Sulęcin 05.11.2019r.
ok; : ieć Obywatelska
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej S y
69-200 Sulęcin, ul. W. Witosa 7
tel. 95 755 3138, tel./fax 95 755 2157 Watchdog Polska
REGON 006300736, NIP 927-16-78-291
e-mail: sekretariat.żożsulQ© gmail.com
ul. Ursynowska 22/2
02 - 605 Warszawa
W odpowiedzi na wniosek z dnia 17.10.2019r. o udostępnienie informacji
publicznych Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Sulęcinie informuje;
Ad. 1. Szpital zatrudnia jednego dietetyka na umowę o pracę, na czas nieokreślony. Zakres
obowiązków załącznik nr 1.
Ad. 2. Nie określono ilu pacjentów przypada na jednego dietetyka.
Ad. 3. W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Pacjent
informowany jest o tym na wizycie lekarskiej.
Ad. 4. Dzienna stawka żywieniowa w naszym szpitalu wynosi 9 zł 50/100 (sam wsad do
kotła).
Ad. 5. Szpital nie korzysta z usług firm cateringowych.
Ad. 6. Szpital nie posiada kompletnej dokumentacji odnośnie kaloryczności i wartości
odżywczej posiłków. Wdrożono normy systemu HACCP z obowiązującymi zasadami GMP,
GHP. Codziennie rano na tablicy informacyjnej wszystkich oddziałów umieszczany jest
całodniowy jadłospis dla pacjentów na którym wskazana jest gramatura potraw oraz
informacja o produktach, które mogą powodować alergię lub reakcję nietolerancji.
Ad. 7. Kontrola jakości posiłków odbywa się codziennie, odpowiada za nią kierownik
żywienia oraz dietetyk.
Ad. 8. Kontrola odbywa się codziennie. Odpowiedzialny jest personel medyczny danego
oddziału.
Ad. 9. Nie dotyczy naszego szpitala.
Ad. 10. Tak
Ad. 11. Nie było
Ad. 12. Nie
Ad. 13. Szpital stosuje 13 diet;
dieta ogólna, lekkostrawna, bezmleczna, ubogo węglowodanowa, niskosodowa, ubogo
białkowa, bezglutenowa, ubogo tłuszczowa, wysokobiałkowa, wysokoenergetyczna, płynna,
płynna wzmocniona, papkowata.
Diety opracowane są na podstawie wiedzy dietetyka oraz w oparciu o literaturę prof. dr hab.
Jana Hasika.
Ad. 14. Tak
Ad. 15. Tak
Ad. 16. Nie
RRWRPDN
0
Karta Opisu Stanowiska
Zakres obowiązków, odpowiedzialności i uprawnień Dietetyka
Imię i NAZWISKO: uses YYY
Nazwa jednostki: SP ZOZ Sulęcin
Nazwa stanowiska: Dietetyk
Podległość służbowa: podlega bezpośrednio kierownikowi Sekcji Żywienia.
Cel stanowiska: organizowanie i realizacja świadczeń w zakresie dietetyki na
optymalnym poziomie jakościowym
Kwalifikacje i wymogi formalne: Dyplom ukończenia wydziału dietetyki, ukończenie
kursu kwalifikacyjnego jeżeli jest przydatny do realizacji zadań
Doświadczenie: w zakresie ustalania i sporządzania poszczególnych diet.
Umiejętności:
- efektywnego komunikowania się,
- organizowanie, nadzorowanie, projektowanie pracy,
- efektywnego wykorzystania czasu pracy,
- — współpraca z zespołem i w zespole.
Cechy osobowości:
- - komunikatywność,
- Uczciwość,
- - kultura osobista,
- _ pracowitość,
- operatywność,
- zaangażowanie,
- rzetelność,
- _ odpowiedzialność,
otwartość.
10. Współpraca:
- z kierownikiem kuchni,
- z innym personelem pionu żywienia.
11. Kryteria oceny:
- _ jakość opieki dietetycznej,
- nadzór nad realizacją doboru diet,
Dietetyk wykonuje swoje obowiązki zgodnie z przepisami prawa, a zwłaszcza:
kodeksu pracy,
_ ustawa o działalności leczniczej,
- regulaminów i zarządzeń obowiązujących w SP ZÓZ w Sulęcinie,
- ustalonymi standardami, procedurami, wytycznymi.
Zakres obowiązków i zadań Dietetyka:
1.
2.
NA
Odpowiada za właściwy dobór, przygotowanie i zaopatrzenie chorych w pożywienie
wg zaleceń lekarzy.
Uzgadnia rodzaje diet z ordynatorami oddziałów.
Planuje przy współudziale lekarza odpowiedzialnego za żywienie chorych i
przełożonej jadłospisy dla chorych w zakresie wszystkich diet.
Sporządza raporty diet na dzień następny.
Dopilnowuje dokładność sporządzania zamówień na posiłki przez oddziały, zgodnie z
liczbą chorych i rodzajem ich diet.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
Dopilnowuje aby potrawy były sporządzane według zasad dietetyki i poucza o
sposobie sporządzania nowowprowadzonych potraw personel kuchni.
Czuwa nad jakością produktów żywnościowych dostarczanych do magazynu, nad
prawidłowym ich przechowywaniem i prawidłowym wydaniem do kuchni.
Czuwa nad sporządzaniem diet specjalnych i sporządzaniem diet wymagających
dokładności wagowej, kalorycznej i jakościowej. Wykonuje lub wykańcza niektóre
precyzyjne diety.
Kontroluje gotowe potrawy w kuchni przed wydaniem na oddziały oraz wydania
potraw chorym kolejno na różnych oddziałach, szczególną uwagę zwraca na
temperaturę posiłków, utrzymuje kontakt z chorymi w celu zbierania ich uwag
dotyczących żywienia. Dba o estetykę podawania posiłków.
Czuwa nad uzupełnianiem i systematyczną konserwacją wyposażenia i urządzeń
technicznych działu żywienia i opracowuje odpowiednie wnioski
Utrzymuje nadzór nad stanem sanitarnym kuchenek oddziałowych i kuchni głównej,
przy współpracy z oddziałowej, przełożonej 1 kierownika kuchni.
Kontroluje stan sanitarny pomieszczeń magazynowych działu żywienia.
Prowadzi doszkalanie personelu niższego 1 kuchni w zakresie sanitarno-higienicznym
i żywienia.
Propaguje zasady racjonalnego odżywiania wśród chorych przez udzielanie im
wskazówek dietetycznych zgodnie z ordynacją lekarską, opracowuje jadłospisy dla
chorych wychodzących ze szpitala do domu oraz organizuje zebranie z chorymi
chodzącymi.
Oblicza na zlecenie lekarza wartość odżywczą niektórych diet.
Współpracuje z Pielęgniarką Naczelną przy ustalaniu systemu obsługi chorych w
zakresie żywienia na oddziałach.
Pobiera próbki pokarmowe z każdego posiłku.
Wykonuje polecenia przełożonego nieobjęte powyższym zakresem, a wchodzące w
zakres jego pracy oraz wykonuje inne polecenia przełożonego wynikające z potrzeby
zakładu pracy.
Przestrzegać i stosować się do wymagań normy ISO 9001:2015
Zakres odpowiedzialności:
1.
2.
Dietetyk odpowiada za całokształt spraw należących do jej obowiązków.
Odpowiedzialność Dietetyka w jednakowym stopniu dotyczy realizacji powierzonych
zadań, podejmowania decyzji jak 1 inicjatywy wymaganej na jej stanowisku pracy.
Zakres uprawnień:
1.
2.
Przyjęłam do wiadomości i wykonania
Ustalanie sposobu realizacji kompleksowej opieki dietetycznej zgodnie z wiedzą.
Zgłaszanie uwag, spostrzeżeń i propozycji zmian w zakresie organizacji i zarządzania
pracy w kuchni i kuchence mlecznej.
Dobieranie metod i sposobów realizacji programów profilaktycznych, promocji
zdrowia oraz ustalanie treści informacji żywieniowych przekazywanych pacjentom i
ich rodzicom.
Dyrektor
data i podpis pracownika
......d.....
RENE