Powiatowy Szpital w Aleksandrowie Kujawskim Sp. z 0.o.
ul. Słowackiego 18 tel. centrala (54) 282 80 00, sekretariat (54) 282 80 01
87-700 Aleksandrów Kujawski fax. (54) 282 80 02
e-mail: spzcal(Qpoczta.onet.pl
Aleksandrów Kujawski 07.11.2019 r.
L.Dz. P.Śz. 9477/2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
uł. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na pismo przesłane drogą mailową dnia 15 października 2019 r.,
data wpływu 21.10.2019r. uprzejmie informuję, że:
ad. 1) w Powiatowym Szpitalu w Aleksandrowie Kujawskim Spółka z 0.0., usługi ży-
wieniowe świadczy firma cateringowa, dlatego szpital bezpośrednio nie zatrudnia die-
tetyka;
ad. 2) nie dotyczy,
ad. 3) w razie indywidualnej potrzeby jest możliwość korzysta się z porad dietetyka
zatrudnionego przez firmę cateringową,
ad. 4) całościowa żywieniowa stawka żywieniowa dzienna przypadająca na jednego pa-
cjenta wynosi 17,10zł brutto,
ad. 5) szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej, druga cześć pytania —
nie dotyczy
ad. 6) szpital posiada dokumentacje regulującą jakość produktów używanych do przy-
gotowania posiłków dotyczącą składu i alergenów zał. nr 1 ;
ad. 7) zgodnie z procedurą HACCP,
ad. 8) nie dotyczy,
ad. 9) nie dotyczy,
ad.10) zgodnie z procedurą HACCP,
ad. 11) w szpitalu nie było skarg dotyczących niewłaściwego żywienia oraz zatrucia;
ad. 12) w 2018r lekarze nie przechodzili szkolenia z zakresu zasad prawidłowego ży-
wienia;
ad. 13) w szpitalu pacjenci otrzymują następujące rodzaje diet: podstawowa, lekko-
strawna, wątrobowa, wrzodowa, trzustkowa, niskobiałkowa, cukrzycowa, niskochole-
sterolowa, bezmleczna, bezglutenowa, niskosodowa, dieta Ścisła, wegetariańska, opra-
cowane przez dietetyka firmy cateringowej na podstawie najnowszej wiedzy zalecanej
przez Instytut Żywności i Żywienia.
ad. 14) szpital zawsze zapewnia pacjentowi dietę odpowiednią do jego schorzenia
ad. 15) na życzenia pacjent może otrzymać dietę wegetariańska lub wegańską;
ad. 16) w razie potrzeby szpital zapewnia pacjentom doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia.
2 p
mgr
i
D-
Powiatowy Szpital w Aleksandrowie Kujawskim Sp. z 0.0. — ul. Słowackiego 18 — 87-700 Aleksandrów Kujawski
Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z kapitałem zakładowym 5.100 000,00 złotych
Wpisano do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod nr 0000199929, NIP 891-153-01-26
http://wwvw.szpital-aleksandrow, internetdsl.pl
2d. A.
NAZWA PRODUKTU SKŁAD I ALERGENY
ZUPY .
Zupa pomidorowa Ryż/makaron, koncentrat pomidorowy, marchew,
pietruszka, seler, mleko, mąka, pieprz, sól, liść
laurowy, ziele angielskie
Zupa koperkowa Koper, ziemniaki, , marchew, pietruszka, seler, mleko,
mąka, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
Zupa szczawiowa Szczaw, makaron, jajko, , marchew, pietruszka, seler,
mleko, mąka, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
Zupa ziemniaczana Ziemniaki, , marchew, pietruszka, seler _mleko, mąka
pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
Barszcz biały - barszcz biały(mąka, mieko, sól, skrobia ziemniaczana,
cukier, tłuszcz pałmowy, kwas cytrynowy, ekstrakt
drożdży, aromaty-gluten, laktoza, zioła, suszone '
warzywa-czosnek, cebula, chrzan, białka mleka,
przyprawy, składniki mineralne z mleka, tłuszcz
mleczny, może zawierać śladowe ilości lai. ś0, selera
i gorczycy
Barszcz ukraiński Fasola, burak, ziemniak, , marchew, pietruszka, skr,
mleko, mąka, pieprz, sól, kwasek cytrynowy(może
zawierać gluten, jaja, soję, mleko, seler, gorczycę -'-
Kalafior, brokuł, brukselka, fasolka szparagowa,
a _ marchew, pietruszka, seler mleko, mąka, pięprz, sól,
| ziemniaki, liść laurowy, zieleangielskie h
"Zupa grochowa Groch, , marchew, pietruszka, seler, mleko, mąka;
| 7 pieprz, sól, liść laurowy, żiele angielskie:
| Rosół z makaronem | Wywar z kurczaka, marchew, pietruszka, makaron; - -.
o gluten, seler mleko, mąka, pieprz, sól, liść laurowy,
ziele angielskie
Broku, , marchew, pietruszka, seler, mleko, m mąka,
pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
Kalafior, , marchew, pietruszka, seler, mleko, .mąka,
pieprz, sól, Jiść laurowy, ziele angielskie
Kasza, ziemniaki, , marchew, pietruszka, seler, mleko,
pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
Kapuśniak Kapusta biata, marchew, pietruszka, seler, mąka, olej,
0 sól, pieprz, ziemniaki, kwasek cytrynowy; ,
maggi(woda, sól, syrop glukozowo fruktozowy, ocet
Zupa jarzynowa
Zupa brokułowa
Zupa kalafiorowa
Krupnik
Zupa Grysikowa
Zupa Ogórkowa
Zupa Ryżowa
Kotlet Schabowy
"Pieczeń wieprzowa
Kotlet mielony
| Fasolka po bretońsku
Kapusta Faszerowana
Wątróbka duszona
Gulasz z żołądków
Krokiet z kapustą
Kopytka z
wieprzowiną
Udko zkurczaka”'
Kotlet mielony,
pulpet
Gulasz w/p
Naleśniki z serem
spirytusowy, wzmacniacz smaku; glutaminian
monosodowy, 5-rybonukleotydy disodowe, barwnik;
karmel amoniakalno-siarczynowy, aromaty
Zupa zacierkowa Zacierki, gluten, , marchew, pietruszka, seler, mleko,
mąka, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie |
Kasza manna, marchew, pietruszka, seler, mleko,
mąka, pieprz, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Ogórek kiszony, ziemniaki, koper, , marchew,
pietruszka, seler_mleko, mąka, pieprz, sól,
Ryż, , marchew, pietruszka, seler mleko, mąka
pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
Schab, sól, pieprz, bułka tarta (gluten), jajko, mąka,
olej
Schab, sól, pieprz, mąka
Łopatka, jajko, bułka (gluten), pieprz, sól! .
Łopatka, jajko, cebula, mieko, bułka (gluten), pieprz,
sól
Fasola, boczek wędzony, kiełbasa, matchew,
koncentrat pomidorowy, mąka
Łopatka, ryż, jajko, cebula, .pieprz, sól, bułka tarta
(gluten), kapusta . o.
Wątróbka, cebula, ziemniaki, m mąka, sól, pieprz
żołądki drobiowe, cebula, marchew, pietruszka, seler,
ziemniaki, mąka, sól, pieprz
Naleśniki (iajko,. mąka, mleko), kapusta, pieczarki,
cebula, liść laurówy, ziele angielskie, sól, pieprz, bułka
tarta (gluten), jajko
Łopatka, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, iść
laurowy, ziemniaki, mąka, jajko
Udko, sól, pieprz. -
Łopatka, iajko, bułka tarta dluten], sól, pieprz
Łopatka, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
Spaghetti bolognese .
mąka, olej,
Makaron (jajko, mąka), łopatka, marchew, seler,
pietruszka, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy
Mleko pasteryzowane, skrobia modyfikowana,
kultury bakterii miekowych, mleko, cukier waniliowy,
cukier, jajka, sól. olej
Makaron z serem
Łazanki z kapustą
Leczo
Nóżki wieprzowe,
drobiowe, ryba w
galarecie -
WĘDLINY
Wędliny wieprzowo-
drobiowe
Makaron (gluten), sól, ser biały, cebula
Makaron Gluten, kapusta biała, kwasek cytrynowy,
sól, pieprz, cebula, mąka, olej
Pieczarki, papryka, parówka (mięso oddzielone
mechanicznie z kurczaka, woda, skórki w/p, mięso z
kurczaka, tłuszcz w/p, kasza manna(gluten), biatko
sojowe, skrobia ziemniaczana, sól, przyprawy i
aromaty przypraw zawierają mleko łącznie z laktozą,
stsabilizatory; bifosforany, krifosforany, wzmacniacz
smaku: E621, glukoza, przeciwutleniacz; askorbinian
sodu, błonnik ziemniaczany, substancja
konserwująca; azotyn sodu, możliwość obecności
gorczycy, selera), cebula, koncentrat pomidorowy,
sól, pieprz, mąka, olej
Kapusta, kapusta kiszona, kiełbasa(mięso wieprzowe,
woda, sól, skrobia, aromat, glukoza, stabilizatory;
cytryniany sodu, kanagen, przeciwutleniacz
askorbinian sodu, substancja konserwująca; ażotan
sodu, może zawierać: zboża zawierające gluten,
gorczycę, jajka, mleko(z laktozą), seler) ziele ©
angielskie, liść laurówy, końcentrat pomidorowy.
Kotlet sojowy, mleko, gluten; sól, pieprz
Golonka/kurczak/ryba, marchew, pietruszka, seler,
żelatyna spożywcza pochodzenia wieprzowego, może
zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, mleka i soi, sól,
pieprz
Mięso wieprzowe, drobiowe i z indyka, woda, sół,
skrobia modyfikowana, substancja zagęszczająca:
E451,450,452, regulator kwasowości E262, -;
wżmachiacz smaku E621,635, maltodekstryna, tkanka
łączna drobiowa, tłuszcz drobiowy, przeciwutleniacz
E316, aromaty, substancja konserwująca E250, może
zawierać: zboża zawierające gluteń, gorczycę, jajka,
Wędliny drobiowe
mleko(z laktoza), seler, i ich produkty pochodne .
Mięso z indyka i kurczaka, woda, tłuszcż drobiowy,
tkańka łączna drobiowa, skrobia modyfikowana, sól,
błonnik bambusowy, stabilizator E450,451,452;
substancja zagęśzczająca E407, izolat białka .
sojowego, maltodekstryna, przeciwutleniacz E316,
Pasztet z blachy
Pasztetowa z indyka
Salceson
PASTY I TWAROGI
SAŁATKI I SURÓWKI
Pasta brokułowa
gorczycę, jajka, mleko(z laktoza), seler, i ich produkty
pochodne
Pasztet drobiowy Mięso z indyka i kurczaka, woda, tłuszcz drobiowy,
| Podroby zindyka (wątroba, serca, żołądki), mięso,
„wzmacniacz smaku E621,635, cukier, aromaty,
regulator kwasowości E262, substancja konserwująca
E250, może zawierać: zboża zawierające gluten,
tkanka łączna drobiowa, skrobia modyfikowana, sól,
błonnik bambusowy, stabilizator E450,451,452,
substancja zagęszczająca E407, izolat biatka
sojowego, maltodekstryna, przeciwutleniacz E316,
wzmacniacz smaku E621,635, cukier, aromaty,
regulator kwasowości E262, substancja konserwująca
E250, może zawierać: zboża zawierające gluten,
gorczycę, jajka, mieko(z laktozą), seler, i ich produkty
pochodne
tłuszcz w/p, tkanka łączna w/p, Kasza mańna (gluten)
z pszenicy, skrobia modyfikowana, izolat białka
sojowego, sól, mieszanka przypraw, tkanka łączna
drobiowa, tłuszcz drobiowy, kazeinian sodu, białko
w/p, przeciwutleniacz; E316, tłuszcz roślinny
palmowy, substancja konserwująca; E250, może '
zawierać zboża zawierające gluten, soję, gorczycę,
jajka, mleko z laktozą, seler i ich pochodne.
Mięso w/p, mięso z indyka, woda, tkanka łączna w/p,
mięso oddzielone mechanicznie z indyka, tłuszcz w/p,
skrobia modyfikowana, żelatyna w/p, sól, glukoza, .
wzmacniacz smaku; E621, E635, przyprawy, atomaty,
ocet, czosnek, tkanka łączna drobiowa, stabilizator;
E451, E450, E452, substancje zagęszczające, ; E407,
izolat białka sojowego, maltodekstryna, --
przeciwutleniacz; E316, regulator kwasowości; E262,
E330, barwnik; E120, substancja konserwująca; E250
(może zawierać zboża zawierające gluten, soję,
gorczycę, jaja, mleko (z laktozą), seler i ich
pochodne)
Brokuł, ziemniak, jajka, majonez(olej roślinny
rzepakowy, woda, żółtka jaj, ocet spirytusowy,
Sałatka serowa
Sałatka śledziowa
Pasta/sałatka
jajeczna
Serek waniliowy
Ser żółty
Złoty Dukat
Ser biały/twa róg
Aro topiony
„musztarda: woda ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, |
sól, substancje zagęszczające: guma guar, guma
ksartarowa, barwnik karoteny), jogurt, mleko, sól,
pieprz
Ziemniak, złoty dukat(Mleko odtłuszczone,
utwardzony tłuszcz roślinny, sól, stabilizator: chlorek
wapnia, substancja konserwująca-azotan sodu,
kultury bakterii fermentacji mlekowej, podpuszczka
mikrobiologiczna, barwnik: annato), jajko, natka
pietruszki, ogórek, jogurt: mleko, majonez(olej
roślinny rzepakowy, woda, żółtka jaj, ocet
spirytusowy), musztarda: woda ocet spirytusowy,
gorczyca, cukier, sól, substancje zagęszczające: guma
guar, guma ksartarowa, barwnik karoteny), pieprz
Płaty śledziowe, cebula, groszek konserwowy, jabłko,
pieprz, majonez((olej roślinny rzepakowy, woda, e
żółtka jaj, ocet spirytusowy) :
zierniak, jajko, natka pietruszki, majonez(olej
roślinny rzepakowy, woda, żółtka jaj, ocet
spirytusowy), musztarda(woda, ocet spirytusowy,
gorczyca, cukier, sól, substancje zagęszczające: guma
guar, guma ksartarowa, barwnik karoteny), pieprz),
sół, pieprz
Mleko pasteryzowane, skrobia modyfikowana, |
kultury bakterii mlekowych, cukier wahiliowy, cukier
Mleko pasteryzowane, kultury bakterii, sól,
stabilizator; chlorek wapnia, podpuszczka
mikrobiologiczna, barwnik; karoteny _
Mleko pasteryzówane odtłuszczone, utwardzony
tłuszcż roślinny, sól, stabilizator: chłorek wapnia, *
substancja konserwująca; azotan sodu, kultury
bakterii fermentacji mlekowej, podpuszczka "
mikrobiologiczna, barwnik: annato
Mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych
Woda, tłuszcz palmowy, cżęściowo utwardzony
tłuszcz palmowy, mleko odtłuszczone, ser(zawiera.
białko jajka), twaróg, serwatka w proszku, -
stabilizator: E1422, skrobia, sole emulgujące:
E452,450,339, białka mleka, sól
Sałatka warzywna „Ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, kukurydza,
groszek konserwowy, ogórek kiszony, sól, pieprz,
jajka, majonez(olej roślinny rzepakowy, woda, żółtka
jaj, ocet spirytusowy)
Sałatka z kukurydzy | Kukurydza, ziemniaki, cebula, natka pietruszki, jajko,
majonez(olej roślinny rzepakowy, woda, żółtka jaj,
ocet spirytusowy)
Sałatka z ogórka Ogórki kiszone, cebula, olej, sól, pieprz
Sur z białej kapusty | Kapusta biała, marchew, koper/natka, sól, pieprz,
cukier, kwasek cytrynowy
Kapusta zasmażana _ | Kapusta kiszona, cebula, cukier, sól, pieprz, mąka, olej
Sałatka z buraczków _ | Buraki, jabiko, sól, pieprz, kwasek cytrynowy
Pasta kanapkowa Ziemniaki, kurczak, natka pietruszki, jajko,
majonez(olej roślinny rzepakowy, woda, żółtka ja lai,
ZL . ocet spirytusowy) .
„|Zupy'mleczne Kasza mańna/ryż/płatki owsiane, mleko, sól, cukier
PIECZYWO
Chleb pszenny
Mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żurek, sól,
drożdże, dodatek wypiekówy E170-E300, zawiera.
gluten
Bułka wrocławska Mąka pszenna, woda, sól, drożdże, zawiera gluten *
Chleb rażowy” Mąka razowa, woda, mąka pszenna, żurek, mąka
| żytnia, drożdże, sól, „dodatek wypiekowy E170- E300,
LI zaciemniacz, zawiera gluten oe
Dobry masłomix Oleje i tłuszcz roślinny(palmowy, rzepakówy,
7 kokosówy), woda, masło z mleka, emulgatory; mono i
dik glicerydy, tłuszcze kwasów tłuszczowych; lecytyna,
słonecznikowa, mono i dik glicerydy kwasów. .
tłuszczowych, estryfikowane kwasem cytrynowym,
sól, substancja konserwująca; kwassorbowy, aromat,
barwnik; annato, regulator kwasowości; kwas "
cytrynowy, witaminy Ai D
GIASTO : - "p 2
Ciasto Mąka (gluten), jajko, cukier, sól, drożdże, mieko,
woda, masło (śmietana pasteryzowana, żawartość soli
wynika z obecności naturalnie występującego sodu) -