Szanowni Państwo, w nawiązaniu do maila z 16. Października 2019r., przekazuję odpowiedzi na Państwa pytania dotyczącego opieki dietetycznej i wyżywienia w szpitalu w Wołominie.
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
W szpitalu zatrudnione są trzy panie dietetyczki , 1 w pełnym wymiarze godzin (etat),
2 panie – umowa-zlecenie (w przeliczeniu 168 godzin / miesięcznie).
W załączeniu zakres obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Każdego dnia na dyżurze jest jeden dietetyk dla wszystkich hospitalizowanych pacjentów.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka jeżeli lekarz widzi taką potrzebę. Pracownik oddziału (pielęgniarka, lekarz) przekazuje taką prośbę do sekcji żywienia.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
20 zł 10/100 (netto), oddzielnie liczona jest zupa 3 zł (netto), kleik 1zł 50/100 (netto).
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Szpital korzysta z firmy cateringowej. Nie określono minimalnej kwoty/procent.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilość konserwantów, barwników i dodatków? Jeśli tak wnosimy o jej udostępnienie.
W załączeniu dokumentacja, opracowana przez szpitalnych dietetyków – dotyczy wartości odżywczej stosowanych jadłospisów. Dietetycy mogą kontrolować firmę odnośnie jakości zakupionych produktów w miejscu przygotowywania posiłków (siedziba firmy cateringowej).
Nie prowadzi się żadnej dokumentacji stosowanych konserwantów, barwników i dodatków.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Dyżurny dietetyk kontroluje każdy dostarczony przez firmę cateringową posiłek pod względem jakościowym i ilościowym. Kontrolowany jest transport oraz wydawanie posiłków w oddziałach.
8. Czy w szpitalu kontroluje się czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu. Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często się one odbywają?
Kontrolą na oddziałach zajmuje się pielęgniarka oddziałowa, poza godzinami jej pracy pielęgniarka dyżurna.
9.Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Tak. Firma zatrudnia swojego dietetyka.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie w/w skarg?
Tak. Rzecznik Praw Pacjenta oraz Pielęgniarka koordynująca Sekcji Higieny Szpitalnej i Żywienia.
11. Prosimy o podanie liczby skarg dotyczących niewłaściwego żywienia/ zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018r.
Brak skarg.
12. Czy w 2018r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Nie przechodzili szkoleń dotyczących prawidłowego żywienia, szkolenia są dedykowane pielęgniarkom.
13.Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala)
W szpitalu stosuje się diety: normalna, łatwostrawna, cukrzycowa, wątrobowa, wysoko białkowa, nisko białkowa, z ograniczeniem tłuszczów, nisko sodowa, bezglutenowa, przecierana, do sondy, papkowata, dzieci II roku życia, kleikowa, biegunkowa – i inne diety specjalne zlecone przez lekarzy.
Dietetycy korzystają z wiedzy własnej jak również z publikacji naukowych IŻŻ oraz źródeł internetowych.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza
(np. bezmlecznej czy bezglutenowej) to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Szpital zapewnia diety: bezglutenową, bezmleczną i inne, w zależności od wymogów dotyczących jednostki chorobowej jak również zlecenia lekarza.
15.Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Tak na życzenia pacjenta zapewnia się dietę wegetariańską jak również inne diety szczegółowe (np. bez wieprzowiny ze względu na wyznanie).
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie się ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)
Tak szpital zapewnia.
Z wyrazami szacunku,
Małgorzata Goworek