SUBJECT: Wniosek o informację publiczną
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków.
Odp. 1. Tak. Szpital zatrudnia dietetyków. Zakres obowiązków w załączeniu.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odp. 2. Na jednego dietetyka przypada około 160 pacjentów.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
pacjentów?
Odp. 3. W szpitalu są prowadzone indywidualne porady - dotyczą pacjentek objętym programem Dieta Mamy. Poza tym w wyjątkowych sytuacjach np. dot. diet specjalnych dietetyk przeprowadza konsultację z pacjentką.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Odp. 4. Dzienna stawka żywieniowa na pacjenta wynosi 26 złotych netto. W programie Dieta mamy szpital otrzymuje dodatkowo 18,20 na realizację programu.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną
kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków?
Odp. 5. Szpital nie korzysta z usług firmy zewnętrznej. Szpital posiada własną kuchnię gdzie posiłki są przygotowywane od podstaw.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą
i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Odp. 6. Jakość produktów używanych do przygotowywania posiłków oraz ich wartość odżywcza określona jest w specyfikacji diet stosowanych w naszym szpitalu – poniżej przykład. Szpital nie stosuje dodatków do wytwarzania potraw zgodnie z Polityką bezpieczeństwa żywności – poniżej.
Dieta kobiety w okresie laktacyjnym powinna być różnorodna i pokrywać zapotrzebowanie na wszyskie składniki pokarmowe (makro- i mikroskładniki). Posiłki powinny być skomponowane z wykorzystaniem produktów ze wszystkich grup: warzyw, owoców, produktów zbożowych, mlecznych, mięs, ryb, jaj, tłuszczu roślinnego i roślin strączkowych.
Z jadłospisu należy wyeliminować niepasteryzowane wyroby mleczne (ryzyko zakażenia bakterią Listeria), surowe mięso, ryby, owoce morza (pasożyty, Toxoplasma), surowe jaja (Salmonella), grzyby leśne (zatrucia).
W diecie kobiety karmiącej zwiększa się zapotrzebowanie na energię, składniki odżywcze i płyny. Zmiany te wynikają średniej objętości produkowanego mleka w ciagu dnia (średnio 780ml) oraz potrzebnej energii organizmu do jego wyprodukowania.
Energetyczność diety zwiększono o 540 kcal na dzień. Zawartość białka w diecie powinna wynosić 1,45g/1kg m.c./dobę.
Ilość tłuszczu w diecie zwiększono o 11 - 20g/dobę. Spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych (tłuszcz zwierzęcy) i kwasów tłuszczowych typu trans (utwardzany tłuszcz roślinny) powinno być poniżej 5–6 % energii z tłuszczy, a podaż kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 (EPA i DHA) zwiększona o podaż DHA (wyjściowo 250 mg + 100-200 mg DHA na dobę, najlepiej w postaci 2 porcji ryb/tydzień, w tym raz ryby tłuste.
Podaż błonnika pokarmowego nie powinna być mniejsza, niż 25 g/ dobę.
Produkty wymienione w całodziennej racji pokarmowej powinny być następnie prawidłowo rozłożone na posiłki, które muszą być odpowiednio sporządzone pod względem smakowym, konsystencji, barwy oraz o odpowiedniej temperaturze (nie niższej jak 65C – w przypadku podawania na ciepło oraz nie wyższa niż 10C w przypadku podawania na zimno.).
Nie należy łączyć w jednym posiłku potraw o podobnej barwie i konsystencji lub o podobnym smaku.
Stosowane techniki kulinarne: wszystkie, z ograniczeniem smażenia w dużej ilości tłuszczu, z ograniczeniem soli.
Dzienna racja pokarmowa dla diety podstawowej:
Procentowy rozdział całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki:
Produkty i potrawy dozwolone, ograniczane i przeciwwskazane w diecie kobiety karmiącej:
Polityka bezpieczeństwa żywności:
Zobowiązujemy się do produkcji posiłków gastronomicznych, zgodnych
z wymaganiami prawa żywnościowego i oczekiwaniami klientów.
Nasze działania mają na celu spełnienie wymagań przepisów prawa, produkcję dań bezpiecznych dla zdrowia naszych klientów, wzrost ich zaufania, poprawę organizacji pracy oraz doskonalenie świadomości i odpowiedzialności pracowników.
Bezpieczeństwo zdrowotne naszych posiłków zapewniamy poprzez przestrzeganie zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz analizowanie zagrożeń i monitorowanie krytycznych punktów kontroli w całym cyklu technologicznym - od przyjęcia surowców do wydania gotowych posiłków.
Nasze cele strategiczne to:
Doskonalenie jakości posiłków opartych na naturalnych składnikach.
Systematyczne monitorowanie dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej.
Ciągłe analizowanie zagrożeń bezpieczeństwa żywności.
Stosowanie surowców od kwalifikowanych dostawców.
Podnoszenie kwalifikacji i kompetencji pracowników.
Stosowanie nowoczesnych maszyn i urządzeń.
Tworzenie jasnych i zrozumiałych instrukcji oraz procedur dla pracowników.
Będziemy systematycznie nadzorować realizację Polityki Bezpieczeństwa Żywności w trakcie przeglądów systemu zarządzania bezpieczeństwa żywności.
Zobowiązujemy pracowników odpowiedzialnych w procesie wytwarzania i dystrybucji posiłków do dołożenia wszelkich starań, aby urzeczywistnić Politykę Bezpieczeństwa Żywności i osiągnąć wytyczone cele.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
się odbywają?
Odp. 7. Tak . Kontrole odbywają się codziennie podczas dystrybucji posiłków, przeprowadza je dietetyczka w dni powszednie a w weekendy osoby pełniące funkcje szefa zmiany. Ponadto pielęgniarka/położna oddziału wydając posiłki sprawdza ich jakość.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
one się odbywają?
Odp. 8. Tak . Kontrole sprawuje pielęgniarka/położna oddziału podczas każdego posiłku, a systemowy nadzór sprawuje dietetyk.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
Odp. 9. Szpital nie współpracuje z firma cateringową. Szpital posiada własną kuchnię.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Odp. 10. Tak. W szpitalu jest wdrożona procedura zgłaszania skarg oraz osoba wyznaczona do kontaktu.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018
roku.
Odp. 11. Żadnych skarg i zatruć w tym okresie nie odnotowano.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Odp. 12. Nie.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
Odp. 13. W szpitalu funkcjonuje 25 rodzajów diet. Diety są opracowane przez dietetyka szpitala na podstawie wiedzy nabytej, publikacji naukowych oraz wewnętrznej regulacji szpitala.
1.Dieta podstawowa
2.Dieta łatwostrawna
3.Dieta łatwostrawna wysokobiałkowa
4.Dieta łatwostrawna niskobiałkowa
5.Dieta żołądkowa
6.Dieta wątrobowa
7.Dieta wątrobowo-cukrzycowa
8.Dieta cukrzycowa
9.Dieta niskokaloryczna (ubogoenergetyczna)
10.Dieta łatwostrawna o zmiennej konsystencji
11.Dieta płynna
12.Dieta płynna wzmocniona
13.Dieta papkowata
14.Dieta specjalna
15.Dieta bezsolna
16.Dieta małosolna
17.Dieta bezmleczna
18.Dieta wegetariańska
19.Dieta bezglutenowa
20.Dieta ścisła
21.Dieta dla dzieci
22.Dieta w I trymestrze ciąży
23.Dieta w II trymestrze ciąży
24.Dieta w III trymestrze ciąży
25. Dieta kobiety karmiącej
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Odp. 14. Szpital jest w stanie zapewnić taką dietę, jest ona uwzględniona w specyfikacji diet. W przypadku specjalnych wskazań medycznych w zakresie diety są one uwzględniane i pacjentka otrzymuje dietę dedykowaną dla niej.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
lub wegańską?
Odp.15. Tak . Szpital zapewnia dietę wegetariańską.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Odp. 16 Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. dostarczające dodatkowe ilości białka).