Skład potraw
Zupy
1)Rosól:
Wywar drobiowy (porcję rosołowe z kury, indyka), wywar warzywny (marchew, pietruszk , seler,
cebula, por, czosnek, kapusta) zioła (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, tymianek) sól.
! l
2)Pomidorowa z makaronem :
|
Rosół, przecier pomidorowy (przecier pomidorowy 100%), śmietana 18%(mleko, żywe kultury
bakterii mlekowych).
3) Jarzynowa z soczewicą:
Wywar wieprzowy na kościach schabowych wieprzowych, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, por,
soczewica, nać pietruszki, koper, liści laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól.
4) Krupnik: | |
| !
Wywar z korpusów z szyjką, ze skrzydłami z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por lub cebula,
ziemniaki, kasza jęczmienna, ziele angielskie, liść laurowy, sól, natka pietruszki, koper. |
5) Botwinkowa z jajkiem:
Botwina, buraki, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, śmietana 18%, liść laurowy, ziele
angielskie, sól, pieprz, kwasek cytrynowy, jajko.
6) Jarzynowa:
Wywar na korpusach z kury ze skrzydłami i szyjkami, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki,
kalafior, brokuł, kapusta biała, natka pietruszki, koper, śmietana, sól, pieprz, liść laurowy, ziele
angieiskie.
7) Zupa z groszkiem zielonym i makaronem:
Rosół, marchew w kostkę, pietruszka w kostkę, groszek zielony, masło 82%, makaron.
8)Grysikowa:
Wywar na korpusach z kury ze skrzydłami i szyjkami, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, por,
kasza manna, natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. i
|
9)Ogórkowa: |
I
|
Wywar wieprzowy na kościach schabowych, marchew, pietruszka, seler, po, ziemniaki, ogórki
kwaszone, natka pietruszki, koper, masło 82%, olej rzepakowy, śmietana 18%, sól, pieprz, EE
angielskie, liść laurowy.
10) Jarzynowa z ciecierzycą:
Wywar na korpusach z kury ze skrzydłami i szyjkami, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki,
fasolka szparagowa, ciecierzyca, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
10) Zalewajka z jajkiem:
Wywar wieprzowy na wędzonych kościach schabowych, marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek,
ziemniaki, jajka, śmietana 30%, zakwas (mąka żytnia, czosnek, woda), majeranek, sól, pieprz.
l I
11) Brokutowa:
Wywar na korpusach z kury ze skrzydłami i szyjkami, brokuł, marchew, pietruszka, seler, bor,
ziemniaki, śmietana 30%, natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Makaron (mąka makaronowa z pszenicy zwyczajnej, jajko, woda, sól)
Ji dania
1)Skrzydełka z kurczaka pieczone:
Skrzydełko drobiowe, sól, pieprz, papryka słodka, curry, czosnek.
2)Bitki wieprzowe w sosie własnym:
Szynka, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, mąka, olej rzepakowy, śmietana 18%.
3) Makaron Łazanki z mięsem i kapustą:
Makaron tazanki (semolina z pszenicy durum, woda), kapusta kiszona, mięso mielone z tópatki
| 4 . H .
wieprzowej duszone, cebula duszona, marchew, pietruszka, seler, liść laurowy, ziele angielskie,
pieprz, kminek, sól.
4) Warzywa duszorie z mięsem drobiowym:
Mięso kurczaka z udźca bez skóry, bez kości, pieczarki, fasolka szparagowa, kukurydza, marchew,
"EE | ,
pietruszka, seler, cebula, czosnek, olej rzepakowy, papka słodka, sól, pieprz, oregano, bazylia.
5) Kotlet schabowy w panierce:
Mięso ze schabu wieprzowe, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, jajko, bułka tarta(mąka pszenna,
woda, drożdże, sól), olej rzepakowy.
Kotlet schabowy duszony:
Mięso ze schabu wieprzowe, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, cebula, mleko.
6)Spaghetti bolognese:
Makaron spaghetti (mąka pszenicy durum, woda), mięso mielone z łopatki wieprzowej smażone na
oleju rzepakowym, cebula, czosnek, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy (pomidory
70%, zagęszczony sok pomidorowy 30%, regulator iwajowokki (kwasek cytrynowy)), bazylia,
oregano, sól, pieprz Cayen, mąka pszenna.
7) Kotlet mielony lub pulpety na parze:
|
Mięso wieprzowe mielone z łopatki, czerstwa bułka, mleko, cebula, jajka, bułka tarta, sól, pieprz, olej
rzepakowy. | |
Pulpet jest duszony w piecu konwekcyjnym na parze, nie smażony.
8) Filet rybny panierowany:
Filet ryby dorsz, sól, pieprz, cebula, natka pietruszki, sok z cytryny, jajko, bułka tarta (mąkajpszenna,
I
woda, drożdże, sól), olej rzepakowy. |
Filet rybny na parze z warzywami i ziołami: |
| |
|
Filet ryby dorsz, sól, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, ziele angielskie, sok z cytryny, cebula,
marchew, pietruszka, seler
9) Udko lub skrzydełka pieczone z kurczaka:
Udziec z kurczaka lub skrzydełka, przyprawa do kurczaką (sól, papryka słodka, czosnek, cukier
majeranek, kolendra, kurkuma, imbir, chili, kmin rzymski, gorczyca biała, kminek, goździki, |
glutaminian monosodowy).
Sos pomidorowy:
Przecier pomidorowy(pomidory 70%, zagęszczony sok pomidorowy 30%, regulator kwasowości
(kwasek cytrynowy)), cebula, czosnek, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, zasmażka: mąka
pszenna, masło 82%
10) Pieczeń rzymska:
Mięso mielone z łopatki wieprzowej, cebula, iaja, sól, pieprz, kasza manna, groszek zielony
Sos śmietanowy: wywar wieprzowo — warzywny ( wywar wieprzowy na kościach schabowyjch,
marchew, pietruszka, seler) cebula, natka pietruszki, koper, śmietana 30%, mąka pszenna
11) $os z warzyw sezonowych:
| |
Cukinia, papryka, cebula, marchew, pietruszka, seler, pieczarki, lubczyk, natka pietruszki, nać selera,
sól, pieprz
12)Racuchy z jabłkami:
Jabłka, mleko, jajka, mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy
13) Gulasz z warzywami:
Mięso wieprzowe z szynki, iopatki, cebula, marchew, ogórki kwaszone, olej rzepakowy, mąka
I
pszenna, śmietana 18%, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
14) Pierogi ruskie z okrasą:
Mąka pszenna, jajko, woda, sól, twaróg półtłusty, cebula smażona na oleju rzepakowym, ziemniaki
gotowane, sól, pieprz, sionina wieprzowa
15) Wątróbka drobiowa z cebulką:
Wątróbka drobiowa, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz
Sałatki
Buraczki na ciepło: burak gotowany, sól, pieprz, cukier, masło.
|
|
Mizeria: ogórek świeży, śmietana, sól, pieprz. i
| |
Biała kapusta: biała kapusta, marchewka, jabłko, cebula| natka pietruszki, sok z cytryny, cukier, sól,
pieprz. . |
| | |
Surówka z ogórka kwaszonego w delikatnym sosie musztardowo — miodowym: ogórki kwaszone,
l
SOS: musztarda, miód wielkokwiatowy, sok z cytryny, olej rzepakowy, cukier, sól, pieprz. |
| |
I |
Marchewka z jabłkiem: marchew, jabłko, cukier, sól, pieprz, kwasek cytrynowy, śmietana 18%.
|
| I
Kapusta kwaszona: kapusta kwaszona, jabłko, marchew, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier,
| |
olej rzepakowy.
|
Bukiet warzyw: marchew, brokuł, kalafior, sól, pieprz, masło 82%
Śniadania i kolacje:
Masło ekstra 82% tłuszczu
Składniki: śmietanka pasteryzowana
Ketchup Fanex Premium |
Składniki: koncentrat pomidorowy (78%, co odpowiada 200g świeżych pomidorów na każde 100g
ketchupu), woda, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobi modyfikowana, przyprawy, substancję
2 |
zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), regulator kwasowości (kwas cytrynowy) steniat Bez
konserwantów.
Musztarda Kielecka |
Składniki: woda, ocet spirytusowy, GORCZYCA, cukier, sólj skrobia modyfikowana kukurydziana,
przyprawy, substancja konserwująca, benzoesan sodu, barwniki kurkumina. |
Majonez Kielecki:
Składniki: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, Srzypiswy
woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)
Polędwica miodowa oryginalna
Składniki: filet z kurczaka (58%), woda, skrobia ziemniaczana, skórki wieprzowe, sól białko SOJOWE,
białka MLEKA, stabilizatory, di fosforany, tri fosforany, substancje zagęszczające, karagen,
wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, laktoza ( z MLEKA ), przyprawy, aromaty ( zawierają
SELER), przeciwutleniacz, askrobinian sodu, miód (0, 06%) kakao, substancja konserwująca: azotyn
sodu. Produkt może zawierać zboża zawierające gluten ( PSZENNY, OWSIANY), JAJA i GORCZYCE
| l
Szynka wędzona |
Składniki: mięso wieprzowe z szynki (82%), woda, sól, stabilizator: di fosforan, tri fosforan, skrobia
ziemniaczana, substancje zagęszczające: karagen, ekstrakt przypraw regulator kwasowości: octan
potasu, mieczan potasu, białko wieprzowe kalogenowe, białko SOJOWE, błonnik owsiany,
wzmacniacz smaku: glutaminian sodu, przeciwutleniacz: askrobinian sodu, aromaty, substancja
konserwująca: azotyn sodu | |
Krakowska sucha ekstra krakus
Składniki: mięso wieprzowe, sól, przyprawy, oma E 331, przeciwutleniacz: E 316, smomat dymu
wędzarniczego, substancja konserwująca E 250, na 100g wyrobu gotowego zużyto 143g miesa
wieprzowego. Produkt może zawierać: SOJĘ, zboża zawierające GLUTEN, MLEKO i PRODUKTY
POCHODNE ( w tym LAKTOZĘ) SELER, GORCZYCĘ.
Dżem truskawkowy niskosłodzony |
Składniki: truskawki, cukier, woda, substancja żelująca, kekiyna, regulator kwasowości, kwas
cytrynowy i cytrynian sodu, substancja zagęszczająca; guma guar. Sporządzono z 40g owoców na
100g produktu.
Filet z makreli w oleju roślinnym
Składniki: filet z makreli (560%), olej rzepakowy, sól, „Mote zawierać GLUTEN, MLEKO, JAJA, SEZAM,
DWUTŁENEK SIARKI, SELER.
Twaróg półtłusty |
Składniki: MLEKO pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych (MLEKO)
Ser gouda |
Składniki: MLEKO pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii
miekowych (MLEKO) podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoten.
Pasztet ciechanowski
Składniki: mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt (35%), woda, skórki z kurcząt, mięso wieprzowe
(10%), kasza mann (z PSZENICY), wątroba z kurcząt, tłuszcz wieprzowy, skórki wieprzowe, białko
SOJOWE, skrobia, sól, MLEKO w proszku odtłuszczone, JAJA kurze w proszku, przyprawy, wzmacniacz
smaku — glutaminian monosodowy, aromaty (zawierają SOJĘ, <LEKO łącznie LAKTOZĄ). Produkt może
zawierać: ORZESZKI ZIEMNIE, SELER, GORCZYCĘ, NASIONA SEZAMU. |
Parówki szkolne
Składniki: mięso 37% (w tym: mięso z kurcząt 29%, mięso wieprzowe 8%), woda, tłuszcz wieprzowy,
mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt, skórki wieprzowe, skrobia modyfikowana, białko SOJOWE,
sól, substancja zagęszczająca: guma guar, karagen, przyprawy, aromaty ( w tym aromat dymu
wędzarniczego) i ekstrakty, przyprawy, stabilizatory tri | oary, di fosforany, regulatory |
kwasowości: octany sodu, kwas cytrynowy: wzmacniacz smaku: E621, przeciwutleniacz: askorbiniany
| |
sodu, dekstroza, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwość: GORCZYCA, MLEKO, LAKTOZY,
GLUTENY, SELERA. |
|
Ogonówka wieprzowa
Składniki: mięso wieprzowe (67%) woda, sól białko SOJOWE, skórki wieprzowe, stabilizowane krwinki
wieprzowe, bionnik PSZENNY, błonnik babki jajowatej, stabilizatory: E262, E331, E450, E451, E452,
substancje zagęszczające: E407, E415, przeciwutleniacz: E301, aromat w tym dymu wędzarniczego (
zawierają MLEKO łącznie z LAKTOZĄ), wzmacniacz smaku: E 621, cukier, ekstrakt drożdżowy,
substancja konserwująca E250. Produkt może zawierać: GLUTEN (z PSZENICY) GORCZYCE, JAJA,
MLEKO z LAKTOZĄ, ORZECHY, SELER, SOJĘ. i
Golonka z kurczaka
Składniki: mięso z kurczaka 66%, woda, żelatyna wieprzowa, sól, aromaty ( JAJA), przeciwutleniacz
E330, ekstrakty przypraw, białko drobiowe, stabilizatory; E407, E 451, E450, przeciwutleniacz E301,
przyprawy, substancja konserwująca E250, może zawierać: MLEKO łącznie z LAKTOZĄ, GLUTEN,
GORCZYCĘ, SELER, SOJĘ.
Szynka biala
Składniki: mięso z indyka (46%), woda, skóry z indyka, skrobia, sól spożywcza, białko SOJOWE,
substancja zagęszczająca E407, glukoza, stabilizator E451, maltodekstryna, białko MLEKA, błonnik
bambusowy, przeciwutleniacz E316, wzmacniacz smaku E621, E627, 631, aromaty, aromat dymu
wędzarniczego, substancja konserwująca E250, ekstrakt drożdży.
Szynkówka
Składniki: mięso indycze 33%, woda, mięso wieprzowe 21%, skrobia, sól, białko SOJOWE, błonnik
PSZENNY, substancja zagęszczająca E407, stabilizatory E451, E452, E262, glukoza, wzmacniacz smaku
E621, maltodekstryna, białko wieprzowe, przeciwutleniacz E316, E301, aromaty (SOJA, MLEKO
łącznie z LAKTOZĄ), pieprz, substancja konserwująca E250.
Sałatka jarzynowa
Składniki: marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, ogórek kwaszony, jajka, jabłko, groszek zielony,
sól, pieprz, majonez.
Pasta rybno — jajeczna
Składniki: filet z makreli w oleju roślinnym, jajka, majonez kielecki, sól, pieprz, sok z cytryny .
Pasta jajeczna
Składniki: jajka, ser żółty, majonez kielecki, sól, pieprz, sok z cytryny, natka pietruszki.
Twarożek z rzodkiewką lub ogórkiem i szczypiorkiem
Składniki: twaróg półtłusty, śmietana 18%, rzodkiewka lub ogórek i szczypiorek, sól, pieprz.
Kompot wieloowocowy
Składniki: truskawki, wiśnie, śliwki, porzeczki, malina, woda, cukier.