. ŃRZETELNA Firma
Nowodworskie Centrum Medyczne
w Nowym Dworze Mazowieckim
MAZOWIECKA
ul. Miodowa 2; 05-100 Nowy Dwór Mazowiecki „ky
tel. (22) 76 58 308; fax. (22) 76 58 301; e'mail sekretariatQ©©nem.med.pl OKU 2011
Nowy Dwór Mazowiecki 18.11.2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji
publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie
następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez
szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków.
W szpitalu zatrudnionych jest dwóch dietetyków.
Zakres obowiązków:
1. Organizacja zaopatrzenia kuchni - odpowiadanie za zaopatrzenie całego działu produkcji
gastronomicznej — od zamówienia, przez przyjęcie towaru do magazynu aż po jego
wydanie do kuchni. Musi upewnić się, że dostał / wydał dokładanie to, co zamówił /
rozpisał.
1. Racjonalne gospodarowanie towarem, minimalizowanie strat.
2. Utrzymywanie porządku i higieny w miejscu pracy .
3. Prowadzenie magazynu żywnościowego i dbałość o artykuły spożywcze (odpowiednie
przechowywanie i czystość w magazynie).
4. Pobieranie artykułów żywnościowych z magazynu zgodnie z zaleceniem na dany dzień
do przygotowania posiłków dla chorych i stołówki.
5. Prawidłowe i terminowe wykonywanie zadań wynikających ze specyfiki zajmowanego
stanowiska.
6. Wprowadzanie faktur do systemu oraz dokumentu rozchodu czyli prowadzenie kartotek
magazynowych i wszystkich dokumentów magazynowych.
7. Działania administracyjne czyli przeprowadza inwentaryzację żywności i sprzętu,
dbanie o bezpieczeństwo sprzętu i odpowiednie jego użytkowanie.
8. Kierowanie pracą kucharek i pomocy kuchennych czyli zarządzanie personelem oraz
organizację ich pracy.
9. Przeciwdziałanie marnotrawstwu i niegospodarności w kuchni.
10. Sporządzanie dziennych gramówek żywienia wg. jadłospisu z uwzględnieniem diet
oraz odpowiedzialność za ilość, jakość i gramaturę danych posiłków oraz sporządzanie
dziennych raportów żywienia wg. jadłospisu z uwzględnieniem diet. (rozchód —
zestawienie)
11. Prowadzi ewidencję osób stołujących się czyli zestawienia z oddziałów oraz stołówki i
zrobienie zestawienie dla kuchni.
12. Informuje pracownika odpowiedzialnego za zamówienia publiczne o zapotrzebowaniu
raz na rok lub na dwa.
13. Przedkłada Kierownikowi /Przełożonemu/ Dyrektorowi wnioski zmierzające do
poprawy organizacji pracy.
14. Sprawy organizacyjne pracowników.
15. Wnioskuje o odpowiednie zabezpieczenie warunków pracy.
16. W razie potrzeby zwraca się do przełożonego o dzielenie wskazówek o sposobie
załatwienia sprawy.
17. Odpowiada za:
- rzetelne rozdzielanie posiłków na poszczególne oddziały i stołówkę
pracowniczą oraz nadzór nad jakością serwowanych dań (dbanie o jakość potraw to też
dbanie o bezpieczeństwo żywności)
- przestrzeganie higieny sporządzania posiłków oraz instruuje podległy personel w
zakresie przestrzegania higieny i zasad obowiązujących w tym zakresie dlatego musi
pilnować tego, by wszyscy pracownicy znali i przestrzegali zasad GHP (Dobrej Praktyki
Higienicznej), GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) oraz systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i
Krytyczne Punkty Kontroli) a także przestrzeganie wszystkich zaleceń sanepidu.
18. Włączanie się do przygotowania i wydawania posiłków.
19. Dba o prawidłowe stosowanie środków myjących i dezynfekujących oraz ich
zamówienie.
20. Odpowiada za przedmioty będące na wyposażeniu kuchni oraz dbanie o właściwy stan
techniczny urządzeń kuchennych. o ich bezpieczeństwo i odpowiednie użytkowanie.
21. Ściśle współpracuje z kucharkami i pomocami kucharek oraz oddziałowymi i z
kuchenkami oddziałowymi.
22. Sporządzanie grafików podległego personelu (pracowników kuchni).
23. Zabezpieczenie pomieszczeń magazynowych przed włamaniem i kradzieżą.
24. Wykonywanie innych czynności zleconych przez Kierownika Działu Administracyjno -
Technicznego
Zrządzająca kuchnią i dietetyczka ponosi odpowiedzialność służbową, materialną i karną za
powierzone mienie. Odpowiada za terminowe i zgodne z obowiązującymi przepisami wykonanie
zadań wynikających z zajmowanego stanowiska oraz za przestrzeganie obowiązujących
przepisów BHP i ppoż, regulaminu pracy, dyscypliny pracy oraz zasad współżycia społecznego.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada od 40 do 60 pacjentów.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w
jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
W szpitalu jest możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Pacjencji są informowani
o tej możliwości przez lekarza oraz pielęgniarkę oddziałową.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta
szpitala?
Wysokość całodziennej stawki żywieniowej wynosi 9.,23 zł
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej
umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków?
Szpital nie korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Szpital nie posiada dokumentacji regulującej jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
W szpitalu kontrolujemy jakość posiłków wydawanych z kuchni codziennie. Osoba
kontrolująca — dietetyk.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Szpital kontroluje, czy pacjenta spożywa odpowiednią ilość pokarmu. Kontrole przeprowadzają
pielęgniarki codziennie.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Nie dotyczy.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź
zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
W szpitalu nie istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź
zatrucia. Skargami zajmuję się Dyrektor szpitala.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Liczba skarg zgłoszonych do szpitala w 2017 — 0 i w 2018 — 0.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu?
W 2018 r. lekarze przechodzili szkolenia z zakresu prawidłowego żywienia chorych w
szpitalach — podczas studiów oraz podczas konferencji medycznych.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem
Źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
W szpitalu stosuje się 10 rodzajów diet oraz dodatkowo diety alergiczne lub żywieniowe.
Rodzaje diet: dieta łatwo strawna, dieta dzieci, dieta cukrzycowa, dieta wrzodowa, dieta
trzustkowa, dieta wątrobowa, dieta biegunkowa, dieta na paliatyw, dieta wysokobiałkowa, dieta
płynna i przecierana.
Diety opracowywane są przez dietetyka i w niektórych przypadkach przez lekarza.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
W przypadku braku zapewnienia diety pacjentowi wskazanej przez lekarza ( nie było takiego
przypadku) — pacjent wyżywienie zapewnia we własnym zakresie.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
W szpitalu zapewniamy na życzenie pacjenta dietę wegetariańską lub wegańską.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia.
Z poważaniem