Tychy, dnia 20 listopada 2019r.
Sz.M./441/AN/2019/Z
Sieć Obywatelska
Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na Państwa wniosek przekazujemy poniższe informacje:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie
przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie
zakresu jego/ich obowiązków.
Szpital zatrudnia 2 dietetyków — w załączeniu zakres obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Średnio ok. 30 pacjentów hospitalizowanych
3. Czy wszpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak,
to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Tak, konsultacje dietetyczne odbywają się na zlecenie lekarskie.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta
szpitala?
Dzienna stawka żywieniowa przypadająca na 1 pacjenta: 13,77 zł.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w
podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków?
Tak, szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W umowie nie ma zapisu o
minimalnej kwocie/procencie, jaka ma być przeznaczona na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków. Integralną częścią umowy jest Szczegółowy opis wymagań w
którym zawarto gramaturę produktów (dzienna porcja) oraz zawartość energii i
podstawowych składników odżywczych w racjach pokarmowych.
Szpital Miejski w Tychach Sp. z o.o.
ul. Cicha 27, 43-100 Tychy
tel. centrala: 32 / 780 87 00 s tel. sekretariat: 32 / 780 87 03 m fax 32 / 780 33 79
me-mail: sekretariatQszpitalmiejskitychy.pl u www.szpitalmiejskitychy.pl
= KRS nr 0000315807 w Sądzie Rejonowym Katowice-Wschód, Wydział VIII Gospodarczy, kapitał zakładowy: 328.000,00 zł
m NIP 646-28-32-413 m Regon: 240977157
e Nr rachunku bankowego: 18 1050 1399 1000 0023 3868 5668
10.
11.
12.
Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
udostępnienie.
Firma cateringowa zgodnie z umową, przygotowuje posiłki zgodnie z zasadami GMP
i GHP oraz systemem HACCP, zobowiązana jest również do przestrzegania przepisów
o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz zaleceń i wymagań Instytutu Żywności
i Żywienia, które określają dopuszczalną ilość konserwantów, barwników, dodatków
w produktach. Firma cateringowa dostarcza obliczoną wartość odżywczą i kaloryczną
wraz z jadłospisami dekadowymi.
Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Jakość posiłków podawanych pacjentom, kontrolowana jest na bieżąco zgodnie z
Procedurami HACCP obowiązującymi w naszej placówce (Procedura HACCP/0I,
Procedura HACCP/02). Kontroli dokonuje dietetyk.
Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
llość spożywanych posiłków, kontrolują na bieżąco pielęgniarki, które dokonują rozdziału
posiłków, karmią pacjentów leżących, oraz prowadzą zapisy w dokumentacji.
Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
W umowie nie ma zapisu mówiącego o konieczności zatrudniania dietetyka, niemniej
jednak w ramach korespondencji prowadzonej z firma cateringową uzyskaliśmy
informację, że do współpracy z naszym szpitalem z ramienia Zleceniobiorcy
upoważnionych jest dwóch dietetyków.
Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia
ww. skarg?
Procedura HACCP /02 określa zgłaszanie uwag dotyczących dostarczanych przez firmę
cateringową produktów spożywczych i potraw. Osobą odpowiedzialna za zgłaszanie
reklamacji jest dietetyk szpitala.
Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Liczba pisemnych skarg dotyczących niewłaściwego żywienia w roku 2017 wynosiła 33, w
roku 2018 wynosiła 38.
Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu?
13.
14.
13,
16.
Nie
Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem
źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
W szpitalu obowiązuje "Plan Diet" zgodny z "Systemem dietetycznym dla Zakładów Służby
Zdrowia" opracowanym przez Instytut Żywności i Żywienia — w załączeniu.
Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi
Szpital zawsze zapewnia dietę wskazaną przez lekarza
Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Tak — na zlecenie lekarza.
Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Tak — na zlecenie lekarza.
AD A.
ZAKRES CZYNNOŚCI (OBOWIĄZKÓW) PRACOWNIKA
Imię i nazwisko
Stanowisko
Komórka organizacyjna
Bezpośredni przełożony
Podstawowe obowiązki Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie
pracownika oraz stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli
„nie są one sprzeczne z przepisami prawa oraz umowy o pracę.
Pracownik jest obowiązany przede wszystkim:
a) przestrzegać czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy:
b) przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie
porządku pracy;
c) przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny
pracy oraz przepisów przeciwpożarowych;
d) dbać o dobro zakładu pracy, jego mienie oraz zachować w
tajemnicy informacje. których ujawnienie mogłoby narazić
pracodawcę na szkodę:
e) przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach;
f) przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego;
Szczegółowy zakres * współpraca z firmą dostarczającą posiłki dla pacjentów szpitala,
czynności (obowiązków) zwaną dalej firmą cateringową, w zakresie:
__ m) terminowości i punktualności dostarczanych posiłków;
b) zamawiania ilości posiłków ze szczególnym uwzględnieniem
diet i dokonywania ewentualnych korekt zgodnie ze stanem
liczbowym pacjentów w oddziałach;
c) akceptacja jadłospisu dekadowego opracowanego przez firmę
cateringową. zgłoszenie propozycji zmian;
d) nadzór nad jakością i ilością dostarczanych posiłków;
e) prowadzenie dokumentacji haccap w zakresie nadzoru nad
jakością zdrowotną żywności:
f) odbiór dostarczanych posiłków i ekspedycja do miejsca
przeznaczenia (oddziału):
8) nadzór nad dystrybucją i rozdziałem posiłków w oddziałach
szpitalnych. w tym dbałość o estetykę podania;
h) nadzór nad ekspedycją resztek pokarmowych i odbiorem ich
przez firmę cateringową:
i) odbiór pojemników z windy. w których dostarczane są posiłki i
złożenie ich w przygotowanym do tego miejscu:
« różnicowanie diet i stosowanie ich w żywieniu chorych;
« utrzymanie w czystości strefy przyjęć (mycie blatów, ścian,
windy);
e udział w pracach zespołu nadzorującego dokumentację haccp
(tworzenie dokumentacji. aktualizacja);
e utrzymywanie kontaktów z chorymi i personelem w celu
zapoznania się z uwagami dotyczącymi jakości żywienia;
* propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród chorych.
udzielanie im wskazówek dietetycznych — zgodnie z ordynacją
lekarską. Opracowywanie diet na zlecenie lekarskie dla
pacjentów wychodzących ze szpitala, udzielanie wszelkich
informacji dotyczących zasad żywienia w okresie poszpitalnym;
e nadzorowanie utrzymania w należytym stanie sanitarno-
'Pracownik jest uprawniony do:
Szczegółowy zakres
uprawnień
d)
e)
2)
h)
higienicznym wszelkich pomieszczeń, urządzeń i sprzętu
związanego z żywieniem chorych w szpitalu, w tym kuchenek
oddziałowych. urządzeń służących do wewnątrzszpitalnego
transportu posiłków, naczyń;
czuwanie nad konserwacją i wymianą sprzętu związanego z
dystrybucją żywności;
zgłaszanie przełożonym wniosków dotyczących żywienia w
szpitalu, w szczególności dotyczących współpracy z firmą
cateringową;
współpraca z zewnętrznymi organami kontrolnymi, udział w
kontroli oraz realizacja zaleceń pokontrolnych:
merytoryczna kontrola taktury za usługi świadczone przez firmę
cateringową:
wykonywanie bądź wykańczanie niektórych posiłków
przygotowywanych poza dostawcą żywności na terenie szpitala
(np. kleik. kisiel);
pełnienie zastępstwa w kuchni mlecznej w zakresie:
przygotowania posiłków i napojów zgodnie ze zleceniem
lekarskim:
utrzymanie odpowiedniego reżimu sanitarno-higienicznego w
pomieszczeniach kuchni mlecznej:
utrzymanie odpowiedniego reżimu sanitarno-higienicznego w
urządzeniach chłodniczych oraz nadzór nad wskazaniami
temperatur:
mycie i sterylizowanie butelek, przekazywanie smoczków do
sterylizacji:
nadzór nad prawidłowym żywieniem pacjentów w oddziale
dziecięcym:
prowadzenie” poradnictwa dietetycznego dla rodziców dzieci
hospitalizowanych w oddziale;
prowadzenie dokumentacji z zakresu funkcjonowania kuchni
mlecznej;
zamawianie w dziale farmacji szpitalnej mieszanek mlecznych i
innych produktów koniecznych do funkcjonowania kuchni
mlecznej.
posługiwanie się sprzętem i urządzeniami gastronomicznymi
zgodnie z przeznaczeniem oraz instrukcją użytkowania;
utrzymanie czystości i porządku na stanowisku pracy,
przestrzeganie zasad higieniczno - sanitarnych. BHP i ppoż.
oraz dyscypliny pracy;
używanie odzieży ochronnej zgodnie z jej przeznaczeniem,
wykonywanie badań profilaktycznych zgodnie Ż
obowiązującymi przepisami.
Wykonywanie innych czynności zleconych przez pracodawcę;
współpracy z firmą cateringową w zakresie:
a) zamawiania ilości posiłków oraz składania korekt;
b) uczestniczenia w konstruowaniu jadłospisów dekadowych;
c) uzgadniania diet;
prowadzenia poradnictwa dietetycznego dla pacjentów zgodnie
z ordynacja lekarską;
nadzoru nad dostawą i dystrybucją żywności na terenie szpitala.
w uzasadnionych przypadkach pracownik ma prawo do
wstrzymania dystrybucji żywności dostarczonej przez firmę
cateringową — w takiej sytuacji informuje bezpośredniego
przełożonego I dyrektora placówki:
Szczegółowy zakres
nadzoru na kuchenkami oddziałowymi;
Pracownik odpowiada za:
odpowiedzialności
|
|
Zakres czynności Da
(obowiązków) zlecam
Zakres czynności |Da
(obowiązków) przyjmuję | ż
| J
do stosowania
prawidłową i terminową realizację zakresu czynności
(obowiązków);
zamawianie i korygowanie ilości posiłków oraz utrzymywanie
kontaktów z firmą cateringową;
odbiór żywności i nadzór nad jakością żywienia w szpitalu;
kontakty z pacjentami i personelem w sprawie opinii na temat
dostarczanej żywności;
stan higieniczno sanitarny strefy przyjęć posiłków;
prowadzenie dokumentacjj z zakresu nadzoru nad
bezpieczeństwem i jakością żywności dystrybuowanej na
terenie szpitala;
odpowiada za przebywanie osób postronnych na terenie strefy
przyjęć:
AD (5
Załącznik nr 1
Plan diet
Szpital Miejski w Tychach
Żywienie dzieci
Dzieci 1-3 lat
Dzieci 3-18
Diety biegunkowe (I, II, III, IV „V)
Żywienie dorosłych
1. Żywienie podstawowe
* la. Dieta bogatoresztkowa
2. Dieta łatwo strawna
* 2a. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
* 2b. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego
3. Diety łatwo strawne o zmienionej konsystencji:
* 3. Dieta papkowata
* 3a. Dieta płynna
* 3b. Dieta płynna wzmocniona
» _ 3e. Dieta do żywienia przez zgłębnik (sondę) lub przetokę
4. Dieta ubogoenergetyczna
5. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
6. Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa
7. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
8. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa
Diety specjalne (przed urografią, kolonoskopią, nie alergizująca, aspirynowa, bezglutenowa itp.)