki.

3.

Udziału w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego na
dostawy żywności.

4.

Udziału w przeprowadzanych kontrolach zewnętrznych i audytach.

3.

W zakresie związanym z procesem żywienia pacjentów w oddziałach
dietetyk zobowiązany jest do:

1.

Monitorowania procesu pobierania posiłków z kuchni, transportu i
dystrybucji w oddziałach.

2.

Kontrolowania jakości stosowanych do produkcji surowców w kuchni
oraz warunków ich przechowywania.

3.

Nadzoru nad utrzymaniem prawidłowego stanu sanitarno -
epidemiologicznego w kuchenkach

oddziałowych oraz sposobem przechowywania żywności pacjentów w oddziałach.

3. Wykonywania oceny jakościowej potraw przeznaczonych dla pacjentów.

4. Prowadzenia edukacji dietetycznej pacjentów i ich rodzin.

5. Udziału w przygotowywaniu przez kuchnię potraw dla pacjentów na
diecie specjalnej

np. wegetariańskiej, wegańskiej.

4.

W zakresie zadań dotyczących gospodarki magazynowej dietetyk
zobowiązany jest do:

1.

Prowadzenia rozdzielnej gospodarki magazynowej dla Magazynu –
Szpital oraz Magazynu – Bufet.

2.

Zamawiania artykułów spożywczych zgodnie z podpisanymi umowami i
faktycznymi potrzebami.

3.

Sprawdzania dostarczonego towaru oraz prowadzenia zapisów w zakresie
obejmującym :

1.

kontrolę ilościową i jakościową dostarczanych artykułów spożywczych,

2.

sporządzanie „Protokołu reklamacji” w przypadku stwierdzonych braków
ilościowych lub jakościowych dostarczonego towaru,

3.

kontrolę warunków transportu artykułów spożywczych i prowadzenie
zapisów w „Rejestrze kontroli dostaw artykułów spożywczych”

4.

Magazynowania artykułów spożywczych z zachowaniem odpowiedniej
segregacji, w miejscach zapewniających odpowiednie warunki
przechowywania i zabezpieczenia przed uszkodzeniami lub
zniszczeniem, zgodnie z zaleceniami producenta.

5.

Wydawania towaru zgodnie ze „Zleceniem wydania artykułów spożywczych”

6.

Prowadzenia elektronicznej ewidencji towaru w programie informatycznym.

7.

Bieżącego prowadzenia "Rejestru faktur i dokumentów PZ" dla
odrębnych magazynów.

8.

Dbanie o zapewnienie optymalnego poziomu zapasów artykułów
spożywczych w magazynie.

5.

Dietetyk jest zobowiązany także do:

1.

Znajomość i przestrzeganie Regulaminu Organizacyjnego, standardów
udzielania świadczeń zdrowotnych, standardów i procedur dotyczących
akredytacji i zintegrowanego systemu zarządzania według normy ISO,
systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy, przepisów ogólnego
rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO) oraz w zakresie
wewnętrznej polityki
bezpieczeństwa informacji, a także innych przepisów określających
prawa i obowiązki pracownika (m.in. Prawa Pacjenta, Regulamin Pracy,
Kodeks Pracy, przepisy bhp, popż i inne.)

2.

Należytego obchodzenia się z powierzonym mieniem, sprzętem, aparaturą.

3.

Zgłaszania uwag dotyczących awarii urządzeń, sprzętu i wyposażenia
stanowiska pracy.

4.

Noszenia w czasie pracy odpowiedniej odzieży i identyfikatora.

5.

Dokładnego i sumiennego wykonywania poleceń przełożonych,
terminowego rozliczania się
z powierzonych zadań.

6.

Podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz udziału w szkoleniach
zgodnie z potrzebami Szpitala.

7.

Znajomość zasad sanitarno-epidemiologicznych oraz metod zapobiegania
zakażeniom szpitalnym.

8.

Realizowanie zadań kierownika działu podczas jego nieobecności.

9.

Wykonywania poleceń przełożonych nie wymienionych w niniejszym
zakresie związanych z pracą.

*Zakres odpowiedzialności:*

1.

Dietetyk odpowiedzialny jest za sumienne wykonywanie zadań
należących do jego obowiązków.

2.

Dietetyk odpowiedzialny jest za realizację zadań Działu Żywienia w
czasie nieobecności kierownika oraz innych zastępowanych przez niego
pracowników.

3.

Dietetyk ponosi odpowiedzialność materialną za szkody poniesione
przez Szpital, a wynikające z zaniedbań w realizacji powierzonych zadań.

4.

Dietetyk ponosi odpowiedzialność materialną za powstałe w magazynie
niedobory, a wynikające z zaniedbań w realizacji powierzonych zadań.

Zakres uprawnień:

1.

Określanie standardów wyposażenia kuchni, magazynu, bufetu z
uwzględnieniem wymogów systemu HACCP.

2.

Zastępowanie kierownika Działu Żywienia w czasie jego nieobecności
oraz podejmowanie wszelkich niezbędnych decyzji w tym czasie.

3.

Bieżąca kontrola nad procesem pobierania posiłków z kuchni,
transportem i dystrybucją w oddziałach, utrzymaniem prawidłowego
stanu sanitarno - epidemiologicznego w kuchenkach oddziałowych oraz
sposobem przechowywania żywności pacjentów w oddziałach.

4.

Udział w kursach i szkoleniach celem doskonalenia zawodowego oraz do
doskonalenia podyplomowego.

5.

Zgłaszanie uwag do organizacji i wyposażenia stanowiska pracy.

6.

Prowadzenia edukacji dietetycznej pacjentów oraz szkoleń personelu
Działu Żywienia i pracowników Szpitala z zakresu systemu HACCP,
Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej oraz
dietetyki.

W dniu 15.10.2019 o 22:41, {{ email }} pisze: