ODPOWIEDŹ NA WNIOSEK O INFORMACJĘ PUBLICZNĄ
Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital , a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. Odp. Szpital samodzielnie zatrudnia dietetyków.
Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? Odp. Szpital zatrudnia dwóch dietetyków, chorych w szpitalu jest około 500 osób, część pacjentów hospitalizowana jest w tzw. procedurze jednego dnia – tj. przyjęcie i wypis następuje tego samego dnia.
Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje o tym pacjentów? Odp. W szpitalu jest usługa poradnictwa dietetycznego. Na każdym oddziale są rozwieszone informacje dla pacjentów o możliwości skorzystania z porady dietetyka. Zazwyczaj chory z taką prośba zgłasza Pani pielęgniarce / oddziałowej, a ta dzwoni do działu żywienia i powiadamia o konieczności pojawienia się na oddziale dietetyka. W tym celu zostaje sporządzone skierowanie , które upoważnia pacjenta do usługi.
Jaka jest wysokość całodziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? Odp. W 4WSK stawka żywieniowa samego wsadu na jednego pacjenta wynosi 6 zł netto.
Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalna kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? Odp. 4 WSK posiada swoją kuchnię i przypisanych do niej pracowników.
Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o zawartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. Odp. Dział Żywienia w 4 WSK posiada własny program żywieniowy ”Jadłospis”, który wylicza kaloryczność , białka , węglowodany i tłuszcze w jadłospisie dekadowym szpitala.
Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole jak często one się odbywają? Odp. Nie ma procedury , która takie kontrole reguluje, jednakże w miarę możliwości pielęgniarki na oddziale starają się zwracać uwagę na każdego pacjenta pod tym kątem.
Czy w szpitalu kontroluje się , czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają ? Odp. W szpitalu nie jest regulowana taka kontrola żadną procedurą, jednakże pielęgniarki na każdym z oddziałów starają się mieć piecze nad każdym pacjentem pod tym kątem.
Czy w umowie z zewnętrzną firma cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? Odp. Szpital nie posiada umowy cateringowej
Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? Odp. … Pacjenci oddziałów pozostają pod opieką personelu lekarskiego i pielęgniarskiego, który w przypadku podejrzenia zatrucia u pacjenta posiłkiem wydanym przez Kuchnie bezzwłocznie zgłasza zagrożenie Kierownikowi. Do dnia dzisiejszego nie było takiej sytuacji. Wszelkie uwagi co do jakości posiłków pacjenci mogą zgłaszać bezpośrednio personelowi. Co roku sporządzana jest ankieta żywieniowa wśród pacjentów, która do tej pory wychodzi bardzo dobrze.
Prosimy o podanie liczby skarg dotyczących niewłaściwego żywienia/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018roku. Odp. … Nie zdarzały się takie skargi
Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych szpitalu? Odp. …. W 4WSKzP pracuje zespół do spraw żywienia. Sprawuje on pieczę nad żywieniem pozajelitowym i przemysłowym mającym na celu leczyć pacjenta . Pod kątem tym też lekarze są doszkalani.
Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazanym źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). Odp. W szpitalu istnieją następujące diety: podstawowa – lecznicza, wątrobowa – lekkostrawna, cukrzycowa, trzustkowa - bezmleczna, płynna lekkostrawna, diety pooperacyjne oraz inne diety indywidualne przypisane pacjentowi. Każdą z diet dostosowujemy do chorego , jeżeli zachodzi taka konieczność. Wszystkie diety i przypisane im wytyczne są zawarte w Księdze Diet na intranecie szpitala z możliwością wglądu .
Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej) , to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? Odp. Szpital jest w stanie zapewnić pacjentowi każdy rodzaj diety leczniczej.
Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską i wegańską? Odp. Szpital zapewnia dietę wegetariańską i wegańską w ograniczonym zakresie .
Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? Odp. Dział Żywienia nie posiada suplementów diety . Wymagane preparaty medyczne zapewnia oddział poprzez aptekę szpitalną.