„H
Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka
im. św. Jana Pawła II
Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny Nr 6
Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
w Katowicach
L.dz /ZW/DEAG/1.2.).L/10/19 Katowice / 2019-10-25
Dyrektor
mgr inż.
Marian Kreis
ul. Medyków 16
40-752 Katowice
SEKRETARIAT
tel.: (32) 207 15 00
fax: 32 207 1546
sekretariat©gczd.katowice.pl
www.gczd.katowice.pl
CERTYFIKATY
JAKOŚCI:
CERTYFIKAT 2015/11
Czysty Szpital
gg) SYST,
No
1og0 R"
CER,
ah sel
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
Szanowni Państwo,
W odpowiedzi na wniosek z dn. 15.10.2019r.,(wpływ do GCZD im. św. Jana
Pawła Il w dn. 16.10.2019r.) o udzielenie informacji publicznej w zakresie wskazanym
we wniosku, Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka im. św. Jana Pawła II
Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny Nr 6 Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
w Katowicach informuje, iż:
1)
Szpital zatrudnia 7 dietetyków. W załączeniu przekazujemy zakres ich
obowiązków.
Średnio na 1 dietetyka przypada około 57 pacjentów.
W GCZD im. św. Jana Pawła II istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka, o czym pacjenci są informowani przez lekarzy, pielęgniarki i dietetyków
pracujących w Szpitalu.
Dzienna stawka żywieniowa na 1 pacjenta hospitalizowanego w oddziałach
dziecięcych Szpitala wynosi 16,97 zł netto, a dla pacjentek hospitalizowanych
w Oddziale Położnictwa i Perinatologii Szpitala wynosi 18,40 zł netto.
Szpital posiada zawartą umowę na usługę całodziennego kompleksowego
żywienia w formie cateringu pacjentów GCZD z firmą zewnętrzną.
w przedmiotowej umowie nie określono minimalnej kwoty/procentu
przeznaczonej na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.
Szpital nie posiada własnej dokumentacji regulującej jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków, jednakże w zawartej przez Szpital
umowie na usługę całodziennego kompleksowego żywienia w formie cateringu
pacjentów GCZD zastrzegło, iż na wniosek Szpitala wykonawca przedstawi
wartość energetyczną każdego z posiłków oraz recepturę danej potrawy, która
zawiera informację o wszystkich produktach użytych do przygotowania danego
posiłku.
Dietetyk Szpitala codziennie kontroluje jakość posiłków podawanych pacjentom.
W GCZD codziennie lekarze, dietetycy oraz pielęgniarki dokonują oceny stanu
odżywienia pacjenta — przeprowadzają wywiad żywieniowy.
Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka
za im. św. Jana Pawła II
Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny Nr 6
Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
w Katowicach
9) W umowie na usługę całodziennego kompleksowego żywienia w formie cateringu
pacjentów GCZD zawarto zapis odnośnie zatrudnienia dietetyka. Wymóg ten
został określony w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia (SIWZ) do
postępowania przetargowego, w wyniku którego zawarto ww. umowę,
a w ofercie złożonej przez Oferenta, która jest intergalną częścią umowy (stanowi
jej załącznik), Oferent oświadczył, iż spełnia wszystkie wymagania zawarte w
Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia i przyjmuje je bez zastrzeżeń.
10) W Szpitalu obowiązuje Procedura rozpatrywania skarg i wniosków (PA-12) i każda
wniesiona do Szpitala skarga rozpatrywana jest zgodnie z powyższą Procedurą,
również ta, która dotyczy żywienia, a za jej procedowanie odpowiedzialny jest
Dział Organizacyjno-Prawny.
11) Zarówno w 2017r. i 2018r. do Szpitala wpłynęto po jednej skardze dotyczącej
jakości posiłku podanego pacjentowi.
12) W 2018r. lekarze zatrudnieni w GCZD nie uczestniczyli w szkoleniach z zakresu
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu.
13) W Szpitalu stosuje się 12 rodzajów diet:
a) dieta podstawowa,
o
dieta bogatoresztkowa,
)
)
dieta łatwostrawna,
) dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu,
)
o 0
dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie
soku żołądkowego,
o
f) dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji:
- papkowata,
- płynna
- płynna wzmocniona
- do żywienia przez zgłębnik lub przetokę,
g) dieta ubogoenergetyczna,
h) dieta o kontrolowanej zawartości kwasów ttuszczowych,
|| dieta bogatobiatkowa,
j) dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów,
k) dieta niskobiałkowa,
|) diety indywidualne (ziemniaczana, bezglutenowa, niskoresztkowa,
diagnostyczna, specjalna, ketogenna, wysokoenergetyczna w chorobach
nowotworowych).
Powyższe diety zostały opracowane na podstawie poniższych publikacji:
a) M. Jarosz, Zasady prawidłowego żywienia w szpitalach, IŻŻ, 2011,
b)H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka, Żywienie zdrowego i chorego
człowieka, PZWL, 2012,
c) M. Jarosz, Zalecenia zdrowego żywienia w schorzeniach układu krążenia,
układu oddechowego, narządu ruchu, psychosomatycznych
i onkologicznych, IŻŻ, 2012,
a
Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka
za im. św. Jana Pawła II
Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny Nr 6
Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
w Katowicach
d)E. Kolarzyk, Wybrane problemy higieny i ekologii człowieka, Wyd. UJ, 2000
(rozdz. A. Szpanowska-Wohn „Dietetyka”)
oraz na podstawie obowiązującej w Szpitalu Procedury „Standard żywienia
pacjentów w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka”.
14) Szpital zapewnia wszystkim swoim pacjentom każdy rodzaj diety.
15) Szpital, na życzenia pacjenta, zapewnia dietę wegetariańską oraz dietę wegańską.
16) Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót
do zdrowia.
Z poważaniem
KOORDYNAĄYOR
Działu AgyninisAracji
mgrftyva Bakoś
Załączniki jw.
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, ODPOWIEDZIALNOŚCI I UPRAWNIEŃ
OPIS STANOWISKA
NA STANOWISKU: DIETETYCZKA Nazwisko i imię: .........----e2snasose wos aee eos awa nawaza neo ane aaa naw aaa naz m
GÓRNOŚLĄSKIE CENTRUM ZDROWIA DZIECKA IM. ŚW. JANA PAWŁA II SAMODZIELNY PUBLICZNY
SZPITAL KLINICZNY NR 6 ŚLĄSKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO W KATOWICACH
Podporządkowanie służbowe:
1. Bezpośrednio: dietetyczce koordynującej I 2. Pośrednio: Naczelnej Pielęgniarce NR DI/ZO/02
Dietetyczka j j iązki ie przepisów prawa a w szczególności:
Data opracowania:
- Ustawy z 15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej (Dz.U. z 2016 r. poz1638)
- Kodeksu Pracy. 12.07.2008
- Regulaminów i Zarządzeń obowiązujących w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka im. św. Jana Pawła Il Samodzielny | Obowiązuje od:
Publiczny Szpital Kliniczny Nr 6 Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach . |ozowazijeoć |
01.10.2008
Zakres obowiązków z obszaru bezpieczeństwa i higien
s _ Znać przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej,
Brać udział w szkoleniach z tego zakresu,
Wykonywać pracę w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz
stosować się do wydawanych w tym zakresie poleceń i wskazówek przełożonych,
Dbać o stan sprzętu i urządzeń oraz ład i porządek w miejscu pracy,
Poddawać się wstępnym, okresowym i kontrolnym badaniom lekarskim.
Charakterystyka stanowiska pracy
Dietetyczka jest
zobowiązana
Kwalifikacje zawodowe:
s _ Dyplom dietetyczki
Ścisłej współpracy z kuchnią w celu uzyskania jak najwyższej jakości podawanych posilków, wszelkie wątpliwości wyjaśnia poprzez bezpośredniego
przełożonego z zachowaniem drogi służbowej.
Czuwania nad utrzymaniem powierzonego jej odcinka pracy w bezwzględnej czystości i zdawania odcinka pracy w pełni przygotowanego na kolejny
dyżur.
Ścisłego przestrzegania tajemnicy zawodowej i służbowej.
Systematycznego doskonalenia kwalifikacji zawodowych.
Wykonywania poleceń przełożonych wynikających z pracy zawodowej, a nie objętych niniejszym zakresem.
Przestrzegania czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy zgodnie z grafikiem i potwierdzić każdorazowo początek i koniec dyżuru na liście
obecności.
Przestrzegania regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku.
. _ Przestrzegania w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.
9. - Przestrzegania obowiązujących standardów, instrukcji i procedur.
10. Obowiązujących standardów w tym wynikających z Systemu Zarządzania Jakością.
„ Ponadto Dietetyczka:
Odpowiada za właściwe zaopatrzenie chorych w pożywienie wg zleceń lekarskich.
Uczestniczy w obchodach lekarskich i czuwa nad zmianami diet chorych.
Realizuje zmiany diet w terminie zleconym przez lekarzy.
Sporządza zamówienia diet na dzień następny zgodnie ze stanem chorych i modyfikuje je zgodnie ze stanem chorych.
Kontroluje posiłki pod względem smakowym oraz ocenia wielkość porcji i temperaturę wydawanych potraw.
Dba o estetykę podawania posiłków.
Wykonuje bądź wykańcza niektóre precyzyjne diety.
Oblicza na zlecenie wartość odżywczą diet.
Czuwa nad utrzymaniem należytego stanu higieniczno sanitłamego w kuchenkach oddziałowych.
Zgłasza przełożonemu wnioski dotyczące wyposażenia oddziału w sprzęt i naczynia kuchenne.
Prowadzi stałą kontrolę lodówek przeznaczonych dla pacjentów i szafek przyłóżkowych (pod względem przechowywanej żywności), kontrolę
przeprowadza zgodnie z obowiązującym standardem nie rzadziej niż 1 raz na 7 dni, dokumentuje w specjalnie do tego celu założonym zeszycie,
kontrolę temperatury w lodówce sprawdza 1 raz na dzień, odnotowuje w zeszycie.
Prowadzi podręczny magazyn żywności na oddziale i rozlicza się z zużytych produktów.
Odbiera na oddziale od pracowników kuchni termosy / tace z posiłkami.
Rozdaje posiłki w oddziale.
Prowadzi edukację pacjenta illub jego rodziców/opiekunów prawnych zgodnie z posiadanymi kwalifikacjami.
Zbiera opinie pacjentów dotyczące żywienia.
Pomaga pielęgniarkom w karmieniu pacjentów przytomnych, drogą doustną.
Wykonuje inne czynności zgodne z kwalifikacjami zlecone przez przełożonego, a nie objęte niniejszym zakresem.
Ma obowiązek uczestniczyć w szkoleniach obowiązkowych zgodnie z obowiązującym planem szkoleń wewnętrznych.
Dba o dobre imię i prestiż szpitala.
Przestrzega Praw Pacjenta.
Służbowy zakres obowiązków
= 3 © 6 51 m M OO
Strona I z2
ZAKRES OBOWIĄZKÓW, ODPOWIEDZIALNOŚCI I UPRAWNIEŃ
OPIS STANOWISKA
NA STANOWISKU: DIETETYCZKA Nazwiska | imię: .........um-uesmane aasaszano0 A
GÓRNOŚLĄSKIE CENTRUM ZDROWIA DZIECKA IM. ŚW. JANA PAWŁA II SAMODZIELNY PUBLICZNY
SZPITAL KLINICZNY NR 6 ŚLĄSKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO W KATOWICACH
Dietetyczka ponosi odpowiedzialność za:
Całokształt spraw związanych z powierzonymi obowiązkami.
Realizację powierzonych jej zadań, podejmowane decyzje i inicjatywę wymaganą na jej stanowisku pracy.
Podjęte przez siebie decyzje i za niepodjęcie decyzji w sytuacjach tego wymagających.
Powierzony jej na stanowisku pracy sprzęt i środki niezbędne do wykonywania powierzonych zadań, każde
zaginięcie lub uszkodzenie zgłasza bezpośredniemu przełożonemu.
5. Świadome uszkodzenie sprzętu i środków niezbędnych do wykonywania powierzonych obowiązków oraz szkody
wyrządzone w mieniu Szpitala pod rygorem zwrotu kosztów uszkodzenia czy naprawy.
Dietetyczka ma prawo do:
1. Czynnego udziału w szkoleniach organizowanych na terenie Szpitala i poza nim, celem podnoszenia kwalifikacji
* © PA
odpowiedzialności
zawodowych
Zgłaszania przełożonemu wniosków dotyczących metod leczenia dietetycznego.
Zgłaszania przełożonemu uwag dotyczący jakości i ilości posiłków.
Okresowej i sprawiedliwej oceny swojej pracy.
Zakres uprawnień
m» © IB
Odwołania się od decyzji przełożonego do zwierzchnika wyższego szczebla.
Ponadto Dietetyczka:
1. Zachowuje drogę służbową, sprawy, z którymi zwraca się do zwierzchnika wyższego stopnia muszą być
zaopiniowane przez bezpośredniego przełożonego.
inne:
Postanowienia
Oświadczam, iż zapoznałem/am się z treścią niniejszego zakresu obowiązków, odpowiedzialności i
uprawnień oraz, że zobowiązuję się do jego przestrzegania.
Data i czytelny podpis pracownika Podpis bezpośredniego przełożonego
Oświadczenie pracownika
Pieczątka i Podpis Pracodawcy
Strona 2 z2