Re: Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #792 z POWIATOWE CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ W BRANIEWIE
Szanowni Państwo,
w odpowiedzi na Państwa pismo z dnia 30.10.2019 r. (nr pisma PCM SE-4147/2019) zawierającego wezwanie do wykazania szczególnie istotnego interesu publicznego przesyłam poniżej naszą odpowiedź.
Nie można zgodzić się ze stanowiskiem, jakoby nasz wniosek dotyczył informacji przetworzonej. Czynność materialno-techniczna, polegająca na udostępnieniu informacji publicznej, zawsze wiąże się z koniecznością wyszukania danej informacji. Ciężko wyobrazić sobie sytuację, w której podmiot w taki sposób (i w takiej formie) posiada informacje publiczne, aby móc je udostępniać bez konieczności wyszukiwania ich wśród innych informacji, nieobjętych przedmiotem wniosku.
Chcemy jednocześnie wskazać, że interesem publicznym stojącym za naszym wnioskiem o informację publiczną, jest dostarczenie opinii publicznej rzetelnej informacji o tym, jak wygląda wyżywienie w szpitalach. Temat ten budzi emocje, które jednak bardzo często są wywoływane powierzchownym spojrzeniem na sprawę np. zdjęciami podawanych dań. Trzeba również zwrócić uwagę, że żywienie ma znaczący wpływ na proces leczenia pacjentów i ich zdrowienie, co wykazano w wielu badaniach i publikacjach naukowych. Dlatego informacje na temat żywienia pacjentów w szpitalach powinny podlegać takiej samej kontroli społecznej, jak wszelkie procedury medyczne.
Z poważaniem
Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska nr 8/XI/2018 z 27 listopada 2018 r.
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:36:36.526329+00:00 z adresu {{ email }}:
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do
> informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o
> udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy w szpitalu
> zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez
> szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie
> zakresu jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego
> zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania
> indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
> pacjentów? 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług
> zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono
> minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
> przygotowania posiłków? 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą
> jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą
> i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. Czy w szpitalu
> kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada
> za te kontrole i jak często one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje
> się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada
> za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. Czy w umowie z zewnętrzną
> firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w
> szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie
> zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i
> 2018 roku. 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o
> podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem
> źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
> naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 14. Jeśli
> szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
> bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki
> pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę
> wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne
> suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie
> ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie
> wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon
> Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami
> reprezentacji