Fwd: Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez "UZDROWISKO WYSOWA" SPÓŁKA AKCYJNA w sprawie Żywienie w szpitalach #111 z "UZDROWISKO WYSOWA" SPÓŁKA AKCYJNA
Szanowni Państwo
"Uzdrowisko Wysowa" S.A. z siedzibą 38-316 Wysowa-Zdrój 149 w związku z
otrzymanym wnioskiem o udostępnianie informacji publicznej przesyła
poniższe informacje.
Na wstępie należy wyjaśnić, że Spółka prowadzi działalność w postaci
leczenia uzdrowiskowego min. prowadząc szpital uzdrowiskowy. Pacjenci do
szpitala uzdrowiskowego przyjmowani są na podstawie skierowania NFZ
(zgodnie z profilem leczniczym )
Poniżej przesyłamy informacje, które nie stanowią tajemnicy
przedsiębiorstwa
- Spółka zatrudnia dietetyka w szpitalu uzdrowiskowym
- istnieje możliwość indywidualnej porady dietetyka
-Spółka nie korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej, prowadzi własną
kuchnię,
- Dietetyk w szpitalu uzdrowiskowym kontrolują jakość wydawanych
posiłków, nie sprawdza się ilości zjedzonych porcji,
- Nie odnotowano zatruć
- Stosowane diety zgodnie z profilem leczniczym: dieta podstawowa, dieta
lekkostrawna, dieta cukrzycowa, dieta nerkowa, nie zapewnia się diety
wegetariańskiej i wegańskiej, w razie potrzeby wprowadza się dietę
specjalną np. bezglutenową
Z poważaniem
Grzegorz Koszarski
Specjalista ds. administracyjnych
<http://uzdrowisko-wysowa.pl/> *"Uzdrowisko Wysowa" S.A.
38-316 Wysowa-Zdrój 149
tel.(18)3532400 wew.37, fax.(18)3532447
www.wysowianka.pl <http://www.wysowianka.pl>;
www.uzdrowisko-wysowa.pl <http://www.uzdrowisko-wysowa.pl> * KRS nr
0000029238 Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieście
XII Wydział Gospodarczy, NIP 738-000-55-90; REGON 000299140;
Kapitał zakładowy wpłacony w całości w kwocie 12 550 000,00 PLN
--
g.koszarski
Szanowni Państwo
"Uzdrowisko Wysowa" S.A. z siedzibą 38-316 Wysowa-Zdrój 149 w związku z
otrzymanym wnioskiem o udostępnianie informacji publicznej przesyła
poniższe informacje.Na wstępie należy wyjaśnić, że Spółka prowadzi działalność w postaci
leczenia uzdrowiskowego min. prowadząc szpital uzdrowiskowy. Pacjenci do
szpitala uzdrowiskowego przyjmowani są na podstawie skierowania NFZ
(zgodnie z profilem leczniczym )Poniżej przesyłamy informacje, które nie stanowią tajemnicy
przedsiębiorstwa- Spółka zatrudnia dietetyka w szpitalu uzdrowiskowym
- istnieje możliwość indywidualnej porady dietetyka
-Spółka nie korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej, prowadzi własną
kuchnię,- Dietetyk w szpitalu uzdrowiskowym kontrolują jakość wydawanych
posiłków, nie sprawdza się ilości zjedzonych porcji,- Nie odnotowano zatruć
- Stosowane diety zgodnie z profilem leczniczym: dieta podstawowa, dieta
lekkostrawna, dieta cukrzycowa, dieta nerkowa, nie zapewnia się diety
wegetariańskiej i wegańskiej, w razie potrzeby wprowadza się dietę
specjalną np. bezglutenowąZ poważaniem
Grzegorz Koszarski
Specjalista ds. administracyjnych
<http://uzdrowisko-wysowa.pl/> *"Uzdrowisko Wysowa" S.A.
38-316 Wysowa-Zdrój 149
tel.(18)3532400 wew.37, fax.(18)3532447
www.wysowianka.pl <http://www.wysowianka.pl>;
www.uzdrowisko-wysowa.pl <http://www.uzdrowisko-wysowa.pl> * KRS nr
0000029238 Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieście
XII Wydział Gospodarczy, NIP 738-000-55-90; REGON 000299140;
Kapitał zakładowy wpłacony w całości w kwocie 12 550 000,00 PLN>
>
>
> --- Treść przekazanej wiadomości ---
> Temat: Wniosek o informację publiczną
> Data: Tue, 15 Oct 2019 20:29:00 -0000
> Nadawca: {{ email }}
> Odpowiedź-Do: {{ email }}
> Adresat: {{ email }}
>
>
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
> na adres: {{ email }}
>
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
> zasadami reprezentacji
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
--
g.koszarski