Dolnośląski Szpital Specjalistyczny
im. T. Marciniaka
p Centrum Medycyny Ratunkowej
Wrocław 2019-11-07
ODPOWIEDZI NA ZAPYTANIA
SKIEROWANE PRZEZ ŚIEĆ OBYWATELSKĄ WATCHDOG POLSKA
Dot. wniosku o informację publiczną.
W nawiązaniu do wniosku z dnia 16.10.2019 r. o udostępnienie informacji publicznych poniżej
odpowiadamy na zadane pytania:
Pytanie 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie
przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków.
Odpowiedź: Szpital zatrudnia dietetyka w ramach programu Kompleksowej Opieki nad Pacjentem
po Zawale Serca KOS. Do głównych zadań dietetyka należy:
- konsultacje dietetyczne dla pacjentów KOS: min 2 konsultacje z każdym pacjentem: rozmowy
edukacyjne, analiza dzienniczków żywieniowych, przygotowywanie materiałów edukacyjnych oraz
zaleceń dietetycznych dla pacjentów,
- przygotowanie miesięcznych rozliczeń ilościowych dostarczonych posiłków oraz kosztów żywienia
pacjentów Szpitala,
- kontrola poprawności jadłospisów dekadowych oraz dziennych przygotowywanych przez Impel
Catering oraz poszczególnych diet zleconych przez oddziały Szpitala,
- kontrola przestrzegania warunków umowy z IMPEL Catering,
- kontrolowanie czystości „kuchni zależnej” oraz poprawności dystrybucji posiłków (temperatura,
jakość posiłków, przestrzeganie zasad HACCAP i Dobrych praktyk)
- weryfikacja wniosków oraz skarg tyczących się żywienia.
Pytanie 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odpowiedź: Szpital zatrudnia jednego dietetyka, który współpracuje z dwoma dietetykami
zatrudnionymi przez IMPEL Catering. Średnia miesięczna leczonych w naszym Szpitalu w latach 2017-
2018 wynosi 562 pacjentów. Na jednego dietetyka przypada średnio 187 pacjentów.
Pytanie 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to
w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Odpowiedź: Tak istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka na wniosek personelu
medycznego Szpitala. Zgodnie z zapisami w umowie Wykonawca ma obowiązek zatrudnienia
dietetyków, którzy zobowiązani są do uzgadniania rodzajów diet oraz sposobu żywienia pacjentów
Zamawiającego z personelem medycznym. Oprócz dietetyków Wykonawcy dietetyk KOS Zawał
udziela porad dietetycznych pacjentom Oddziału Kardiologii.
Pytanie 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta
szpitala?
Odpowiedź: Stawka jednego osobodnia przypadająca na jednego pacjenta od 27 lipca 2019 r. wynosi
26,91 zł brutto w tym 8% VAT.
Pytanie 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w
podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych
do przygotowania posiłków?
Odpowiedź: Tak - Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej IMPEL Catering Sp. z o.o.
wyłonionej w trybie przetargu nieograniczonego. Wykonawca przedłożył Zamawiającemu kalkulację
ekonomiczną kosztów osobodnia, w której występuje pozycja — koszty wsadu do kotła (ok. 53%
= Dolnośląski Szpital Specjalistyczny
NE DOLNY im. T. Marciniaka -
a Centrum Medycyny Ratunkowej
sk SLĄSK ul. Gen. Augusta Emila Fieldorfa 2, 54-049 Wrocław
e-mail: szpital_marciniaka©pro.onet.pl
www.szpital-marciniak.wroclaw.pl
kosztów osobodnia). W umowie nie określono minimalnej kwoty/procentu przeznaczonej na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków.
Pytanie 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Odpowiedź: Szpital nie prowadzi dokumentacji dot. jakości produktów używanych do przygotowania
posiłków. Z zapisów umowy wynika, że Wykonawca zobowiązany jest do prowadzenia na bieżąco
obliczeń kaloryczności diet i udostępniania Zamawiającemu na każde żądanie dokumentów
związanych z realizacją umowy. Szpital jako Zamawiający zobowiązał w umowie Wykonawcę do
stosowania środków spożywczych zgodnych z obowiązującymi przepisami prawa, aktualnymi
zaleceniami Instytutu Żywności i żywienia oraz w oparciu o obowiązujące publikacje w zakresie zasad
i norm żywienia.
Pytanie 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odpowiedź: Tak. Szpital kontroluje jakość posiłków poprzez kontrole jakości posiłków przestrzegania
zgodności jadłospisów, zasad HACCAP i Dobrej praktyki. Kontrole prowadzone są wyrywkowo w
„kuchni zależnej”, której posiłki przygotowywane są do dystrybucji na oddziały Szpitala. Sprawdzana
jest temperatura i gramatura posiłków oraz oceniany smak, zapach, barwa i konsystencja posiłków.
Pytanie 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odpowiedź: Kontrola ilości spożywanego pokarmu przez pacjentów na oddziałach szpitalnych
prowadzona jest przez pielęgniarki i opiekunki medyczne.
Pytanie 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Odpowiedź: Tak. Wykonawca winien zatrudnić co najmniej 2-ch dietetyków.
Pytanie 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Odpowiedź: W szpitalu obowiązuje Zarządzenie Dyrektora nr 17/2019 z 11.03.2019 r. w sprawie
ustanowienia Pełnomocnika do spraw praw pacjenta oraz trybu załatwiania skarg i wniosków, które
szczegółowo reguluje tryb postępowania w sprawach dot. zgłaszania skarg.
Pytanie 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odpowiedź: W latach 2017 — 2018 nie odnotowaliśmy skarg dot. niewłaściwego żywienia — zatrucia.
W większości były to uwagi dot. czystości naczyń i tac, opóźnienia w dystrybucji posiłków,
zmniejszonej ilości chleba itp.
Pytanie 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu?
Odpowiedź: W roku 2018 nie organizowano szkoleń z zakresu zasad prawidłowego żywienia.
Prowadzono jedynie konsultacje w zakresie żywienia pacjentów przez Pełnomocnika Dyrektora ds.
promocji zdrowia.
Pytanie 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem
źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Odpowiedź: W Szpitalu stosowanych jest 25 rodzajów diet w tym dieta indywidualna na zlecenie
lekarza. Źródłem opracowania diet są publikacje naukowe, źródła internetowe oraz wiedz lekarza i
dietetyka. Poniżej rodzaje stosowanych diet w Szpitalu:
- Łatwostrawna - dzieci do 6 |.,
- Podstawowa,
- Łatwostrawna,
- Bogatoresztkowa,
- Łatwostrawna,
- Bogatobiałkowa,
- Oparzeniowa do 6 lat,
- Oparzeniowa od 6 lat,
- Wrzodowa,
- Woreczkowa, wątrobowa, trzustkowa,
- Cukrzycowa,
- Cukrzycowa — mix,
- Papkowa,
- Płynna wzmocniona — mix,
- Niskobiałkowa — nerkowa,
- Niskosodowa — bezsolna,
- Bezglutenowa,
- Skazowa,
- Ubogoresztkowa,
- Wegetariańska,
- Ścisła = hebata+suchary,
- Kleik ryżowy,
- Bogatobiałkowa i ubogoresztkowa,
- Mieszanka,
- Diety indywidualne na zlecenie lekarza.
Pytanie 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Odpowiedź: Nie odnotowaliśmy przypadku by nie zapewniono diety wskazanej przez lekarza.
Pytanie 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Odpowiedź: Tak.
Pytanie 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Odpowiedź: W Szpitalu stosowane są dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia
medycznego np preparaty uzupełniające podaż białka, uzupełniające zapotrzebowanie energetyczne
( umiarkowane i wysokoenergetyczne )w zaburzeniach metabolizmu i tolerancji glukozy, w
zaburzeniach wchłaniania, w chorobach wyniszczających, w chorobach wątroby, do postępowania
dietetycznego u pacjentów poddawanych planowanym zabiegom chirurgicznym, w profilaktyce
biegunek i zaparć.
Opracowa t
Tadętisz Wysocki