Re: FW: FW: Wniosek o informację publiczną przez AgnieszkaZdanowicz w sprawie Żywienie w szpitalach #542 z CENTRA MEDYCZNE MEDYCEUSZ SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Szanowni Państwo,
dziękujemy za informację. W tej sytuacji rzeczywiście nasze pytania nie odnoszą się do Państwa sytuacji.
Z poważaniem,
Agnieszka Zdanowicz - Dyrektorka Zarządzająca
--
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
www.siecobywatelska.pl
www.watchdogportal.pl
www.funduszesoleckie.pl
www.informacjapubliczna.org
NIP 526282872
W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-11-12 10:08:45.492957+00:00 z adresu {{ email }}:
> To: Sekretariat Centra Medyczne Medyceusz Subject: Re: FW: Wniosek o informację
> publiczną Szanowni Państwo, W celu zweryfikowania zasadności
> sformułowanych pytań prosimy o potwierdzenie ich zakresu. Nasza wątpliwość, co
> do okoliczności, iż rzeczywiście jesteśmy adresatem Państwa pytań wynika z
> faktu, iż Centra Medyczne Medyceusz nie są Szpitalem w tradycyjnym tego słowa
> znaczeniu, zaś hospitalizacja odbywa się jedynie w ramach tzw. hospitalizacji
> jednego/hospitalizacja planowa dnia. Kwestia żywienia pacjentów w konsekwencji
> nie ma tu zakresu właściwego tradycyjnym Szpitalom stąd pytanie o zasadność
> pytań. z poważaniem Prezes Zarządu Anna Kusak ... Dnia 30
> październik 2019 o 13:04 Sekretariat Centra Medyczne Medyceusz
> <{{ email }}> napisał(a): Na podstawie art. 61 ust. 1 i
> Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej,
> stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie
> następujących informacji publicznych: 1. Czy w szpitalu zatrudniono
> dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie
> przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu
> jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego
> dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? 4. Jaka
> jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1
> pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy
> cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną
> kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania
> posiłków? 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną
> posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak,
> wnosimy o jej udostępnienie. 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków
> podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
> się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
> odbywają? 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg
> dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? 11. Prosimy o podanie
> liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych
> do szpitala w 2017 i 2018 roku. 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili
> jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze
> wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje
> naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 14. Jeśli szpital
> nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
> bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki
> pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
> lub wegańską? 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające
> dodatkowe ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w
> formie elektronicznej na adres: {{ email }}
> Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami
> reprezentacji -- Sieć Obywatelska Watchdog Polska ul. Ursynowska 22/2 |
> 02-605 Warszawa tel: 22 844 73 55 www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl www.funduszesoleckie.pl www.informacjapubliczna.org NIP
> 526282872 <http://siecobywatelska.emaillabs.info.pl/open/?ot=MjAxOTEwMTcwOD
> E5NTUuMzQxOTcuNzU1OTJAZmVkcm93YW5pZS5zaWVjb2J5d2F0ZWxza2EucGx8VGh1LCAxNyBPY3QgMj
> AxOSAwODoxOTo1NSAtMDAwMHxTRUtSRVRBUklBVEBNRURZQ0VVU1ouQ09NfDEuc2llY29ieXdhdGVsc2
> thLnNtdHB8cmVkZ3JpZDF8MA%3D%3D>