odp. sprawa-17293@fedrowanie.siecobywatelska.pl przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W KĘPNIE w sprawie Żywienie w szpitalach #888 z SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W KĘPNIE
{{ email }}
W odpowiedzi na mail z dnia 17.10.2019 r. w sprawie o udostępnienie
informacji publicznych zgodnie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10
ust. 1 ustawy dostępie do informacji publiczne odpowiadam na pytania.
_1.*Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.*_
/- W szpitalu jest zatrudniony dietetyk./
/- Do zadań pracownika zatrudnionego na stanowisku dietetyka należy:/
//
/1.Planowanie potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet,
zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia.//
/
/2. Planowanie jadłospisów w oparciu o obowiązującą klasyfikację diet.//
/
/3. Uczestniczenie w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie, przy
współpracy i pod nadzorem lekarza.//
/
/4. Udzielanie porad dietetycznych w ramach pobytu szpitalnego.//
/
/5. Opracowanie wniosków dotyczących zaopatrzenia kuchni w niektóre
surowce i produkty żywnościowe wynikające z jadłospisu//
/
/6. Nadzór nad jakością i estetyką wydawanych posiłków.//
/
/7. Prowadzenie instruktażu dla pracowników zatrudnionych przy produkcji
żywności pod kątem organizacji stanowisk pracy i przestrzegania zasad
dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz HACCP//
/
/8. Prowadzenie kontroli wewnętrznej kuchenek oddziałowych.////
/
/9. Przestrzeganie procedur , instrukcji i zarządzeń obowiązujących w
zakładzie – GHP,GMP,HACCP./
/10. S//umienne i staranne wykonywanie pracy,stosowanie się do poleceń
przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z
przepisami prawa lub umową o pracę 11. //P//odnoszenie kwalifikacji
zawodowych,//
/
/12. P//osiadanie aktualnych badań lekarskich i poddawanie się badaniom
okresowym w ustalonych terminach,////
/
/13. D//banie o dobro zakładu, ochrona jego mienia oraz zachowanie w
tajemnicy informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na
szkodę./
_2.***Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?*_
/- W zależności od ilości pacjentów na oddziele , na 1 dietetyka
przypada 100- 130 pacjentów/
_3. *Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentó*w?_
/- W ramach pobytu szpitalnego //udzielane są porady dietetyczne. A
także w ramach programu DIETA MAMY do 2 miesięcy po porodzie drogą mail./
_4.__*Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?*_
//- Szpital nie prowadzi takich obliczeń na bieżąco, gdyż /wiąże się to
z wyznaczeniem osoby do ich przeprowadzenia/*/./
*
_5.__*Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?*_
/- Szpital nie korzysta z usług firmy cateringowej./
_6. __*Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.*_
/- Wartość odżywcza i kaloryczna - zalecenia Instytutu Żywności i
Żywienia . Wyliczenia Program ESKULAP. //
//- Dopuszczalna ilości konserwantów, barwników, dodatków - NIE/**
**
_7.**__*Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
one się odbywają?*_
/- Jakość posiłków kontrolowana jest na bieżąco przez kierownika działu
żywienia, brygadzistę kuchni, a także okresowo przez WSSE w Poznaniu./
_8.__*Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
one się odbywają?*_
/- Personel oddziału na bieżąco przeprowadza//obserwację spożywanych
posiłków przez pacjentów.
/
/Kierownik żywienia przeprowadza kontrole z częstotliwością co 2
tygodnie oceniając m. innymi tzw. resztki talerzowe. /
_9. *Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?*_
/- Szpital nie ma umowy z firmą cateringową./
_10.*Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?*_
/- W szpitalu jest książka skarg oraz prowadzone są ankiety satysfakcji
pacjenta. /
_11.*Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.*_
/- W szpitalu nie odnotowano skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku./
_12. *Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek **Czy w 2018 r.
lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu? *_
/- W szpitalu co roku przeprowadzane jest szkolenie dla lekarzy z
zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? /
_13. *Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).*_
/- W szpitalu obowiązuje układ diet o ustalonej nomenklaturze, który
stworzy wspólną płaszczyznę porozumienia się lekarzy, pielęgniarek,
sekcji żywienia./
/- Liczba diet : 14
/
/- Rodzaj diet : Podstawowa, łatwo strawna, //Łatwo strawna z
ograniczenie tłuszczu, //Łatwo strawna z ograniczeniem substancji
pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, //Łatwo strawna o zmiennej
konsystencji, //Ubogoenergetyczna, //O kontrolowanej zawartości kwasów
tłuszczowych, //Łatwo strawna bogatobiałkowa, //Z ograniczeniem łatwo
strawnych węglowodanów, //Łatwo strawna niskobiałkowa, I Trymestr, II
Trymestr, III Trymestr, Laktacja, dzieci roczne. //W szczególnych
przypadkach chorobowych możne być zalecona indywidualna dieta nie objęta
układem diet np. bezglutenowa , wegetariańska/
/- Źródło ://publikacje naukowe Instytutu Żywności i Żywienia Warszawa,
wiedza dietetyka/
_14.**__*Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?*_
/- Pacjent naszego szpitala ma zawsze zapewniony posiłek zgodnie z
zaleceniami dietetycznymi. /
_15. __*Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
lub wegańską?*_
/- Na życzenie pacjenta również podajemy takie diety. /
_16. __*Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?*_
/- Tak/
/
/
/
/
/Lidia Gniłka/
/Kierownik Sekcji Żywienia SPZOZ w Kępnie/