Re: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL WOJEWÓDZKI W OPOLU SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w sprawie Żywienie w szpitalach #233 z SZPITAL WOJEWÓDZKI W OPOLU SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Opole 24.10.2019r.
Szpital Wojewódzki w Opolu udostępnia informacje:
Ad 1) Szpital Wojewódzki w Opolu zatrudnia trzy dietetyczki.
Ad 2) Średnio na jedną dietetyczkę przypada około 70 pacjentów
hospitalizowanych.
Ad 3) W Szpitalu Wojewódzkim w Opolu istnieje możliwość uzyskania przez
pacjenta indywidualnej porady dietetyka – edukacji dietetycznej.
Edukacja dietetyczna obejmuje:
1.
przeprowadzenie wywiadu żywieniowego, pozwalającego ocenić stan
odżywienia, a także wskazać błędy żywieniowe;
2.
przekazanie podstawowej wiedzy o zasadach prawidłowego żywienia;
3.
określenie indywidualnego zapotrzebowania na energię i składniki
odżywcze z uwzględnieniem ograniczeń dietetycznych wynikających ze
stanu zdrowia;
4.
przedstawienie zasad właściwego doboru surowców oraz potraw przy
planowaniu posiłków,
a także zasad planowania jadłospisów;
5.
omówienie zastosowanie tradycyjnych i nowoczesnych technik
kulinarnych w sporządzaniu potraw oraz ich doboru w określonej diecie.
Pacjent po uzyskaniu porady dietetycznej przez dietetyka otrzymuje
„Kartę edukacji dietetycznej”.
Pacjent informację możliwości edukacji dietetycznej uzyskuje przy
przyjęciu do danego oddziału Szpitala jak i również w czasie
hospitalizacji i przy wypisie do domu od pielęgniarek i lekarzy.
Ad 4) Aktualna wysokość dziennej stawki wyżywienia przypadająca na
jednego pacjenta to kwota 15,40zł. W związku z okresem zmian dostawców
artykułów spożywczych, kwota ta zapewne ulegnie zwiększeniu.
Ad 5) Szpital Wojewódzki w Opolu nie korzysta z usług firmy cateringowej.
Ad 6) W Szpitalu stosujemy zasadę, że jakość produktów używanych do
produkcji posiłków jest określana na etapie postępowania przetargowego,
poprzez stosowanie konkretnych opisów parametrów do wszystkich artykułów
spożywczych. Wartość energetyczna i odżywcza jest wyliczana przez
dietetyka na podstawie jadłospisu i tabel odżywczych.
Ad 7) Ocena jakości żywienia jest prowadzona w oparciu o:
1. ocenę wartości odżywczej i energetycznej podawanych posiłków z
uwzględnieniem poszczególnych diet – przeprowadzaną przez dietetyka,
2. ocenę jakościową opracowywanych jadłospisów – przeprowadzaną przez
dietetyka metodą Szewczyńskiego,
3. codzienną kontrolę wielkości porcji – przeprowadzaną przez mistrza
lub osobę zastępującą na etapie wydawania posiłków przez kuchnię do
oddziałów,
4. codzienną ocenę organoleptyczną posiłków – przeprowadzaną przez
dietetyka,
5. codzienny monitoring dystrybucji posiłków przeprowadzany przez
dietetyka,
6. sprawdzanie stanu higienicznego kuchenek oddziałowych przez personel
Działu Żywienia
i pielęgniarki łącznikowe danego oddziału.
Ad 8) W Szpitalu pielęgniarki i opiekuni medyczni są odpowiedzialni za
karmienie chorych
i udzielanie pomocy podczas spożywania posiłków pacjentom, którzy tego
wymagają a także kontrolę ilości spożytych posiłków i płynów przez
pacjentów. Nad prawidłowością tych działań czuwają pielęgniarki oddziałowe.
Ad 9) Szpital Wojewódzki w Opolu nie korzysta z usług firmy cateringowej.
Ad 10) W Szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg – uwagi i oceny na
temat wyżywienia można zgłaszać za pomocą „Kart uwag i propozycji”,
które wrzuca się do skrzynek uwag i propozycji znajdujących się w każdym
oddziale. W Szpitalu funkcjonuje badanie punktowe satysfakcji
z obszaru żywienia. Szpital posiada osobę odpowiedzialną za kontakt w
sprawie skarg.
Ad 11) W roku 2017 i 2018 nie wpłynęły skargi dotyczące niewłaściwego
żywienia.
Ad 12) W roku 2018 personel lekarski przechodził szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych. Takie szkolenia dla personelu
lekarskiego są realizowane systematycznie.
Ad 13) Leczenie żywieniowe doustne w Szpitalu oparte jest na opracowanym
w Instytucie Żywności i Żywienia systemie dietetycznym dla zakładów
służby zdrowia. Klasyfikacja diet stosowanych w Szpitalu Wojewódzkim w
Opolu zawiera 14 rodzajów diet: dieta podstawowa, łatwostrawna,
łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego, łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu, z ograniczeniem
łatwoprzyswajalnych węglowodanów, łatwostrawna o kontrolowanej
zawartości kwasów tłuszczowych, łatwostrawna ubogoresztkowa,
łatwostrawna o konsystencji papkowatej, płynna odżywcza, łatwostrawna
płynna, w trakcie leczenia biegunki, ścisła z możliwością podawania
płynów, ścisła i specjalna;wg zaleceń lekarzy – dieta bezglutenowa,
wegetariańska, wegańska.
Ad 14) W Szpitalu Wojewódzkim w Opolu nie spotkaliśmy się z sytuacją
braku możliwości zapewnienia diety wskazanej przez lekarza dla pacjenta.
Wykwalifikowana i z dużym doświadczeniem kadra Działu Żywienia zapewnia
wyżywienie również dla chorych w diecie specjalnej – dieta bezglutenowa,
wegetariańska, wegańska.
Ad 15) Według klasyfikacji diet stosowanych w Szpitalu Wojewódzkim dieta
wegetariańska lub wegańska jest dietą specjalną, potrawy w ramach tej
diety są przygotowywane przez kuchni centralną z udziałem dietetyków.
Ad 16) Szpital Wojewódzki w Opolu zapewnia pacjentom doustne suplementy
pokarmowe, które zapewniają m.in. dodatkowe ilości białka czy kalorii
wspomagając proces powrotu do zdrowia. Suplementy pokarmowe zleca lekarz
a wydaje je apteka szpitalna dla pacjentów danego oddziału.
*Zakres obowiązków*: _*Dietetyk*_
1.
W zakresie związanym z planowaniem i oceną żywienia dietetyk
zobowiązany jest do:
1.
Opracowywania jadłospisów dla pacjentów Szpitala z uwzględnieniem
klasyfikacji diet.
2.
Opracowywania jadłospisów dla pracowników Szpitala w bufecie,
stosownie do potrzeb
klientów i możliwości Szpitala.
3.
Generowania w systemie informatycznym zestawienia diet z oddziałów
Szpitala w i przekazywania jego do kuchni
4.
Sporządzania zapotrzebowania na artykuły żywnościowe w oparciu o
obowiązującą gramaturę potraw i zestawienie ilości diet w oddziałach.
5.
Oceny jakościowej jadłospisów z uwzględnieniem wartości odżywczej i
energetycznej
6.
Sprawdzania jakości i ilości (gramatury) posiłków sporządzanych w
kuchni i wydawanych
do oddziałów.
2.
W zakresie związanym z utrzymywaniem wysokiej jakości żywienia
pacjentów oraz wdrażanymi
systemami jakości dietetyk zobowiązany jest do:
1.
Weryfikacji, wdrażania i realizowania szpitalnego programu Dobrej
Praktyki Produkcyjnej i Dobrej
Praktyki Higienicznej.
2.
Udziału i prowadzenia szkoleń personelu Działu Żywienia i
pracowników Szpitala z zakresu systemu HACCP, Dobrej Praktyki
Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej oraz dietetyki.
3.
Udziału w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego na
dostawy żywności.
4.
Udziału w przeprowadzanych kontrolach zewnętrznych i audytach.
3.
W zakresie związanym z procesem żywienia pacjentów w oddziałach
dietetyk zobowiązany jest do:
1.
Monitorowania procesu pobierania posiłków z kuchni, transportu i
dystrybucji w oddziałach.
2.
Kontrolowania jakości stosowanych do produkcji surowców w kuchni
oraz warunków ich przechowywania.
3.
Nadzoru nad utrzymaniem prawidłowego stanu sanitarno -
epidemiologicznego w kuchenkach
oddziałowych oraz sposobem przechowywania żywności pacjentów w oddziałach.
3. Wykonywania oceny jakościowej potraw przeznaczonych dla pacjentów.
4. Prowadzenia edukacji dietetycznej pacjentów i ich rodzin.
5. Udziału w przygotowywaniu przez kuchnię potraw dla pacjentów na
diecie specjalnej
np. wegetariańskiej, wegańskiej.
4.
W zakresie zadań dotyczących gospodarki magazynowej dietetyk
zobowiązany jest do:
1.
Prowadzenia rozdzielnej gospodarki magazynowej dla Magazynu –
Szpital oraz Magazynu – Bufet.
2.
Zamawiania artykułów spożywczych zgodnie z podpisanymi umowami i
faktycznymi potrzebami.
3.
Sprawdzania dostarczonego towaru oraz prowadzenia zapisów w zakresie
obejmującym :
1.
kontrolę ilościową i jakościową dostarczanych artykułów spożywczych,
2.
sporządzanie „Protokołu reklamacji” w przypadku stwierdzonych braków
ilościowych lub jakościowych dostarczonego towaru,
3.
kontrolę warunków transportu artykułów spożywczych i prowadzenie
zapisów w „Rejestrze kontroli dostaw artykułów spożywczych”
4.
Magazynowania artykułów spożywczych z zachowaniem odpowiedniej
segregacji, w miejscach zapewniających odpowiednie warunki
przechowywania i zabezpieczenia przed uszkodzeniami lub
zniszczeniem, zgodnie z zaleceniami producenta.
5.
Wydawania towaru zgodnie ze „Zleceniem wydania artykułów spożywczych”
6.
Prowadzenia elektronicznej ewidencji towaru w programie informatycznym.
7.
Bieżącego prowadzenia "Rejestru faktur i dokumentów PZ" dla
odrębnych magazynów.
8.
Dbanie o zapewnienie optymalnego poziomu zapasów artykułów
spożywczych w magazynie.
5.
Dietetyk jest zobowiązany także do:
1.
Znajomość i przestrzeganie Regulaminu Organizacyjnego, standardów
udzielania świadczeń zdrowotnych, standardów i procedur dotyczących
akredytacji i zintegrowanego systemu zarządzania według normy ISO,
systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy, przepisów ogólnego
rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO) oraz w zakresie
wewnętrznej polityki
bezpieczeństwa informacji, a także innych przepisów określających
prawa i obowiązki pracownika (m.in. Prawa Pacjenta, Regulamin Pracy,
Kodeks Pracy, przepisy bhp, popż i inne.)
2.
Należytego obchodzenia się z powierzonym mieniem, sprzętem, aparaturą.
3.
Zgłaszania uwag dotyczących awarii urządzeń, sprzętu i wyposażenia
stanowiska pracy.
4.
Noszenia w czasie pracy odpowiedniej odzieży i identyfikatora.
5.
Dokładnego i sumiennego wykonywania poleceń przełożonych,
terminowego rozliczania się
z powierzonych zadań.
6.
Podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz udziału w szkoleniach
zgodnie z potrzebami Szpitala.
7.
Znajomość zasad sanitarno-epidemiologicznych oraz metod zapobiegania
zakażeniom szpitalnym.
8.
Realizowanie zadań kierownika działu podczas jego nieobecności.
9.
Wykonywania poleceń przełożonych nie wymienionych w niniejszym
zakresie związanych z pracą.
*Zakres odpowiedzialności:*
1.
Dietetyk odpowiedzialny jest za sumienne wykonywanie zadań
należących do jego obowiązków.
2.
Dietetyk odpowiedzialny jest za realizację zadań Działu Żywienia w
czasie nieobecności kierownika oraz innych zastępowanych przez niego
pracowników.
3.
Dietetyk ponosi odpowiedzialność materialną za szkody poniesione
przez Szpital, a wynikające z zaniedbań w realizacji powierzonych zadań.
4.
Dietetyk ponosi odpowiedzialność materialną za powstałe w magazynie
niedobory, a wynikające z zaniedbań w realizacji powierzonych zadań.
Zakres uprawnień:
1.
Określanie standardów wyposażenia kuchni, magazynu, bufetu z
uwzględnieniem wymogów systemu HACCP.
2.
Zastępowanie kierownika Działu Żywienia w czasie jego nieobecności
oraz podejmowanie wszelkich niezbędnych decyzji w tym czasie.
3.
Bieżąca kontrola nad procesem pobierania posiłków z kuchni,
transportem i dystrybucją w oddziałach, utrzymaniem prawidłowego
stanu sanitarno - epidemiologicznego w kuchenkach oddziałowych oraz
sposobem przechowywania żywności pacjentów w oddziałach.
4.
Udział w kursach i szkoleniach celem doskonalenia zawodowego oraz do
doskonalenia podyplomowego.
5.
Zgłaszanie uwag do organizacji i wyposażenia stanowiska pracy.
6.
Prowadzenia edukacji dietetycznej pacjentów oraz szkoleń personelu
Działu Żywienia i pracowników Szpitala z zakresu systemu HACCP,
Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej oraz
dietetyki.
W dniu 15.10.2019 o 22:41, {{ email }} pisze:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: {{ email }}
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>