1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków.
Tak
Do zakresu obowiązków należy: Odbieranie zapotrzebowań żywieniowych z poszczególnych oddziałów, sporządzanie i przekazywanie sporządzonych zapotrzebowań żywieniowych do realizacji podmiotowi świadczącemu usługę żywienia pacjentów Szpitala, sporządzanie pisemnego zestawienia korekt do zapotrzebowań żywieniowych dokonywanych przez oddziały telefonicznie oraz przekazywanie korekt telefonicznych podmiotowi świadczącemu usługę żywienia pacjentów Szpitala, kontrola pisemnych zestawień korekt zapotrzebowania na kolację danego dnia oraz śniadanie dnia następnego przekazywanych telefonicznie przez oddziały bezpośrednio do podmiotu świadczącego usługę żywienia pacjentów Szpitala, przekazywanie jadłospisu na tydzień wszystkim oddziałom szpitalnym, kontrola nad sporządzaniem diet specjalistycznych wg zleceń lekarskich z oddziałów oraz innych diet wymagających szczególnej dokładności ( wagowej, kalorycznej, jakościowej ), kontrola i nadzór nad jakością i warunkami w jakich są przechowywane surowce stosowane do produkcji, kontrola przebiegu procesów technologicznych, prawidłowego przygotowania poszczególnych diet oraz jakości posiłków na etapie produkcji, kontrola wydawanych posiłków zgodnie z jadłospisem i obowiązującymi normami./ według zasad dietetyki i normatywów racji dziennej chorego /, nadzorowanie warunków transportu i wydawania posiłków na oddziałach, kontrola nad właściwym utrzymaniem stanu sanitarno-higienicznego, ładu
i porządku oraz estetyki pomieszczeń kuchennych i stołówek.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Ok.250 -270 pacjentów
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
pacjentów?
Tak, na każdym oddziale szpitalnym na tablicy ogłoszeń jest podany numer telefonu do dietetyka szpitalnego.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Osobodzień na 1 pacjenta wynosi 14,12 zł
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną
kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków?
Tak, brak minimalnej kwoty.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą
i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Nie posiada. W Umowie Usługi jedynie jest zawarty zapis dotyczący wartości odżywczej i kalorycznej posiłków.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych
pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
się odbywają?
Tak. Za kontrole odpowiada dietetyk szpitalny, który kontroluje posiłki codziennie.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
one się odbywają?
Dietetyk szpitalny w czasie kontroli posiłku na oddziale dokonuje pomiaru wagowego produktów i potraw.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
TAK
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
TAK - Regulamin przyjmowania, rozpatrywania, załatwiania skarg i wniosków/TAK
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia/ zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018
roku.
0
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
NIE
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
Dieta podstawowa
Dieta łatwostrawna ( lekkostrawna )
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
Dieta łatwostrawna z ograniczaniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
Dieta bogatobiałkowa (wysokobiałkowa)
Dieta o zmienionej konsystencji – ścisła
Dieta o zmienionej konsystencji – płynna
Dieta o zmienionej konsystencji – papkowata
Dieta o zmiennej konsystencji - do żywienia przez sondę (zgłębnik lub przetokę)
Dieta przeciwbiegunkowa
12. Inne- dieta bezglutenowa, bez mleczna itd.
Źródła :
1.H. Ciborowska , A. Rudnicka „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, wyd.PZWL ;
2. wiedza dietetyka.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Firma cateringowa zapewnia posiłki dla ww.diet
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
lub wegańską?
Tak
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Nie
Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
na adres: sprawa-16824@fedrowanie.siecobywatelska.pl
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie
z zasadami reprezentacji --
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872