Dzień dobry.

Poniżej przedstawiam odpowiedzi na pytania.
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków.

Odp. W szpitalu jest zatrudniony dietetyk. Zał. nr 1 – zakres obowiązków Dietetyka

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

Odp. Na jednego dietetyka przypada około 190 pacjentów.

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
pacjentów?

Odp. Nie.

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

Odp. Dzienna stawka żywieniowa jaki możemy podać, to średni koszt produktów żywnościowych (tzw. wsad do kotła) za październik 2019 r. wynosi 8,44 zł.

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną
kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków?

Odp. Nie.

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

Odp. Szpital nie posiada dokumentacji regulującej ilość konserwantów, barwników i dodatków. Wartość odżywcza i kaloryczna obliczana jest przy pomocy programu WIKT.

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych
pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
się odbywają?

Odp. Nie.

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
one się odbywają?

Odp. Nie.

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?

Odp. Nie mamy zawartej umowy z firmą cateringową.

10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

Odp. W szpitalu cyklicznie przedkładane są pacjentom ankiety dot. żywienia. Brak zarejestrowanych skarg na temat żywienia bądź zatrucia.

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018
roku.

Odp. Brak

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

Odp. Nie przeprowadzano szkoleń.

13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).

Odp. Rodzaje stosowanych diet – żywienie podstawowe, dieta lekkostrawna, dieta ubogopurunowa, dieta bezmleczna, dieta bezglutenowa, dieta przecierana. Diety przygotowywane są na podstawie wiedzy Dietetyka.

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?

Odp. Szpital zapewnia pacjentowi dietę bezmleczną i bezglutenową.

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
lub wegańską?

Odp. Szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską.

16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Odp. Nie.

Pozdrawiam

Robert Pilarczyk
Kierownik Działu Żywienia i Zaopatrzenia
Tel. 697 071 534
___________________________________________

Dolnośląskie Centrum Rehabilitacji Sp. z o.o.
ul. J.Korczaka 1, 58-400 Kamienna Góra
tel. +48 75 645 9600, fax. +48 75 6459601
{{ email }}, www.dcr.org.pl
NIP: 614-15-30-335 KRS: 0000143957 REGON: 231139207
Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Fabrycznej we Wrocławiu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego. Wielkość kapitału zakładowego: 15 436 500,00 zł

Treść tej wiadomości jest poufna i prawnie chroniona. Odbiorcą może być jedynie jej adresat z wyłączeniem dostępu osób trzecich. Jeżeli nie jesteś adresatem niniejszej wiadomości, jej rozpowszechnianie, kopiowanie, rozprowadzanie lub inne działanie o podobnym charakterze jest prawnie zabronione i może być karalne. Jeżeli wiadomość ta trafiła do Ciebie omyłkowo, uprzejmie prosimy o odesłanie jej na adres nadawcy i usunięcie kopii.

Załączniki

  • Zał._nr_1_-_zakres_obowiązków_Dietetyka.pdf